Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Khan, geneticky upravený "nadčlověk" s megalomanskými sklony, byl po porážce v eugenických válkách vyhnán na opuštěnou planetu Ceti Alpha 5. Přísahal pomstu kapitánu Kirkovi, kterého viní za své vyhnanství jakož i za smrt svého syna. Když se mu po dlouhých letech naskytne možnost uprchnout, neváhá. S pomocí cizopasného tvora ovládájího mysl získává brzy kontrolu nad celou lodí Reliant. Teď už Khanovi zbývá pouze jediná věc, přilákat Kirka a zabít ho. Jako nástroj své pomsty se chystá použít zbraň vpravdě ničivou - střelu "Genesis". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (240)

klerik 

všechny recenze uživatele

Že vraj najlepší Star Trek film... A spočiatku je to vlastne skôr nuda. Khanova banda hipíkov je dosť smiešna a Kirkovi chvíľu trvá, kým sa zorientuje. Ale potom, keď sa začne akcia, už vydrží napätie až do konca. Triky solídne, hudba správne hornerovsky veľkolepá. Takže trvdenie z úvodu je možnože aj pravdivé, aj pri zarátaní nových Abramsoviek... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jo, admirál tvrdej chleba má, ale zaručeně ne tvrdší než můj otec, který toho osudného večera, kdy jsme se sesedli u Khanova hněvu, sice neměl mstivého renegáta v zádech, nově vznikající planetu před nosem, bývalou přítelkyni po boku a krizi středního věku na krku, zato měl hlavu jak škopek z trojice usedavě vzlykajících osob ženského pohlaví, vnímajících závěrečné minuty filmu jako velice negentlemanský políček od scénáristy. Ale jak víme, vše se v dobré obrátilo a touhle bezva zahranou, napínavou a na svou dobu trikově znamenitou space operou s charismatickými hrdiny i záporáky a velice nepříjemnými mozkožravými potvůrkami jsem schopná se vzdor tomu dávnému a přetrvávajícímu traumatu kochat donekonečna. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, od legendárního Khana jsem čekal o mnoho většího frajera - kromě jedné scény (hned té první, v níž se objeví) ve mně nevzbuzoval žádný velký respekt (ta jeho údajná superinteligence mi přijde poněkud pochybná). Vlastně mi ze všech startrekovských hlavních padouchů, s nimiž jsem se zatím setkal (momentálně mám za sebou 5 z 12 filmů), přišel asi nejslabší. Už jen ta "amazonská" stylizace jeho posádky je dost cheesy (holt 80. léta a jejich záliba v nevkusné módě a účesech). O akci tu divák moc nezavadí, rozjezd poměrně pomalý (stejně tak tempo celého filmu) a zápletka dost jednoduchá (což není nutně zápor, spíše varování, aby někdo marně neočekával složitý děj s hromadou zvratů a šokujícími pointami). Napětí sice funguje, ale opravdu znatelné je jen v klíčových scénách. Rozhodně mě potěšily na svoji dobu výborné triky, zato nepříjemně mě překvapil emoční chlad v sekvenci, kvůli níž se film tak proslavil. 70 % ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První film byl něco úplně jiného, a byl rozhodně lepší, ale to neznamená, že tenhle nemůže být skvělý. Úvodní nostalgii rychle vystřídá napětí a akce, příběh je sice, řekněme, řidší až televiznější a záporákovo přehrávání balancuje na hraně, ale všechno se ve výsledku výborně doplňuje a sympatičtí herci to dokážou prodat. Trikově jsme zase o něco dál, souboj lodí v mlhovině se Nicholasu Meyerovi povedl a ani ta změna skladatele mi nevadí, protože začínající James Horner se s úkolem navázat na Jerryho Goldsmithe popasoval výborně a složil jeden z mých nejoblíbenějších startrekovských soundtracků. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Wow, pecka. Star Trek pumpuje akci, emoce i hlášky jako by se nechumelilo a podává vypjatý příběh o pomstě, která měla být servírovaná za studena. Jenže Kirk a spol. mají tuhý kořínek a ušatou Kirstie Alley, takže si před charismatickým Khanem (doporučuji nejdřív mrknout na seriálový díl Space Seed, na který film navazuje) jen tak na zadek nesednou. Má to svůj věk, triky z roku 1982, ale sakra... kdyby všechny Treky vypadaly takhle, mohl bych na ně koukat od rána do večera. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (30)

  • Efekty pro film se vyráběly ve studiu Graphics Group, které založil otec "konkurenční" sci-fi série Hvězdné války George Lucas. (Divočák)
  • Pri nakrúcani obrovského výbuchu bežala kamera rýchlosťou 2500 snímok za sekundu. Scéna sa natáčala v Cow Palace v San Franciscu iba jednu sekundu, ale vo filme trvá 104 sekúnd. Klasická 35 mm kamera natáča rýchlosťou 24 snímok za sekundu. (ursinko)
  • Roddenberry původně psal scénář, který zahrnoval Klingony, cestování časem a vraždu Johna F. Kennedyho. Studiu se však námět nelíbil, a tak povolali producenta Harve Bennetta, který Star Trek do té doby neviděl. Rychle to však napravil. Zhlédl celý původní seriál, kde ho zaujala epizoda "Vesmírné sémě", a námět byl na světě. (mirliflore)

Související novinky

Zemřela herečka Kirstie Alley

Zemřela herečka Kirstie Alley

06.12.2022

Ve věku 71 let zemřela slavná komediální herečka Kirstie Alley. Alley byla údajně obklopena svou nejbližší rodinou, když zemřela. V příspěvku na jejím oficiálním instagramovém účtu bylo odhaleno, že… (více)

William Shatner Live on Stage

William Shatner Live on Stage

07.08.2019

Diváci se mohou těšit na promítání kultovního filmu Star Trek II: The Wrath of Khan na velkém plátně, po kterém bude následovat talk-show s „kapitánem Jamesem T. Kirkem“. Vstupenky v cenovém rozpětí… (více)

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

Patrick Stewart se vrací do Star Treku

06.08.2018

Patrick Stewart (Logan, Green Room) si zopakuje svoji nejslavnější roli kapitána kosmické lodi USS Enterprise Jeana-Luca Picarda ve zbrusu novém Star Trek seriálu od CBS All Access. Detaily o příběhu… (více)

Star Trek se dočká rozšíření

Star Trek se dočká rozšíření

20.06.2018

Televizní stanice CBS podepsala exkluzivní smlouvu se scenáristou Alexem Kurtzmanem (Transformers, Star Trek: Do temnoty), který teď pro její streamovací platformu CBS All Access začne vyvíjet rovnou… (více)

Reklama

Reklama