Reklama

Reklama

Poslední velký bojovník

  • Česko Squanto - Příběh bojovníka (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Squanto (Aadam Beach) je mladý Indián, ktorý žije v harmónii s prírodou vo svojom kmeni. Čoskoro sa stane náčelníkom a vezme si za ženu Naaokomu (Irene Bedardová) z kmeňa Jastrabov. Sú spolu šťastní, kým nepríde k ich brehom loď s cudzincami. Tí dajú Indiánom darčeky a potom ich požiadajú o pomoc. Chcú, aby niekoľko silných chlapov prinieslo na ich loď kožušiny. Indiáni sú ochotní a Squanto ide s nimi. Až v podpalubí zistí, že sa stali zajatcami a jeho dlhá púť za slobodou a milovanou manželkou sa môže začať. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého indiána Squanta. Přesná data již nejsou známa a tak režisér Koller vše oblékl do podobného hávu jako romantickou báji o Pocahontas. Pravda byla bohužel v obou případech mnohem drsnější, ale to už by pak nebyl rodinný film. Tisquantum (1580-1622) žil ve kmeni Patuxetů, roku 1605 jej unesli jako otroka, spolu s jeho přítelem Samosetem na loď George Weymoutha. Po několik let žil v Anglii, aby se roku 1613 vrátil do Ameriky s Johnem Smithem jako průvodce a tlumočník. Přestože chtěl zůstat u svého kmene, byl o rok později unesen Thomasem Huntem, poručíkem na lodi kpt.Smitha. Hunt prodal otroky včetně Squanta (zvaného bělochy Jeremiah Stein) do Španělska. Zde žil nějakou dobu s mnichy a uprchl do Londýna, zde se stal společníkem Johna Slana a pokusil se zúčasnit expedice do Cooperovy zátoky. Nepodařilo se mu však dosáhnout vlasti a roku 1618 se vrací do Irska. Squanto měl několik manželek- u svého kmene Kistapu a syna Sachama, v Anglii to byla Jane Smithová a děti John a Shandarel. Squanto se definitivně vrátil do vlasti roku 1619 s výzkumnou expedicí. Jeho vlastní kmen mezitím postihla epidemie neštovic a tak po zbytek života žil u kmene Wampanoagů, kde byl poradcem a tlumočníkem náčelníka Massasoita. Bohužel ani zde nedošel klidu, mnozí na něj žárlili a nevěřili mu. V listopadu 1622 umírá na záhadnou horečku, později prokázána otrava jedem. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Naprosto obyčejný dobrodružný Disneyho snímek, který z průměru velmi výrazně vytyčuje překrásná hudba Joela McNeelyho. Příběh indiána unesého otrokářskou lodí do Anglie po jeho svatební noci a o jeho cestě zpět... nic extra... jen ta hudba!!!!!!! Proč většinou sračky mají takhle skvělou hudbu a proč hudba ze sraček nevychází??? :o( ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ve všech ohledech obyčejné i předvídatelné, ale film jako celek má svůj smysl a na nic si nehraje. Divák sleduje putování dvou indiánů unesených z Nové světa do Anglie, kde jeden z nich zůstane zavřený a druhý se dostane na svobodu a pozná v omezené míře anglickou kulturu. Chvílemi se snímek podobá Poslednímu mohykánovi, ale v tomhle ohledu ztrácí nejen ve vlastních ambicích, ale i provedení. Nejznámější tváří bude především pro milovníky Harryho Pottera Michael Gambon (Brumbál). Koukatelné to určitě je, na sobotní ráno v televizi ideální, i když na pravdivostí příběhu se dá pochybovat. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama