Reklama

Reklama

Recenze (5)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Od prvního okamžiku to mělo neuvěřitelnou atmosféru, která trvala až do konce. Pamatuji, že knížka měla také pomalejší tempo a nijak zvlášť mě tenkrát nenadchla, ale její poselství je nemalé. Vždyť když jí paní Christie psala a roku 1971 vydala, bylo jí už přes osmdesát let a se slečnou Marplovou se tímto románem loučila. Až teď mi došlo, jak moc si dala záležet. Vždyť co je pro člověka důležitejšího než zemřít a mít tzv. čistý stůl, vědět, že spravedlnosti bylo učiněno za dost. A v případě pochyb se svěřit svému příteli s obavou, trápením, podezřením či žádostí o pomoc - třeba i posmrtnou... Protože ne vše je tak pravdivé a čisté jak se zdá. Objasněním této nelehké hádanky byla pověřena právě slečna Marplová a její představitelka Joan Hickson se své role zhostila s takovou pokorou, pravdivostí a upřímostí v očích, že mé srdéčko zaplesalo radostí. Nominace na televizní cenu BAFTA je v tomto případě určitě na místě. Potěšila mě i přítomnost Margaret Tyzack, slavné to představitelky Antonie z legendárního seriálu Já, Claudius. A v malé roličce průvodkyně Madge byla krásně rozlítaná Joanna Hole. Krásné byly tentokrát i lokace, bylo znát, že produkce si mohla dovolit o trochu více. Nemůžu si pomoct, ale tu "televiznost", kterou by jiní třeba vyčítali, já naopak oceňuji. Ve finále stejně záleží "jak" se dílo tvoří a "jak" působí na lidi. "Kolik" to stálo není směrodatné. Je patrné, že tvůrci nad dramatizací celé série s Joan Hickson přemýšleli a měli v úctě samotnou Agathu Christie, protože její rukopis se podařilo převést i na plátno. Díky této mimořádně povedené dramatizaci mám chuť si Nemesis přečíst znovu a tentokrát ji číst trochu jinýma očima. 90% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Moc povedené zpracování, i když verze s Danem Stevensem a láskou za války, která chtěla ale nedokázala překračovat propasti, mě okouzlila přece jen o malinko víc. Ovšem paní Joan Hickson je jako slečna Marplová vynikající a určitě zhlédnu i další díly. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná atmosféra už od prvních chvil. Naprosto jedinečná a nepopsatelná. Jiná. Nemesis je jedna z nejlepších knih Agathy Christie a nejlepší přpad slečny Marplové a tahle úchvatná adaptace (která se s tou novou, jež celý příběh změnila a od základů překopala, rozhodně nedá srovnávat), to jen dokazuje. Pustil jsem si tuhle epizodu jako velké finále celého cyklu (ačkoliv jako poslední natočena nebyla), a vy udělejte totéž. Tohle je úchvatná tečka. A já nikdy nezapomenu. 100%. ()

Fido 

všechny recenze uživatele

Zcela excelentní zpracování, kterému se moderní (s Geraldine McEwan, změnou vraha i motivu) nemůže vůbec rovnat. "Ať právo se valí jako mocná řeka a spravedlnost jako proud, jenž nevysychá." To je Nemesis. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Pomalu, avšak aprecizně se vyvíjející děj, kde jenom vadil úplný závěr. Ale za volé laskavé jednání a jemnou mluvu vzdělané části zúčastněných navyšuji hodnocení. ()

Reklama

Reklama