Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nájemný vrah (Daniel Wu) ještě než se dozví svůj cíl, zaplete se s gangstery a policie na něj dostane tip. S prostitutkou po boku se vydává do rušných ulic Mongkoku, aby jim unikli. Film se stal kritickým hitem roku 2005 v Hong Kongu a Derekovi Yee vynesl cenu za nejlepší scénář a režii. (5150)

Recenze (30)

kitano 

všechny recenze uživatele

Drsny pribeh niekolkych outsiderov, ktorych nepriaznivost ich osudu dostane do bezvychodiskovych situacii, kedy uz neexistuje spravedlnost, len trpka a kruta realita ludi zijucich na dne spolocnosti. Temnost a realistickost filmu podtrhuje aj vyzual. Kamera sa vyhyba statickym zaberom (mierne trasenie je takmer vsadepritomne), snima neosobne, velmi autenticky, a obraz evokuje pocit "spinavosti" a drsnosti, ktore su priznacne pre pre cely film. Film ktory v prvej polovici uputa vsetku vasu pozornost a takto spracovanym vam v druhej polovici vstriekne do zil konsku davku adrenalinu. Ucinok si zistite sami. (9/10) ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Hodně drsná a naturalistická jízda v Mongkoku. Ze začátku to vůbe nevypadá na akční krimi, ale spíše na lehce romantické drama s těžkým sociálním podtónem, věci ovšem naberou spád a já jsem nestačil žasnout. Postavy policistů i hlavního dua hrdinů jsou zajímavé, zejména jsem bez dechu sledoval putování nájemného zabijáka a jeho průvodkyně, Daniel Wu i Cecilia Cheung mě opět překvapili, tím co dokáží zahrát. Po rutinní polovině, začne noční život pulzovat naplno, kterého jste svědkem a atmosféra Hong Kongu na Vánoce je zcela pohlcující. Příběh se postupně rozvine a čím dál více se dozvídáte o motivaci jednání postav. Konec mě hodně překvapil, záverečná půlhodinka je skutečně velmi silná a vynahradí Vám rozpačitý záčátek. ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Pro mne osobně jedno z největších filmových překvapení roku 2006. Výborný a nesmírně působivý městský thriller, jenž od leckoho dostane nálepku noir. Dynamikou narativní stránky podobný Infernal Affairs (akce je upozaděna, do popředí se dostávají jiné aspekty, přičemž mu to neubírá na slušném, někdy až drtivém tempu), drsností si nezadá s americkým opusem Running Scared. Ze záběrů na fascinující noční Hong Kong jsem měl zvláštní pocit, jako když jsem poprvé sledoval Fallen Angels od Kar-waie... Film si musím v hlavě ještě pořádně přebrat, vyvolává ve mně širokou škálu pocitů a asociací. Další zhlédnutí zaručena. Děkuji Adrianovi za tip. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Začátek jsem se ztrácel - Číňany od sebe nerozeznám podle obličeje ani hlasu; ani děj nebyl zrovna zajímavý. Zápletka s prostitutkou a vše co se kolem hlavní dvojice točilo naopak poutavé bylo a byl jsem velmi zvědav, jaká je pointa - jestli se několik osudů protne a dá některým (jinak zbytečným scénám) hlubší smysl. A příšlo největší zklamání, které pohřbilo celý snímek - pointa neexistuje, možná trochu symboliky, ale toť vše. Nelze popřít, že by závěr nebyl realistický, ale to není to, na co jsem čekal. Ne, že bych chtěl nějaký doják na konec, ale očekával jsem něco, co by ukázalo, že celý film byl o něčem a ne jen ztrátou času, bohužel. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Automobilová naháňačka sa po jej tragickom ukončení stáva katalyzátorom osobnej vendetty dvoch vodcov triád Mongoku (najhustejšie zaľudnenej štvrti Hongkongu a zároveň aj sveta). Jeden z nich si na Štedrý deň najíma nájomného vraha na vraždu svojho protivníka. Upozornená polícia sa vydáva po atentátnikových stopách, majúcich iba niekoľko hodín na jeho dolapenie... . Trochu nadnesene možno One night in Mongok označiť za neuveriteľne atmosférický mix Forsythovho The Day of the Jackal spolu s Collateral a Blade Runnerom. Neúnavné pátranie polície nám postupne odkrýva drsný a "panoramaticky detailný" pohľad na peklo chladne neónového Mongkoku. Je manifestáciou sveta, ktorého zloba, strach, násilie a krutosť nás aj napriek zasadeniu do najkrajšieho dňa v roku sťahujú do svojich temných podzemí každou ubehnutou sekundou. Ohromná sila diváckeho prežitku je neustále stupňovaná aj postupným prekresľovaním charakterov jednotlivých postáv, ktoré už dávno opustili rozprávkou šachovnicu bieleho dobra versus čierneho zla, čím v závere snímka narastá až do existencionálnej drámy. Hongkong (názov je odvodený od "prístavu vonných tyčiniek a kadidiel") a špeciálne štvrť Mongok - ako vrchol jeho marazmu (metaforicky "dymom najviac prestúpená oblasť") je nám neúprosné odkrývané ako miesto, kde vo veľkom umierajú sny a nádeje miliónov. Je to miesto, kde osud rozdáva takmer výhradne iba zlé karty a hriech nad dobrým skutkom takmer vždy zvíťazí. One night in Mongkok je po kórejskom Oldboy druhým filmom za posledné roky, ktorý ma svojou atmosférou prikoval do sedačky už od úvodných minút a spôsobil, že som pri ňom zabudol dýchať (záverečná polhodina je svojou dusnotou nezabudnuteľná a mrazí ma z nej aj teraz, dlho po pozretí snímku). ()

Galerie (5)

Související novinky

Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007

Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například… (více)

Reklama

Reklama