Reklama

Reklama

Padlé umění

(festivalový název)
Trailer
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Polsko, 2004, 5 min

Obsahy(1)

Vojak sa dobrovoľne, pod nátlakom nadriadeného rozhodne zomrieť zletením z vysokej veže. Fotograf spraví fotku a pošle ju kuriérom obrovskému mužovi, ktorý si ju pridá do svojej desivej zbierky. (genetique)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tomek Baginski evidentně nemá rád armádu a ve svém animovaném kraťase zesměšňuje militarismus morbidním krutým, ale o to účinnějším sarkastickým humorem. Někde na ostrůvku uprostřed oceánu si uměnímilovný generál vytvoří podmínky k zinscenování zvláštního divadla, kdy zfanatizovaní vojáci dobrovolně obětují svůj život pro ukojení uměleckých choutek svého velitele. V téhle miniatuře je místo pro zparodovanou lásku ke statečným vojákům i pro umělecké sklony psychopatických jedinců, kterým někdo nadělil hodnost. Celkový dojem: 70 %. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

hezká vizuální stránka i nápaditost tomuto snímku nechybí a pokulhává spíš smyslupnost. Ale co ... zaujmul, morbidně pobavil a hlavně mě přivedl na příjemnou kapelu Fanfare ciocărlia, která svým stylem připomíná známý Bregovic orchestra. [ PŘÍBĚH: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

Petr23 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle kraťasu, se mi začíná tento žánr dost líbit. Protože se v tomto filmu hraje hlavně na divákův zrak, sluch a myšlenkové vnímání snímku. Nejvíc se mi líbilo že se režisér spiecializoval hlavně na okolí snímku (písek, vítr, a mírně nerovná kamera) . Ten pohled po tom jak kamera dojede na vrchol skokanské věže, a je záběr na toho nadřízeného vojáka a vzduchem poletuje díky větru písek je nezapomenutelný. Dále se mi vryla do paměti scéna s tím obrovským morbidním chlapem který se jediný v kinosálu dokázal tak odvázat a tančit na svůj odporný "videoklip", přestože všichni odešli...Na to jen tak nezapomenu. Myslím, ale hlavně doufám, že jsem to správně pochopil. Domnívám že je to metafora toho že válka na naprosto zbytečná věc a že kvůli jednomu maníkovi mohou zemřít i statisíce lidí. ()

Pájusha 

všechny recenze uživatele

Tak už jsem viděla oba "kraťásky" z dílny tohoto polského režiséra. A ani jeden mě nezklamal. Zdá se, že přesně ví, jak vyvolat v divákovi silné pocity. A co k tomuhle dílku říct konkrétně? Snad jen: Bizarní, drastické, smutné a pravdivé. Trefná parafráze zbytečně zmařených životů v hloupém a krutém světě válek. ()

Trinculo 

všechny recenze uživatele

Oproti katedrále více dějové dílko Tomka Baginského. Formát grotesky tuto prácičku činí více srozumitelnějším. Téma je jednoduché - absurdita vojny a podle uniforem vojáků i absurdita polského národnictví. Žádné výlety do mystiky se nekonají, všechno je svěží, má to tu správnou gradaci. A jako jasně řečené záležitosti zmenšuje pole možných interpretací, čímž přitáhne nejspíš více diváků, včetně těch, kteří z nějakého důvodu nepřemyšlejí a jen se mechanicky zasmějí nad něčím co nechápou. Následuje oficiální výklad webových stránkách. Škoda trochu suché, víc se mi přece jenom líbí věci, kde všechno není hned jasné jako třeba UNDO, nebo výše zmíněná KATEDRA pocházející ze stejné dílny. Ale i tak ... Duzo sciensczia, wiele sukcesu i odwagi do dalszej pracy ... ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama