Reklama

Reklama

Jsme v dobách, kdy je Indie ještě stále kolonizována Brity a seznamujeme se údajně neohroženým skotským regimentem, který střeží "bránu Indie" - Chajbarský průsmyk. Indičtí domorodci už mají sto chutí vyhnat všechny Angličany nadobro pryč, ale o skotských "ďáblech v sukních" panují tak drsné pověsti, že si na ně nikdo netroufá. Pak ovšem jeden afghánský bandita náhodou zjistí, že skotští vojáci nejsou až tak tvrdí, jak se původně myslelo a pod kilty nosí bavlněné spodní prádlo. Vše se dozví i prohnaný rádža z Kalabáru a vydává se i s důkazem do Afghanistánu. Když se mu podaří přesvědčit tamní bojovníky, že Skotové jsou opravdu takhle vyměklí, mohl by rozpoutat krvavou revoluci... (Niktorius)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi bláznivá (a lehce přisprostlá) komedie, která si zakládá na záměrně přeafektovaném herectví, břitkých dialozích s ještě břitšími pointami a dokonale absurdních situacích (vrcholem celého filmu je jednoznačně lítý boj o guvernérovo sídlo, při kterém sám guvernér pokojně večeří s hosty a tváří se, že se nic neděje, zatímco kolem létají kulky a vybuchují granáty). Některé fóry jsou až moc přiblblé, jiné laciné a nevím, jestli něčemu prospívá, že i Indové jsou tady stvárněni britskými herci, ale i přes četné výhrady k jednotlivostem jsem se celou dobu docela dobře bavil, takže se váhavě přikláním k vyššímu hodnocení. Současní obyvatelé (dnes už Pákistánu náležící) Severozápadní pohraniční provincie, od určitého času známé taky jako Chajbar Pachtúnchva, by určitě byli rádi, kdyby je trápily jen takové takové veselé problémy, jako hrdiny i antihrdiny filmu. ___________ P.S: Ach, kde jsou ty časy, kdy byly ženy muslimského orientu stereotypně zobrazovány jako sotva oděné, vnadné a lascivní harémové tanečnice. Dnes by je jistě západní režisér obléknul do modrých burek a místo do harému poslal k plotně...___________ P.P.S. pro S.Dedalus: Dyť je to celý o skotských vojácích :) ()

S.Dedalus odpad!

všechny recenze uživatele

co mě nejvíc na tomto filmu zaráží je že nám ho pouštěli na semináři skotského filmu kdo v něm odhalí něco skotského má u mě bod ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

16. Carry On... Up the Khyber (1968)___ Jeden z nejslabších dílů. Samozřejmě i filmů z kolonií bylo hodně a tvůrci Carry on tak měli co parodovat, nicméně v indickém dobrodružství je málo vtipů, o to víc ale děje, který se bohužel podobá všem těm béčkovým filmům, které má parodovat. Chyběl mi tam Jim Dale, naopak Bernarda Bresslawa jsem nepoznal. Joan Sims tentokrát už trochu otravná, Kenneth Williams měl málo prostoru. Jeho filmová dcera princezna (Angela Douglas) je ale pěkná. ()

Reklama

Reklama