Reklama

Reklama

Yamato - Loď smrti

  • Česko Bojová loď Yamato (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladá japonská dívka hledá na jaře roku 2005 v japonském přístavu loď, kterou by si mohla najmout a odplout s ní na moře na pozici 30°43' severní šířky a 128°4' východní délky, avšak bez úspěchu. Záhy se ukáže, že se na dané pozici nachází vrak bitevní lodi Jamato z druhé světové války a jediným, kdo projeví ochotu s dívkou na danou pozici se svou malou lodí plout, se stává do sebe uzavřený starý rybář Kamio, bývalý člen posádky Jamata, který se každoročně odmítá účastnit vzpomínkových akcí na její počest. Posléze vyjde najevo, že dívčin adoptivní otec Učida byl rovněž námořníkem na Jamatu a že byl Kamiovým velitelem a přítelem. Během plavby na udanou pozici začne starý námořník vzpomínat na pohnutou dobu, kdy za války jako patnáctiletý narukoval na palubu nejmohutnější bitevní lodi, která kdy byla v dějinách postavena a plnil na ní těžkou válečnou službu v okruhu spolubojovníků, kteří se stali jeho nejlepšími přáteli. Během služby se musí všichni vyrovnat nejen s krutostí námořních bojů s přesilou amerického námořnictva, ale i se ztrátami v rodině doma v Japonsku, kde je obyvatelstvo těžce zkoušeno masivními americkými nálety. Po bitvě v zálivu Leyte v říjnu 1944, ve které je zničena většina japonského Spojeného loďstva, je Jamato poškozena a stažena do Japonska k opravám. 1. dubna 1945 se Američané vyloďují na ostrově Okinawa a začínají tak přímo ohrožovat samotné japonské ostrovy. Je rozhodnuto ze zbylých lodí zformovat Speciální útočný svaz s Jamatem v čele a vyrazit vstříc sebevražedné misi, kdy má svaz bez letecké ochrany prozazit k Okinawě pomoci jejím obráncům. A tak 6. dubna Jamato vyplouvá na svou poslední plavbu vstříc katastrofě, ale s posádkou odhodlanou bojovat až do posledního dechu. (Hartmann)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Brandon 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl pocit, že koukám na japonskou obdobu Bayova Pearl Harboru, s tím ale, že tentokrát byli amíci ti zlí. Ale ne. Krom toho, že evidentně rozpočet Yamato byl o pár babek nižší, tak zde nebyla žádná romantická linka. Spíš to byl film o přátelství, odhodání se obětovat a vůbec o poctě obětem druhé světové války. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Japonský veľkofilm o smutnom konci tejto lode pri Okinawe, pripomína veľký hollywodsky blockbuster Pearl Harbor, trochu Titanic, s rozdielom, že žiadna veľká love story tu nie je. Prvá hodina ma akosi nedokázala prikovať k obrazovke, emócie boli akési silené a hlavne okorenené priblblými dialógmi typu: "Tvoj brat, otec...zomrel ako hrdina" a pod. To všetko,ale zachráni záverečná bitva, ktorá dostala slušný priestor a milovníci vojnových filmov by len kôli tejto 15-20 min. scéne nemali váhať. Stret amerických bombardérov a lode Yamato, ktorá páli z diel a protilietadlových guľometov nepretržite, až kým sa nezačne potápať, je scéna plná dynamiky, reálnej akcie a slušného ozvučenia. Trochu mi vadila absencia českých titulkov (to tu už dlho nebolo), po veľmi dlhom čase som bol nútený pozerať filmy s dabingom a to je možno práve dôvod, prečo má prvú hodinu film nejako nevtiahol do deja. Plochosť a nedobrý hlasový výber (hlas 15 roč. chlapca hovorí za všetko), robia divy. Film 60 %. ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

"Velkofilm" ve stylu Titanicu a Pearl Harboru. Pro japonce je potopení bitevní lodi Jamato těžká rána do národního sebevědomí a jeden ze symbolů potupné porážky a konce války, ze snímku ovšem nevyplývá, že by Jamato provedla i jiné významnější akce než finální sebevražednou plavbu, která navíc byla ukončena daleko před dosažením cíle. Kvůli omezenému rozpočtu z lodi vidíme jen kus paluby, dělová stanoviště a několik anonymních chodeb a kajut, pár krátkých digitálních záběrů celku dojem nezachrání. Chybí nějaký zastřešující příběh, hlavních postav je mnoho a jsou si dost podobné, nejzajímavějšími se tak stávají scény ukazující chod tohoto monstrózního kolosu a značně naturalisticky ztvárněný poslední boj posádky. Linie ze současnosti je nezajímavá a ke konci přehnaně ubrečená a patetická. ()

Stefan_M 

všechny recenze uživatele

Celkom dojemny pribeh. Aj japonci boli len ludia s citmi. Skoro som im drzal palce aby vyhrali ;o) Este dobre, ze to netocili amici. Urcite by sa im lodka pokazila, alebo ich zastihla burka, alebo niekto spadol do mora... Najviac ma ale dostal ten chapec, ze vraj ma 15? vyzera na 10 a hlas ma ako 20rocny. Celkom huste. Dost som bol prekvapeny co sa trikov tyka, aj ked nad niektorymi som sa pousmial. Heh a na konci som sa este zasmial - Klouš jor ajš forevr ;o)) Tie 4 * si film urcite zasluzi. ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Jsem fascinován bitevní lodí Yamato, její velikostí, silou, vybavením a oddaností námořníků. Na tehdejší dobu neměla konkurenci a i na dnešní poměry by to byl nelehký soupeř. Nicméně zrovna provedení tohoto japonského filmu mě moc nebere. Dokument, který jsem viděl nedávno byl lepší. Vyprávěl jen fakta a ne tu zbytečnou omáčku okolo... 45% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Japonští vyjednavači sice v roce 1936 na Londýnskou konferenci přijeli, avšak jejich požadavky (mimo jiné parita s britskou a americkou flotilou) byly zamítnuty. Vyslanci na konferenci setrvali a zúčastnili se dalších jednání, ale Japonsko vydalo prohlášení, že se nadále necítí vázáno mezinárodními limity. Omezení daná Londýnskou smlouvou tak dodržovaly pouze Spojené státy, Francie a Velká Británie a tyto státy zásadně nezvyšovaly parametry svých bitevních lodí dokonce ani v prvních letech války. Pro srovnání bitevních lodí jednotlivých států viz tabulku http://img706.imageshack.us/img706/1374/yamato.jpg (CrypzzXD)
  • Misia lode Yamato a jej sprievodných plavidiel bola poslednou veľkou akciou japonského námorníctva počas druhej svetovej vojny. Kým krajina vychádzajúceho slnka stratila v bitke približne 4 000 mužov, Američania prišli len o 10 lietadiel a 12 pilotov. Tento stret ukázal zraniteľnosť masívnych hladinových lodí zo strany leteckých útokov. Druhou svetovou vojnou sa tak skončila éra veľkých bojových lodí. (MikaelSVK)
  • Kromě palebné síly, jež ve své době neměla obdoby, disponovala Yamato i velmi nadprůměrnou pancéřovou ochranou. Síla pancéře na palubě obnášela 23 cm, na bocích 41 cm, na velitelské věži 50 cm a na dělových věžích dokonce 64 cm! (CrypzzXD)

Reklama

Reklama