Reklama

Reklama

Můj bratranec Vinny

  • USA My Cousin Vinny (více)
Trailer

Billy Gambini a Stan Rothestein (Ralph Macchio, Mitchell Whitfield) cestujú autom z New Yorku na kalifornskú univerzitu a v ospalom alabamskom mestečku sa zastavia v obchodíku pri pumpe, kde Bill ukradne konzervu. Potom ich zatkne polícia. Šerif ich obviní z vraždy predavača, u ktorého si cestou kupovali potraviny. Ich obhajoby sa ujme Billyho taliansky bratranec Vinny Gambini, ktorého na ceste do Alabamy sprevádza svojrázna snúbenica Mona Lisa Vitová (Marisa Tomeiová). Absolútne neskúsený advokát s nekonvenčnými spôsobmi, ktorý sa krátko zaoberal len úrazmi, je konfrontovaný s mašinériou právneho systému. Sudca Chamberlain Heller (Fred Gwynne) si ho pozve a dá mu preštudovať trestný poriadok Alabamy. Vinny mu tvrdí, že je v New Yorku uznávaným advokátom. Hneď pri prvom zasadnutí súdu však Vinny nielenže nedokáže reagovať na reč prokurátora Jima Trottera III. (Lane Smith), ale dopustí sa aj urážky súdu, za čo ho vezmú do väzby. Lisa musí zaplatiť kauciu, aby ho dostala von. Vinnyho neznalosť procesného jednania je taká veľká, že Stan už nechce, aby ho obhajoval, a vezme si verejného obhajcu Johna Gibbonsa (Austin Pendleton). Gibbons však trpí nezvládnuteľnou nervozitou, na súde zo seba nemôže dostať súvislú vetu. Vinny je presvedčený, že sa všetko naučí za pochodu a mladíkov obháji. Lisa sa mu snaží pomáhať zo všetkých síl. Všetci svedkovia, ktorých predvedie prokurátor, tvrdia, že videli z obchodu vychádzať a ujsť autom práve Billyho a Stana. Keď sa Vinny od Lisy dozvie, že prokurátor je povinný zoznámiť ho so svojimi spismi, požiada o ne, a Trotter III. mu ich ochotne poskytne. Pri nasledujúcom rokovaní Vinny znemožní svojimi argumentmi svedkov a prokurátorova obžaloba sa rozpadá. Trotter III. si pozve ako ďalšieho svedka experta na automobily, ktorý tvrdí, že odtlačky pneumatík, ktoré sa našli, patria autu Billyho a Stana. Zúfalý Vinny si berie za svedka Lisu, ktorá sa v automobiloch dokonale vyzná, pretože pracovala u otca v autodielni. Tá expertovo tvrdenie hravo rozbije na kúsky. Dokáže sudcovi, že stopy po prudkom rozjazde nepatria buicku mladíkov, ale automobilu značky Pontiac. Vinny žiada šerifa Deana Farleya, aby mu overil isté údaje, a potom ho predvolá ako svedka... (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (193)

anli 

všechny recenze uživatele

Kriminální komedie ze soudního prostředí,která má vtip,šmrnc a geniální ústřední dvojici-Joe Pesci a Marisa Tomei(zasloužený Oscar)nemají absolutně chybu,takže spousta scén je opravdu nezapomenutelných.Jedna z klasik 90-tých let 20.století,jak stylem vyprávění,tak celkem jednoduchým scénářem,který je postavený na vtipu a výkonech dvou hlavních herců.Je vidět,že režisér je právník,protože některé scény působí až příliš precizně a stroze.Pro mě je to ale především příjemná,pohodová a velmi vtipná podívaná,ke které se rád znovu vracím,takže dávám 85% a poohlížet se po nějaké"sukni"s takovými znalostmi o autech asi nemá cenu,že? ()

Junglista 

všechny recenze uživatele

Klasickej případ, kdy film stojí a padá s jedním (a to zdůrazňuju, JEDNÍM) hercem. Joe Pesci naštěstí utáh celý dvě hodiny celkem bez problémů a pár vtípků mi roztáhlo pusu do úsměvu. Naopak Macchio a Whitfield nevýrazný až hrůza, to tam mohli říznout někoho z komparzu a výsledek byl možná lepší. A neodpustim si rejpanec jako většina lidí, komise byla v roce 1993 asi sjetá jak motyka, protože nevim, ZA CO dostala Marisa Tomei oscara... za hezkej xichtík? Za tu jednu scénu, kdy se trochu rozjela? Šmarjá, to vidět komise moje výkony 8 let zpátky, když sme s kamarádem točili všelijaký srandičky, asi by mě těma soškama zavalili, když jim stačí takhle málo. ()

Reklama

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Celkem zábavná komedie ze soudního prostředí s vynikajícím Joe Pescim coby netradičním advokátem. Bavil jsem se dobře, ale bohužel bratranec Vinny zapadá do škatulky filmů, na něž si za týden po shlédnutí ani nevzpomenete. Při vší úctě k Marise Tomei, nechápu za co dostala Oscara, viděl jsem ji už v mnohem zajímavějších rolích, ale aspoň se na ní příjemně kouká :-) ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Odvažuji se tvrdit, že z toho bezpočtu amerických filmů a seriálů odehrávajících se převážně v soudní síni mám (a nejen já, ale snad každý) dostatečně vžita pravidla a etiketu klasického procesu. Proto když Joe Pesci oblečený v koženém saku ukončí výslech svědka slovy „S tím už jsem skončil.“ nebo „Tenhle už mi k ničemu není.“, a na soudcovu otázku jestli chce něco dodat odpovídá „Co? A co bych měl dodat?“, dostávám záchvaty smíchu! Joe Pesci táhne svou one-man-show zcela suverénně a i přes na komedii dost dlouhou stopáž ani na vteřinu nezačne jeho postava, ani celý film nudit, nebo ztrácet dech! K tomu velkou měrou přispívá i série skvělých minipříbehů táhnoucích se celým filmem, které parádně vyplňují mimosoudní děj (neustálá nemožnost se pořádně vyspat, chlap co prohrál v kulečníku dvě stovky a nechce zaplatit….). Společně se skvělým výkonem nádherné Marisi Tomei v roli ženy, kterou prostě musí milovat každej chlap je Můj bratranec Vinny jedna z nejlepších komedií vůbec! ()

Lopic 

všechny recenze uživatele

Nejsou to čisté 4*, tak 70% spíš. Taková mílá pohodová komedie. Líbil se mi motiv malého města a samozřejmě kouzelná ústřední dvojice. Joe Pesci je Bůh a Marisa Tomei je nejen dobrá herečka, ale pro mě hlavně hezká kočka. Moc nechápu jejího oskara. Hrála dobře to jo, ale žádnej úžasnej výkon, kterej by na sebe strhával pozornost to nebyl a prostě bych nečekal, že za takovéto role se rozdávají oskary. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (16)

  • Když jde Vinnie vysvětlit soudci své pravé jméno, shodí šachovnici. To nebylo ve scénáři. (don corleone)
  • V jednej scéne dá sudca Haller (Fred Gwynne) Vincentovi (Joe Pesci) za úlohu naučiť sa alabamské právo. Ide o takmer nesplniteľnú úlohu. Alabama má totiž najdlhšiu ústavu spomedzi všetkých amerických štátov, obsahujúcu takmer neuveriteľných 300 000 slov. Pre porovnanie, ústava Spojených štátov má necelých 4000 slov. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama