Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rokenrol nikdy nezemře. Životní příběh zpěváka Ritchieho Valense... 3. února 1959 se zřítilo letadlo, na jehož palubě mj. byli známí rokenroloví hudebníci Buddy Holly, Ritchie Valens a Big Bopper. Toto datum bývá dodnes označováno za „den, kdy zemřela hudba“. Americký film La Bamba vypráví životní příběh mexického chlapce Ricarda Valenzuely, který se pod uměleckým jménem Ritchie Valens stal jednou z rokenrolových hvězd. Jeho zářivá kariéra netrvala ani šest měsíců, stačil natočit pouze tři hity (jedním z nich byla právě La Bamba, rokenrolová verze mexické lidové písně) a zemřel ještě před osmnáctými narozeninami, jeho hudba však přetrvala. Snímek převážně divadelního režiséra mexického původu Luise Valdeze (nar. 1940) je působivou rekonstrukcí krátkého života nadaného hudebníka. Mimořádný výkon v hlavní roli podává Lou Diamond Phillips (nar. 1962), jehož exotický zjev mají na svědomí indiánští, čínští, španělští ale také irští předci. Atmosféru filmu dokreslují známé rokenrolové skladby, Valensova tvorba tu zazní v podání známé skupiny Los Lobos. Snímek La Bamba patřil v době svého vzniku k překvapivým diváckým hitům a získal také nominaci na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší film (drama). (Česká televize)

(více)

Recenze (57)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi som bol zvedavý na tento film z obdobia začiatkov rock and rollu. Na klasický príbeh o vzostupe talentovaného speváka, ktorý prerušila tragická letecká havária. Atmosféra bola ako obvykle vystihnutá dobre. Nemôžem sa stotožniť s výberom predstaviteľa hlavnej úlohy nielen čo sa týka výzoru, ale hlavne spevu. Rovnako si nemyslím, že pre film bolo vhodné zdôrazňovať úlohu spevákovho brata. Ale koniec koncov, ako nostalgická spomienka na významné obdobie vo vývoji populárnej hudby film poslúži. ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Tady není moc co váhat a řešit, jako ve většině biografických filmů. Herecky omamující, hudebně očarující, řemeslně okouzlující. Opět vzývám precizní osmdesátky s jasným poselstvím o pohodě a zřejmě posledním vrcholu lidského lidství. Každý pohár holt jednou přeteče, ale že to bude tak brzy snad nikdo nečekal. P. S. Žádné sektářské holalujáá, jen takový menší proud spontánnosti a volnomyšlenkářství... ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten příběh sám o sobě je zajímavý a hodně smutný. Když se podíváte na to, kolik bylo Valensovi, když zemřel - pouhých sedmnáct let. Vycházející hvězda... Buddy Holly to samé, jen o pár let starší. Jak by asi vypadala hudba, kdyby jejich život neskončil? No, rozhodně bychom neměli píseň "American Pie". Ač silný příběh, zpracování mi přišlo spíš mdlejší. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný hudební životopisný film z doby počátků rokenrolu. Životní příběh mladého chlapce s mexickými kořeny Ricarda Valenzuely alias Ritchieho Valense se soustřeďuje jak na rodinné vztahy i prostředí, ve kterém vyrůstal, tak samozřejmě především na složku hudební. Ve filmu zazní spousta zajímavých písní té doby, pro mne víceméně neznámí herci se svých rolí zhostili výborně a uvěřitelně. Pro Lou Diamonda Phillipse je to asi jedna z rolí životních, i když tak úplně věkově hlavní postavě neodpovídá. Ale ve filmové historii to není poprvé ani naposled. Skladbu La Bamba asi zná skoro každý, jméno Ritchie Valens zase spíše málokdo. Aby se ty "počty" alespoň trošku srovnaly, není nic lepšího než zhlédnout toto povedené dílo. I když Valensova kariéra bohužel netrvala moc dlouho, to co všechno dokázal je ve filmu znázorněno strhujícím způsobem. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Příběh o mladém nadějném zpěvákovi a interpretu nesmrtelného hitu La Bamba by za předpokladu, že by se jednalo o smyšlený filmový příběh, až tak ničím výrazným nezaujal. Jenže při jeho sledování víte, že Ritchie Valens opravdu žil a zahynul na prahu své kariéry a jako velmi mladý tragickou smrtí při pádu letadla. Zůstala nešťastná maminka a zbytek rodiny, kteří ztratili milovaného blízkého, usměvavého chlapce, z něhož sršela chuť do života a touha zpívat. Chtě nechtě máte pak snahu hledat další materiály o životě skutečného Valense, něco si přečíst. Přemýšlíte také nad tím, jaký by byl dnes, již jako starý muž. Film jsem celou dobu hltala plnými doušky, zejména díky tomu hlavnímu; vynikající muzice. To byly ještě časy, kdy populární hudba měla svůj ksicht a stála opravdu za hodně, to se nedá s dneškem srovnávat. Ohromná škoda tak talentovaného mladého muzikanta. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (31)

  • Motocykl "Indian", na kterém po celou dobu filmu jezdí Bob je ve skutečnosti Harley-Davidson Sportster předělaný, aby vypadal jako "Indian". (c.tucker)
  • Skutočná matka Ritchieho Valensa Connie Valenzuela sedí blízko neho na prvej rodinnej oslave. Podobnosť medzi matkou a synom je tu neprehliadnuteľná. Zomrela 18. októbra 1987, tri mesiace po uvedení filmu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama