Reklama

Reklama

Dark Blood

Trailer
USA / Velká Británie / Nizozemsko, 2012, 83 min

Obsahy(1)

Snímek, který čekal devatenáct let na dokončení. Mladý vdovec (River Phoenix) žije v poušti jako poustevník, kde čeká na konec světa. Společnost mu dělají jen Kachina panenky. Věří, že mají magickou moc. Mezitím jedou manželé Harry a Buffy (Jonathan Pryce a Judy Davis) na druhé líbánky přes arizonskou poušť. Auto se jim však porouchá a mladý vdovec je zachrání. Drží je však jako vězně, protože touží po Buffy. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

OughJay 

všechny recenze uživatele

Je trochu paradox, že k mýmu prvnímu setkání s Riverem Phoenixem došlo až v jeho posledním filmu. Podobně jako Jamese Deana ho zdobí věhlas jednoho z nejnadanějších herců, jejichž konec přišel až příliš brzo. To ovšem může být někdy i na škodu, protože divák pak přistupuje k jejich filmům až s příliš velkými očekáváními. Já, například, šel do Dark Blood proto, abych viděl, jak vlastně ten River hraje... No, hraje nadprůměrně, co si budem povídat. Rozhodně však v tomhle případě nejde o nijak ikonickou postavu, kterou by doprovázela aura věčnosti. Roli samotáře, kterej sice nemá násilnický sklony, ale když se rozvzpomíná, jak dobře mu dělá ženská společnost, jeho psychika se dalšímu osamocení přirozeně vzpouzí, zvládnul ovšem naprosto přesvědčivě. Jen asi nejde o jeho nejlepší film a nemělo by se tak k němu přistupovat. Vlastně jde spíš o takový memorandum - film je nekompletní a vzniknul pouze jako pocta. Na druhou stranu by byla neskutečná škoda, kdyby tolik natočenýho materiálu přišlo vniveč. Téma "alone in the desert" je nespočtem hororů již prakticky vyčerpáno. O to více potěší drama, kde záporná postava není automaticky psychopatická a krvelačná bestie, ale obyčejnej kluk, kterej jen žije moc dlouho sám. Ústřední trojice pak působí naprosto přirozeně. Proti sobě stojí Phoenix a Pryce, přičemž Judy Davis se chvíli přiklání na jednu a chvíli pak na druhou stranu. Jako na misce vah. Děj i napětí gradujou až do vypjatýho finále a teprve tam dá Phoenix divákovi pocítit svojí výjimečnost. Z mýho pohledu je k politování, že film nemohl být dokončenej. Možná by chybějící scény dodaly trochu šťávy na mě až moc utahanýmu rozjezdu a hodnocení by bylo vyšší. Ani tak ale Dark Blood neurazí a se ctí završuje Phoenixovu filmografii. Boy [probudí se a nachytá Harryho s Buffy, jak se snaží prchnout]: "Early bird gets the worm, hey?" ()

Vardara 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky, věřím, že kdyby se ten film podařilo dokončit mohl to být i podařený thriller, takhle to vše strašně rušily ty komentované výplně, v kterých se snažily propojit nedokončené úseky. Škoda Rivera P. - role nevyrovnaných samorostů mu šly perfektně, pravděpodobně proto, že hrál sám sebe. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

"Chtěl jsem židli o dvou nohách přidat třetí. Čtvrtá noha bude sice vždycky chybět, ale židle bude schopná stát." A to se Sluizerovi podařilo. Třetí noha je možná o frcánek kratší než ty dvě a židlička se tím pádem trošku kejvá, ale kdyby to křesílko bylo celý, bylo by moc fajn v něm posedět. A i na tomhle vratkým je radost si hovět, protože v klidu vás vůbec nenechá. Tenhle thriller je svým pojetím realitě bližší než jakýkoliv jiný "kidnapácký" peripetie. Tam by svýho "hostitele" vzali po palici, aniž by vůbec znali jeho záměry. Jen proto, že je čekají diváci a tím pádem se nikdo nediví. Já se tomu vždycky divila, jenže já bych čekala na důkaz, že mi dotyčnej chce provést nějakou rošťárnu, tak dlouho, až bych spoutaná u něj ve sklepě svinila podlahu kečupem, zatímco on by si pochutnával na mý čerstvě ogrilovaný ručce. Ale na druhou stranu, jak často se to v životě stává, že. Jen ve filmech a Sluizer si to uvědomuje. Svět je plnej osamělejch lidí, co měli pech, hrabe jim z toho a kteří si (jakkoliv sadisticky to zní) svý přátele vyřezávaj. Plnohodnotnej film to pro někoho možná díky občasnýmu předčítání scénáře nebude, ale plnohodnotná pocta těm, co si je vzal Velký Manitou, určitě. Moc pěkná, na Rivera poměrně nezvyklá, závěrečná role mě nutí přemejšlet nad tím, jaký mohly bejt jeho dospělácký úlohy, kterou je tahle v podstatě prvá. Dost povedená a poslední. Bož uhel. Howgh. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Během natáčení filmu nebyl mezi Riverem Phoenixem (Boy) a jeho hereckou kolegyní Judy Davisovou (Buffy Fletcher) dobrý vztah. U příležitosti Festivalu v roce 2013, jež se týkal propagace tohoto snímku, režisér George Sluizer prozradil, že za ním River několikrát zašel s prosbou, zda by nemohl oddálit natáčení milostných scén. River se prý zmínil, že mu při pouhém dotyku ruky Judy Davisové naskakuje husí kůže. (Kacitr)
  • Vlastníkem natočeného materiálu je režisér George Sluizer, který naznačil, že by ho v budoucnu mohl využít jako materiál pro dokumentární film o River Phoenixovi. (aluna)

Reklama

Reklama