Reklama

Reklama

Velkolepá plavba Kryštofa Kolumba

(TV film)
  • USA Magnificent Voyage of Christopher Columbus

Obsahy(1)

Byl to velký objevitel, který otevřel lidstvu nové obzory nebo ničitel starých civilizací a nástroj útlaku národů?

Každá výprava do neznáma sebou nese naděje, ale současně i obavy a pochybnosti. Pohled na širý oceán nedával v 15. století odpověď téměř na žádnou otázku. Za horizontem mohlo ležet cokoli. A pak jakýsi Kryštof Kolumbus vypluje na třech malých lodích za bohatstvím Orientu. Kdo byl ten muž, jehož životu dávala směr jedna veliká posedlost? Muž, který svým objevem uvedl do pohybu síly, jejichž rozsah a důsledky si vůbec nedovedl představit? Ať už Kolumba vidíme jakkoliv, jeho příběh je dodnes fascinující.

Ve druhé části dokumentu o epochálním objevu Kryštofa Kolumba se jeho autoři nalodili na škuner Westward a vyrazili po jeho stopách. Chtěli zjistit, co tu tehdy viděl on a co tu lze spatřit dnes. Na lodi byla i skupina vědců a historiků, kteří by měli najít odpovědi na různé otázky. Nad Westwardem vlaje vlajka expedice. Nese Kolumbův záhadný podpis, symbol všeho, co zůstává tajuplné na tomto muži a jeho cestě. Westward se pokusil některá tajemství rozluštit. Vyplul do dob, kdy byl nalezen a zároveň ztracen zcela nový svět. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Dost výživný dokument, který obsahuje snad vše. Partička lidí zrekonstruovala lodě a vydala se po Kolumbových stopách. Zmiňovali jeho deník, jeho pocity, kudma se pravděpodobně plavil, nezapomenuli opomenout ani neméně významného Pinzóna. Rovněž odhadovali cíl, kde se pravděpodobně vylodil, pobyt, rozhovory s místními, až po výklad do konce jeho života. Prozatím jsem neviděl o Kolumbovi něco lepšího. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama