Reklama

Reklama

Sarajevský atentát

  • Jugoslávie Atentat u Sarajevu (více)
všechny plakáty
TV spot
Jugoslávie / Československo, 1975, 124 min

Režie:

Veljko Bulajič

Kamera:

Jan Čuřík

Hrají:

Christopher Plummer, Florinda Bolkan, Maximilian Schell, Irfan Mensur, Radoš Bajič, Jan Hrušínský, Branko Đurić, Libuše Šafránková, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Historická filmová freska popisuje události, které bezprostředně předcházely první světové válce a staly se záminkou k jejímu vyvolání. V létě 1914 pořádá rakousko-uherská armáda rozsáhlé manévry nedaleko hranic s nepřátelským Srbskem, na území Bosny, která se před několika lety stala součástí mocnářství. Následník rakouského trůnu František Ferdinand d’Este se jako vrchní inspektor rakousko-uherské armády chystá odjet do Bosny i se svou ženou Žofií Chotkovou. Zatímco František Ferdinand se pře o detaily se svým strýcem, císařem Františkem Josefem I., připravuje se proti němu atentát. Bosenští nacionalističtí vlastenci, kterým se podařilo emigrovat do Srbska, se cvičí v používání střelných zbraní a granátů. Trojice mladých bosenských Srbů Gavrilo Princip, Trifun Grabež a Nedjelko Čabrinović se poté vydá na dlouhou a nebezpečnou cestu do Sarajeva, kde má František Ferdinand svou cestu ukončit. Jejich cílem je pouze svrhnout tyrana a pomoci tak Bosně k nezávislosti. Jenže situace mezi evropskými mocnostmi je už několik let napjatá právě kvůli jejich územním nárokům na Balkánu. Čin, který se nakonec podaří dokonat Gavrilu Principovi na Appelově nábřeží v Sarajevu 28. června 1914, se tak stane záminkou pro rozpoutání první světové války, největšího válečného konfliktu v dosavadních dějinách. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (47)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem celkem 3 filmy na toto téma. Tohle zpracování je asi historicky nejvěrnější a nejakčnější. Hrušinský ani Vyskočil ani Šafránková vám film neskazej. Je ale naivní si myslet, že atentát sám o sobě válku nastartoval. Byla by tak jako tak. Lidi jsou tak pitomá a hnusná hovada, že se zabíjeli, zabíjej nyní na Ukrajině a zabíjet se budou! ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě notně překroucený film proti Rakousko-Uhersku, tak jak to doba vyžadovala, zaměřující se hlavně na atentátníky, což moc zajímavé není a jeden vedle druhého jsou ztvárnění nepřesvědčivými herci, bohužel film pomíjí daleko zajímavější pár Ferdinand Žofie, velmi dobře obsazený i ztvárněný. Celý film je natočen v takovém uspávacím stylu, chtělo by to schopnějšího režiséra a scénáristu. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Slušný juhoslovanský film, ktorý sa snaží zmapovať situáciu v rebelantskej Bosne až po atentát na následníka R-U trónu. Na socialistickú Juhosláviu naozaj slušné aj obšírne podané. Ale verím tomu, že keby sa do tohoto námetu pustili niektorá zo západných kinematogriafí, malo by to viac šťavy. Obsadenie hviezdneho Plummera bol výborný krok a posunul film do vyššieho levelu, niečo podobne sa Juhoslovanom podarilo o 12 rokov neskôr, keď bol do filmu Útěk ze Sobiboru prizvaný Hauer. Florinda Bolkan vcelku tiež splnila rolu peknej arcivojvodovej manželky. Škoda, že aj druhá strana (rebelanti) nemala tiež nejakú hviezdu alebo aspoň hviezdičku, pretože tú tvoril zväčša slabší mladícky ansábel. ()

#47 

všechny recenze uživatele

Poměrně věrná rekonstrukce atentátu na následníka Rakouko-Uherského trůnu. Událost, která akcelerovala situaci v Evropě a zapsala se do dějin. Gavrilo Princip je dodnes uzáván ve své vlasti jako hrdina...jinde spíš jako vrah a Ferdinand D'Este je možná zase ne úplně právem označován za člověka bez jehož smrti by válka nebyla. Herecké obsazení sedlo poměrně věrně, jenom česká účast je zde opravdu na vedlejší koleji. Jako snímek pro výuku dějepisu naprosto ideální. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Film je nejzajímavější faktem, že vlastně malá skupinka lidí dokázala jedním atentátem změnit doslova chod evropských dějin. Jinak je to samozřejmě solidně natočený film s několika velmi dobrými a známými herci v hlavních rolích. Nejde o žádné převratné dílo, ale právě onen v úvodu zmíněný fakt jej staví tak trochu do jiného světla. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Konopišti, Prahe, Hlubokej, Sarajeve, Zvorníku i Belehrade. (dyfur)

Reklama

Reklama