Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kolotoč humorných situací při oslavě v jedné bance... Nechce se tomu ani věřit, že jednoaktovku Jubileum napsal Anton Pavlovič Čechov již před více jak sto lety v roce 1891, a že od té doby humorné dílko nepozbylo na divácké přitažlivosti, ba dokonce jako by spíše vyzrálo do dnešních časů. A je smutným paradoxem osudu, že autor sám, který natolik výrazně ovlivnil vývoj světové prózy i dramatu, ba dokonce se dá tvrdit, že vytvořil lyrické, psychologické drama, znamenající přechod k modernímu divadlu 20. století, se dožil pouhých 44 let. A. P. Čechov patřil k těm z mála vyvolených dramatiků – uměl nejen zdůraznit roli atmosféry, ale navíc dokázal vnější dramatický konflikt nahradit vnitřními střety lidské psychiky, jednoduchý děj – jako třeba v případě Jubilea – dokázal jako velký mistr zvýraznit komickými prvky. Milan Lasica, Marián Labuda a další slovenští herci rádi hrají pro české diváky, proto v brněnském studiu České televize, které letos taktéž jubilantem, vznikla v režii Vladimíra Strniska inscenace podle ruského autora, v níž skvělé komické výkony podávají slovenští herci v češtině. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

jan72 

všechny recenze uživatele

Opäť z divadelného predstavenia Štúdia S z roku 1995 O škodlivosti tabaku, len Satinského v tejto TV inscenácii nahradil Labuda a na záver neodznel záverečný výkrik - vulgarizmus Merčutkinovej. Díky ČT Brno. ()

hemul 

všechny recenze uživatele

Abrhám a spol z toho urobili frašku, Lasica a spol to predstavili ako uplne civilnu a autenticku vec. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Sice se doopravdy jen těžko věří tomu, že tahle jednoaktovka vznikla už před více než sto lety (jak napovídá oficiální text), ale vidět to na ní přece jenom je. Uhlazená slečinka z konce 19. století by v dnešní době také okouzlila jen zaryté staromilce. A podobné je to i s Jubileem, ač proti staromilcům v zásadě nic nemám. Vidět tak hru na prknech, dost možná bych mluvil jinak, ale televize zkrátka divadlu škodí. A to těžko předjímat, co by Jubileum bylo bez dua LL... ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Čechov je fajn, herci jsou dobří... Ale proč, u všech všudy, musí všichni Slováci deklamovat česky? Režisér Strnisko vzal toho "Čecho-va" opravdu na dřeň ;-) ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že s Českou televizí tak úplně nesouhlasím. Ono to bobužel trochu poznat je, že už je to více než sto let. Kvalitní herci sice kvalitu pozvednou, ale bankovnímu systému fungujícímu před sto a více lety dnes už člověk jen těžko porozumí. A stejně tak vzájemným lidským vztahům a myšlení. Možná by to na divadle dopadlo lépe. Ne, určitě by to na to divadle dopadlo lépe, ale tahle povídka od Čechova mě příliš neoslovila. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama