Reklama

Reklama

Zdravi ljudi za razonodu

  • USA Healthy People for Fun (více)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Jugoslávie, 1971, 14 min

Recenze (4)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vojvodinská okrajina je územie s mixom spolužitia cigánskej, maďarskej, slovenskej chorvátskej, rumunskej i čiernohorskej národnosti. Dokument jej vystrihol svojráznu poctu. Zahrňuje statickou kamerou zachytené tváre, rodiny farebnosti domov a výpovede príslušníkov jednotlivých menšín v rodnom jazyku. Koncept filmu ale zároveň obsahuje čosi iné, v konečnom dôsledku možno silnejšie, než je chvála spolužitia. Nad predstavením etnickej zmesky sa totiž klenie pieseň o ohromnej láske srbského národa ku každej národnosti. Nadmieru láskyplný text piesne evokuje skôr ironické naznačenie rozporu medzi vypätým nacionalizmom srbského národa a jeho oficiálnej dobovej multi-etno- kulti propagandy. Od prvého premietania divákom nebolo celkom jasné, či predstavená jednota v rôznosti je úctivou poklonou alebo zžieravým výsmechom. Z tejto neistoty sa po prvotnom nadšenom prijatí onedlho zrodil neskorší zákaz uvádzania filmu. Režisér po rokoch dodal, že dobová kritika filmu, vyčítajúca mu extrémny pesimizmus na dlhodobejšie fungovanie spolužitia národov a národností v rámci Juhoslávie, mu neskôr prisúdila štatút vizionára. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

100% film, ve kterém se setkalo tolik mých lásek - starých i nových, že mi to až vyrazilo dech! Nápadité, vtipné, veselé! Netřeba komenovat, třeba vidět! Pěkný komentář Radko. (Také já v té písni cítím lehounký nádech ironie. Jen nutno dodat, že Srbsko je Srbsko a Vojvodina je Vojvodina, specifická oblast, ostatně není to ze snímku dostatečně zřejmé?) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

ZDRAVÍ LIDÉ PRO POBAVENÍ. Film zachycuje všechny nesrbské nádodnosti žijící ve Vojvodině, Slovince, Slováky, Rusíny, Maďary, Rumuny, cikány. Fotografuje je pře jejich domy ve stylizované pozici, obrazy doprovází zpěv - "Máme rádi Rusíny (aj), ti zase mají rádi nás." Lze těžko rozlišot zda je vše míněno vážně nebo ironicky. Údajně to předvídá pozdější nesváry, které vyústily ve válku v 90.letech. ()

Reklama

Reklama