Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Selina (Elizabeth Hartman) je půvabná mladá dívka, která po úraze v dětství oslepla. Žije v neutěšených poměrech se svým dědem propadlým alkoholu a se svou citově otrlou matkou Rose-Ann (Shelley Winters) živící se prostitucí. Selina téměř neopouští byt, nemá přátele. Přece jen se jí podaří přemluvit svého děda, aby ji občas dovedl do parku. Zde se díky drobné nehodě seznámí se vzdělaným a citlivým mladíkem Gordonem (Sidney Poitier). Oba se brzy spřátelí, Gordon se stane Selininým důvěrníkem, přitom se snaží zajistit Selině místo v internátní škole pro slepé. Tuto známost objeví Sadie (Elisabeth Fraser), přítelkyně Rose-Ann, rovněž prostitutka. Rose-Ann s touto známostí nesouhlasí už proto, že Gordon je černoch. Navíc má se Sadií obchodní plán, že si spolu otevřou nevěstinec, kde by Selina byla hlavní atrakcí.  Selina prchne z domova a zmateně bloudí městem. Nalezne Gordona dříve, než bude polapena svou matkou? (fragre)

(více)

Recenze (12)

classic 

všechny recenze uživatele

Niekdajší, dobrý kameraman Guy Green, pre zmenu práve teraz "(vy)požičal" svoju kameru Robertovi Burksovi, ináč povedané - dvornému spolupracovníkovi legendárneho Alfreda Hitchcocka, aby nakrútil, vskutku naprosto pozoruhodnú drámu, priamo pojednávajúcu o istej, nevidiacej, 18-ročnej dievčine, ktorá sa nachádza v ozaj nezávideniahodnej situácii, pretože na jednej strane do nej neustále hučí/buší  jej hysterická a neznesiteľná matka, ktorej jazyk väčšinou býva ostrý ako britva, alebo na strane druhej, v spoločnej domácnosti býva tiež i so starým otcom, ktorý si zase rád vypije, a tak jej naozaj nie je čo závidieť. Na základe týchto skutočností by sa mohlo zdať, že je zrejme už navždy strateným prípadom, keďže z tohto miesta asi niet vôbec žiadneho úniku, až jedného dňa sa jej raz prihovorí mladý muž, keď zrovna sama, ako zvyčajne, sedela pod stromom v parku... / Rovnako ako uvádzam v riadkoch vyššie, ani recenzent v podobnom duchu neprezradí mená postáv, ba ani vývoj nasledujúcich udalostí, maximálne napoviem iba to, že som bol nielen nadmieru ohúrený, ale súčasne aj priamou (s)účasťou obohatený o→ nadčasový, herecký koncert, ktorému priam dominovali - majstrovský Sidney Poitier a debutujúca Elizabeth Hartmanová, kde im zručne sekundovali zvučné herecké mená → Shelley Wintersová a Wallace Ford, pričom druhá menovaná si za svoj strhujúci výkon odniesla domov Oscara, keď ešte niečo znamenal. Hudba pod taktovkou Jerryho Goldsmitha nemá ani najmenšej chyby na kráse, proste tieto tóny náramne kvalitne pasujú do celkovej atmosféry a nálady filmu, ktorú okorenil svojou mimoriadnou kompozíciou obrazu, už zmieňovaný "Muž s kinoaparátom" , pre ktorého bola táto zákazka jednou z posledných. Nemal by som na záver zabudnúť ani na strihovú skladbu, ktorej nemám vonkoncom čo vytknúť, prinajmenšom vytýkam len to, že tento nadštandardný, no očividne málo známy film, bohužiaľ nevidelo príliš veľa inteligentných divákov, pretože táto zaujímavá „Modrá škvrna” si o to vyslovene žiada ! ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh slepé dívky, která v podstatě nežije, jen živoří.. Doma si z ní udělali služku, k níž se chovají neomluvitelným způsobem a ven z bytu ji nepouštějí.. Děda je prvoligový piják, matka velmi podivná existence hrubého ražení a ta její kámoška, to je teda „něco“.. Náhodně se seznámí s mladým mužem a tipovala bych, že to byl první člověk v jejím životě, kdo se k ní choval slušně, přátelsky a nabídl pomocnou ruku.. Vůbec jsem se nedivila, že se k němu tak rychle připoutala a uvěřila jsem jí tu upřímně naivní náklonnost, s ohledem na její věk.. Elizabeth Hartmanová a Sidney Poitier tu působí moc sympaticky, hezky se na ně kouká a sluší jim to spolu.. I po tolika letech se jedná o působivou záležitost k zamyšlení a musím zmínit i půvabný hudební podmaz, takže teď přimhouřím obě oči a jdu do plných, tu modrou jsem zahlédla.. ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

A Patch of Blue je u nás poměrně neznámý snímek, jen 59 hodnocení k dnešnímu dni. Sám se divím proč? Obsazení je skvělé včetně známého Sidney Poitiera (Útěk v řetězech, Hádej, kdo přijde na večeři, Panu učiteli s láskou) a Shelley Winterové, která za svoji roli dostala Oscara. Příběh pojednává o slepé dívce (rovněž skvěle zahraná Elizabeth Hartmanovou), která je vychovávána despotickou matkou a dědou, kteří ji nikam nepustí a udělají si z ní prakticky otrokyni. Náhodou však potká mladíka Gordona a ten jí, alespoň symbolicky, otevře oči a zpřístupní svět. Některé scény jsou možná až moc naivní, ale do příběhu se vše hodí a snímek pro mě jako celek fungoval bez chyby. Jak už to bývá ve většině filmů s Poitierem, ke slovu se dostane i rasismus. Tady je to ovšem podáno skvěle a podobný způsob mě rozhodně nepopouzí, na rozdíl od hysterie posledních let. Rád dám čtyři hvězdy a doporučení k tomu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Neprávom málo známy snímok, ktorý sa snaží mazať predsudky a naznačuje cestu tolerancie. Je síce mierne naivný, postavy sú plochejšie a čiernobiele, ale zároveň presvedčivé. A to platí aj u vedľajších postáv. Elizabeth Hartmanovu som si všimol už v snímku Oklamaný a tuto ukázala, že hlavnú rolu si právom zastala. Je síce pravda, že námet už so súčasnosťou nekorešponduje, ale to vôbec nevadí, asi každý divák sa vie predstaviť onú spoločnosť. Krásny a dojemný príbeh jednoducho musí zaujať, a mne u neho utiekol čas bez toho, aby som sa čo i len raz pozrel na hodiny. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ten film je hodně dobový, tolik se hodí k tehdy vrcholící vlně hnutí za občanská práva. Je idealistický, naivní, dojemný, líbivý, angažovaný a trošku manipulativní. Asi jako když si pustíte písničky od tria Peter, Paul & Mary či od Joan Baez.. Nelze pochybovat o čistotě úmyslů tvůrců, ale tak moc chtějí oslovit diváka, že kapánek tlačí na pilu. Ten ústřední pár je prostě tak sympatický a tak pohledný, že překonání zažitých mezirasových předsudků je zde více méně hračkou. Zde je láska slepá, což je možná symbolicky vyjádřeno hrdinčinou opravdovou slepotou. Ale ani půlstoletí neubralo tomu filmu na působivosti. Už jen to hrdinčino snění jak svobodně skotačí po louce a leze po stromě nespoutána slepotou je tak plné touhy, že to opravdu dojímá. Zde i po celý film ovšem hodně působivosti nutno přičíst hudbě. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama