Reklama

Reklama

Panu učiteli s láskou

  • Velká Británie To Sir, with Love (více)
Trailer

VOD (1)

Idealistický Mark Thackeray si nájde zamestnanie ako učiteľ a dostane triedu plnú nevychovaných a neovládateľných výrastkov. Hoci stále dúfa, že toto zamestnanie je len dočasné, začne pomaly meniť pomery v triede - ku svojim žiakom pristupuje ako k dospelým ľuďom a učí ich, aby sa k svojmu okoliu správali s rešpektom. Keď dostane lukratívnu pracovnú ponuku, bude musieť urobiť zásadné rozhodnutie. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (143)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Dnešným pomerom trocha šablónovité, zrozumiteľné a doslovné. Takto nejak vychádzal liberalizmus na západe na povrch a musím ale skonštatovať, že úspešne, pretože hlása síce humanisticky nekomplikované posolstvá, ale stále aktuálne. Sidney Poitier bol černošskou hviezdou ako rasovo adaptabilný ideál a nečudoval by som sa, keby aj medzi svojimi nebol ospevovaný len v superlatívoch, lebo sa od nich docela výrazne odlišoval. Videné v starodávne dabingovej verzii, neupravenej z roku 1973, takže som si doprial trochu archaický exkurz do sveta veľkých príbehov. V tomto prípade dozaista! ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Každý filmový žánr – potažmo i subžánr má své silné želízka v ohni a stejně tak i kupu hnoje a sraček. Toto drama ze školního prostředí však patří k tomu lepšímu, co nám toto odvětví nabízí a ač je příběh do jisté míry trochu naivní, tak v sobě skrývá potřebné emoce – které z něj dělají slušnou podívanou. Sidney Poitier si vyzkoušel roli nezbedného žáka ve filmu Blackboard Jungle a teď dostal příležitost postavit se na druhou stranu „barikády“. No a této příležitosti se chopil velmi dobře. Je to dobrý herec a hlavně díky němu jsem si tento film dokázal užívat, co to jen šlo. Přece jenom já jsem hlavně na hororové filmy, ale dokážu ocenit i kvalitní filmy z jiných žánrů. Co se žáků týče, tak ti byli o něco slabší odvar, než tomu bylo v již zmíněném filmu Džungle před tabulí, ale ani zde nebyli vyloženě zlí. Navíc Judy Geeson byla neskutečně sexy a získala si u mě body navíc (v hororovém scifi filmu Inseminoid toho totiž kromě svého poprsí moc nepředvedla…). Takže ve finále jsem spokojený. Lehce nadprůměrná záležitost. 70% ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Opravdu sladce zidealizované (kéž by svět byl lepší) :-) ... ale třeba se někdy podaří ten drsný a nezohledný svět "opravit". Jan Ámos byl velký učitel, ... možná i proto, že používal k výchově hulvátů i rákosku. Osobně bych rákosce ve škole vřele doporučoval "comeback" a žákům bych přál v řadách učitelů více autoritativního mužského pokolení. ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Výborne spracovaná problematika zo stredoškoslského prostredia. Z inžiniera Marka sa voľky-nevoľky stáva učiteľ triedy, ktorá je postrachom školy. Ako sa mu podarí vysporiadať sa s triedou ako celkom ale aj jednotlivými individúami? Čaka ho neľahká úloha, no Mark nie je človek, ktorý by sa len tak vzdával. Film odporúčam zhliadnúť každému, kto uvažuje nad karierou učiteľa. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Pozitivní konstruktivní satira na téma zkažená mládež. Spratci před padesáti léty byli koukám naprosto stejní a spratkyně naprsato taky, prostě sprosté děti s natrčenou bradou, nagelovanými vlasy a protřelostí Bambiho. Potud nemám "s láskou" spor, věřit , že spratek touží dospět a býti zaujat a přesvědčen, se jistě dá, ale už hůře, že i v množném čísle na jednom místě a ve stejném čase. Naivní představa. Na druhou stranu, i když to nefunguje, pořád se to musí zkoušet, to maj pane učitel pravdu. Vždyť jsou to pořád jenom děti. A Poitierův viks je vážně charismatický! ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Na základě polo-autobiografického románu E. R. Braithwaitea a jeho zkušeností s výukou na tvrdé střední škole v chudé oblasti poválečného východního Londýna nebylo vykreslení postavy učitele věrohodné. Po vydání filmu několik bývalých Braithwaiteových žáků tvrdilo, že skutečný učitel byl přísný a tvrdý pedant, který ve třídě často používal tělesné tresty a byl daleko od sympatické postavy, jak ho vylíčil Sidney Poitier. (sator)
  • Ve filmu se mluví o Cockney. Cockney je slang určité části Londýna, zejména z londýnského East Endu, nebo tradičně pro narozené poblíž kostela Bow Bells. Cockney také běžně označuje výrazný dialekt angličtiny používaný v těchto oblastech i jinde mezi dělnickou třídou domovských krajů. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama