Reklama

Reklama

Target for Tonight

  • USA Target for Tonight
Velká Británie, 1941, 48 min

Režie:

Harry Watt

Obsahy(1)

Natáčení hraného dokumentu "Cíl pro dnešní noc" se zúčastnili v hlavních rolích skuteční protagonisté tehdejších bojů. Film vyrobený ve spolupráci s RAF je příběhem 33. bombardovací perutě, která dostala speciální úkol - najít a zneškodnit sklady paliva u města Kiel v nacistickém Německu. (Oisean)

Recenze (5)

Noddy 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci hraný dokument, ktorý má o to vyššiu cenu, že sa väčšina záberov nakrúcala u 311. (československej) bombardovacej peruti. ()

ryba443 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem měl možnost vidět tento film, o kterém jsem už dlouhou dobu nacházel letmé zmínky v knihách, ale nenapadlo mě, že vůbec bude ještě dnes někde dochovalý ke zhlédnutí. Je to opravdu velice zajímavý "polodokument", kde místo herců vystupují opravdu příslušníci RAF, což je znát, když to, co předvádí ve filmu je vlastě jejich každodenní chléb - dialogy a situace vypadají autenticky, i když to podávají poněkud škrobeně a bez emocí, jak neumí hrát. Množství odpovídající dobové techniky je pak vzhledem k datu vzniku samozřejmostí. Na svojí dobu to není špatné ani z filmařského hlediska, ztvárnění náletu a záběry exteriéru i interiéru Wellingtonu jsou lepší, než bych čekal. A jak to vlastně ohodnotit? Z hlediska historické hodnoty to má cenu obrovskou, jako film je to trochu krátké, ale jako motivace pro vstup do RAF to muselo fungovat celkem dobře. Na stupnici hodnocení na ČSFD je tento snímek podle mě těžko zařaditelný, nicméně mě jeho sledování vyloženě potěšilo, takže dám 5 hvězdiček. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle jsou Nebeští jezdci ze strany britské osádky Vickers Wellingtonu RAF. Na rozdíl od také skvělých ,,jezdců" zde ale létají skuteční Welouši a ne předělané Lisunovy což je dáno obdobím vzniku a užití soudobých bombardérů a letištní techniky. Pro milovníky tohoto období záležitost již nelze vynechat. Snímek je o jednom z náletů RAF na Německo letounem F jako Freddie F-OJ. Samozřejmě se jedná o noční nálet. Máme zde možnost detailně vidět tipování cíle na základě fotek observrů, meteo měření na letišti včetně řádného briefingu přípravy letounů (tankování, vyzbrojování) a mise samotné. Taková obdoba Wylerovy Memfiské krásky. Dokumentární záběry na Wellingtony jsou nádherné a srdce nejednoho milovníka těchto strojů zaplesá. --------------------------- Zajímavost: Reklamní poster tehdy upozorňující na brzké uvedení filmu do kin byl zároveň využíván jako náborový leták válečnou propagandou, neboť lákal muže do služeb RAF a ženy do WAAF (The film tells you about the Service which needs you. Join the RAF or W-A-A-F !). Poster vlastním již déle, ale film jsem viděl až nyní :-) Tady nelze jinak než dát 4 * * * * PS. Je smutné, že tvůrci oficiálních plakátů k filmu na dvou z nich zobrazili úplně jiné a pro noční bombardování neužívané letouny - B24 Liberator a Boulton Paul Defiant ... ()

Oisean 

všechny recenze uživatele

Co jsem si přečetl knihu jejímž autorem byl pan Jiří Osolsobě v názvu "Zbylo nás devět",který bojoval u čs bombardovací 311 perutě a pilotoval Wellington a po čase i Liberátor,tak jsem zanedlouho objevil tento film.Jsem rád,že jsem tento hraný dokument shlédnul,protože mi to dalo představu prostředí a jsou tam zachyceny přesné detaily od naplánování cíle až po přílet zpátky na svojí základnu.Já nemůžu dát jinak než plný počet bodů. ()

Zajímavosti (4)

  • Některé skutečnosti a jména byly vzhledem k tehdy probíhající válce změněny, aby film neposkytl nepříteli žádné strategicky zajímavé informace. Například jméno letiště Mildenhall bylo změněno na fiktivní Millerton. (ryba443)
  • Ve filmu místo herců hrají skuteční letci a personál RAF. Kapitána Wellingtonu "F jako Freddie" nehraje nikdo jiný než Charles „Pick“ Pickard, známý jako jeden z velitelů 311. bombardovací perutě a zejména jako vedoucí operace Jericho - útoku na vězení v Amiensu. (ryba443)
  • Kapitán S/Ldr Dixon letounu byl známý pilot Percy Pickard. Sloužil i u 311. československé bombardovací perutě jako instruktor létání. K Čechoslovákům si vytvořil velmi vřelý vztah. Na rameni nosil nášivku „Czechoslovakia“. Udivoval pak Brity svou brilantní angličtinou i s přízvukem. Zahynul při známé operaci Jericho, nálet na věznici gestapa v Amiens 18. února 1944. (Houmr_9)

Reklama

Reklama