Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kam jinam, než do světa nevšedního, plného fantazie a kouzel nás může zavést pohádka. Ta dnešní vypráví o lásce, která překoná všechny překážky. Střetávají se tu dva světy – chladný a přísný svět Vládce pramenů (D. Lenci), a ten lidský, v němž najde Duhová panna (P. Ptáčková-Vitázková) dosud nepoznaný cit. Dcera Vládce pramenů se zamiluje do krále Zorana (I. Ondříček). Pouto mezi ní a mladým panovníkem je silnější než zákazy Vládce pramenů. A tak se Duhová panna rozhodne opustit svoji říši a za svou lásku se provdá. Avšak za svatbu těch dvou platí celé království. Vládce pramenů se mstí, v zemi se pomalu začíná ztrácet voda… Duhová panna má jedinou možnost, jak lidi před smrtí žízní zachránit. Odchází zpět do magického světa, z něhož přišla… Vrátí se poté znovu na zem štěstí? Setká se ještě někdy Duhová panna s milovaným králem a se svou půvabnou dcerou Rosénkou (M. Merklová)? Dokáže Vládce pramenů pochopit, co je to lidský cit? (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Na začátek vánoční pohádkové série to nebylo nejhorší, ale úvod je mnohem lepší než zápletka a rozuzlení. Pohádka se na úkor plynulosti děje příliš zamotá do svých vlastních pravidel. Tím myslím různé úkoly, které musí postavy splnit.. méně by zkrátka bylo více. Chvílemi jsem bohužel přemýšlel i o přepnutí na jiný kanál. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka se bohužel moc nepovedla. Samotný námět není až tak špatný, ale dopouští se stejných chyb jako řada dalších moderních pohádek. Namísto jednolitosti je děj rozkouskovaný na řadu menších subquestů a tím pádem je i neúměrně natahován a ve výsledku působí jako nastavovaná kaše. Za zmínku stojí rovněž herecké výkony, ovšem v tom negativním slova smyslu. Herci jsou toporní a působí spíše jako skupina ochotníků než jako profesionálové, kterými by bezpochyby rádi byli. Takže abych to shrnul -z Duhové panny se vyklubala pohádka s průměrným příběhem, který sráží dolů zejména dějová roztříštěnost a mizerné herecké ztvárnění. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Krásná archetypální iniciační pohádka, jak se na správnou pohádku sluší. Krásná výprava, skvělí herci. Hektičtější duši možná chybí poněku razantnější vyjádření střetů dvou světů a hlavně toho vyvrcholení (ledabyle odplivnuté "jste volní" působilo poněkud odbytě a rozpačitě, ale mě to celkem vyhovovalo, příběh plynul skoro medittivně jako když plyne voda v potoce a to má taky hodně do sebe. Nechápu moc to nízké hodnocení, asi se lidem nechtělo nořit se do významových hlubin archetypálních situací, které přivádějí hrdiny (a také diváka samotného) k rozličným prozřením a pochopením, vhledům a nevšedním pohledům do vlastní duše. Ale proto správné pohádky existují, aby tohle dělaly, ne aby jenom povrchně bavily nudící se diváctvo. Je pravda, že ony stěžejní okamžiky těch prozření tato pohádka nepředvedla příliš polopaticky a zřetelně, ale někdy je možná lepší jenom náznak... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Blažena Mikšíková Dúhenkou navazuje na tradici příběhů K. J. Erbena a B. Němcové, takže se pohádkovost, v níž se prolíná lidský svět s říší nadpřirozených bytostí, dostavuje zcela přirozeně. Filmové zpracování přináší, co slibuje: poetičnost i dramatičnost. Příjemným překvapením jsou herecké výkony i odpovídající hudební doprovod (Peter Zagar), pěkná výprava, jednoduše česko-slovenská spolupráce se vyplatila. I když jsou v příběhu patrné motivy z jiných pohádek, tak zápletka týkající se vody působí nápaditě, originálně; neotřelé pojmenování postav (Rosenka, dcera Dúhenky). ()

Mikecat 

všechny recenze uživatele

Krásna rozprávka plná hodnôt a krásnej prírody ako aj zaujímavý námet namyslenej princeznej, ktorá si neváži vodu, prichádza Pan prameňov, Duhenka a ich syn Branko, ktorý sa zamiluje do princezny, ma s ňou trpezlivosť snaží sa jej pomôcť a prelomiť kliatbu Pána prameňov. Trocha tu chýba väčšia zápletka, lepšie herecké výkony, víťazí čistota a láska. Časť filmu je natáčaná pri hlbokovodskom vodopáde.(Hlboké nad Váhom, oplatí sa tam ísť pozrieť) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Pohádka se natáčela na zámku Smolenice na Slovensku, a to jak v jeho exteriérech (záběry na věž, u kašny, na schodech, v zahradě apod.), tak i interiérech (záběry na schodech hradu, v královské či královnině komnatě či na trůn – schody do zámecké věže, žlty a červený salónek, zámecký apartmán č. 14). (HonzaBez)

Reklama

Reklama