Reklama

Reklama

Ke břehům Iwo-jimy

  • USA To the Shores of Iwo Jima

Obsahy(1)

Tento dokumentární film zachytil těžké boje o strategický ostrov jižně od Japonska v II. světové válce. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Z válečného hlediska dost obsáhlý dokument, jenž zahrnuje všechny jen trochu podstatné náležitosti iwojimské operace - dělostřelecká příprava, vylodění, zlomení oraganizovaných buněk japonského odporu i následné dočištění ostrova. Zaujme především americká úcta k lidskému životu (samozřejmě americkému) - zranění vojáci jsou ihned odváženi z pláže. Ještě na bojišti je jim podávána plazma. Stejně pečlivě se přistupuje k dokumentaci padlých. S Japonci nebo nedej Bože Rusy se to vůbec nedá srovnávat. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ide o 4. diel z cyklu Vojnové epizódy z archívu z roku 2003. Tento dokument zachytáva ťažké boje o strategický ostrov južne od Japonska v 2. svetovej vojne. Ďalšími skvostami o bojoch na Iwo Jime sú: Iwo Jima- 36 dni pekla, Iwo Jima – ostrov smrti, Dopisy z Iwo Jimy, Zástavy našich otcov a Iwo Jima – Obranná taktika generála Kuribajašiho. Iwo Jima patril medzi najkrutejšie bojisko v konflikte medzi USA a Japonskom. Američania očakávali z japonskej strany nepripravené bezhlavé útoky. Japonci však praktikovali metódu vyhladzovania nepriateľa, ktorému neponechali žiadne zásobovacie alebo únikové cesty. Z vojnového hľadiska tento dokument zachytáva všetky dôležité udalosti iwojimskej operácie – delostreleckú prípravu, vylodenie, zlomenie buniek odporu Japoncov ale aj následné vyčistenie ostrova. Táto operácia trvala od 16.2. do 26.3.1945. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama