Reklama

Reklama

André a včela

  • USA The Adventures of André and Wally B. (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Rodinný
USA, 1984, 2 min

Režie:

Alvy Ray Smith

Scénář:

Alvy Ray Smith

VOD (1)

Poklidnému šlofíku v příjemném zalesněném údolí se nic nevyrovná. Když je však André po probuzení přivítán otravným hmyzem se žlutočernými pruhy a ošklivým žihadlem, rychle se vydá na svižný (a bolestivý) pochod. André si myslí, že je mazaný a dokáže včelu přechytračit a setřást. Ale stejně jako všechen bodavý hmyz je i naše včela vždy o krok napřed a dokáže dostihnout jakýkoli cíl během několika sekund. (HBO Europe)

(více)

Recenze (93)

Němi 

všechny recenze uživatele

Raritní začátky studia Pixar. Sloužilo to jako předváděčka toho, co tehdy nové počítače dovedou. A Pixarovští zaujali tím, že jako první se pokusili vytvořit zároveň příběh a ne jen "fyzikálně dobře skákající balónek". I když příběh... spíš děj - panáček Wally se pokouší utéct před obrovskou včelkou. Vše je tvořené jen geometrickými tvary, rozmazanými texturami, ale ten pocit že sledujete moderní legendu stojící za vyjímečným studiem je neopakovatelný. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

1* tak tohle je pravěk počítačové animace a je to na tom znát. Což by mě nevadilo, ale co ten příběh? Lepší by snad vymyslelo leckteré dítě. Ale budu milosrdný a dostane ode mě aspoň tu hvězdičku za prvničku ;-) [ PŘÍBĚH: 0 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 0 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 0 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 0 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

Zbyisek 

všechny recenze uživatele

Grafické zpracování a animace tohoto "prastarého" počítačově animovaného snímečku je výborná. Na svou dobu až neuvěřitelné technické zpracování. Bohužel ale příběh není příliš zajímavý. Myslím si, že pointu mohli mít i lepší. Proto je toto dílo zajímavé spíše jako technický úkaz - začátky počítačové animace. Takže moje hodnocení je asi 2,5* ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

V úvodních titulkách stojí "Early Pixar Computer Animation", což je na animáku jasně vidět a zdaleka nedosahuje kvalit dalších snímků. Minipříběh, ve kterém je nějaký podivný hmyz pronásledován včelou... Bohužel vcelku nudný a bez nápadu. Na druhou stranu jde o jeden z prvních počítačových filmů, který byl natočen. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

"André a včela" je převratným snímkem, ale když se na něj dnes podíváte, je to prostě jen chvilková záležitost. Nic převratného, co by vám přišlo skutečně geniální. Jenže je nutné si uvědomit, že tohle je snímek z roku 1984, kdy 3D počítačová animace ještě neletěla, ale naopak byla v plenkách. "André a včela" je první snímek, který byl plně animovaný na počítači jako 3D. Když si uvědomíme, jaké počítače byly v roce 1984 dostupné, trochu to překvapí. Ale tohle je pokrok. Díky němu se můžeme těšit z filmů jako "Hledá se Nemo" nebo "Rebelka". Ano, i když je v úvodu uvedeno Lucasfilm, tohle je první projekt, který stál u zrodu legendárního studia Pixar. Studio krátké filmy produkuje až do současnosti, a tak se společně na všechny podíváme. Jak jsem řekl, "André a včela" je jejich první film, je to film přelomový, ale dnes je to prostě jen trochu moc umělá animace s velmi jednoduchým příběhem. André je zvláštní postavička, která utíká před včelou. Snímek je opravdu jednoduchý, příběh zde není zásadní, a i když je zde pointa, přece jen to není jako vtípek nijak propracované. Jak říkám, film oceníte hlavně ve chvíli, kdy pochopíte, že tohle je poprvé, co se film kompletně vyráběl pomocí CGI (Computer-generated imagery). Z hlediska technologického úspěch, z hlediska uměleckého jednohubka, která vás v životě asi příliš neovlivní. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (7)

  • První použití pohybového efektu v počítačové animaci. (HappySmile)
  • André je voľne založený na Disneyho postavičke Mickey Mouse. Poznávacím znakom sú biele rukavice. (LuiCJ)
  • Film bol v dobe vzniku prepustený ešte pod Lucasfilmom, Pixar datuje svoj vznik až 3. februára 1986. (LuiCJ)

Reklama

Reklama