Reklama

Reklama

Vějíř lady Windermerové

  • USA A Good Woman (více)
Trailer

Obsahy(1)

Současné filmové adaptace her Oscara Wilda, jako například Ideální manžel nebo Jak je důležité míti Filipa, se většinou věrně drží originálu a odrážejí reálie viktoriánské Anglie 19. století. Režisér Mike Barker a scenárista Howard Himelstein však důvtipně přenesli stejnojmennou Wildovu hru do komunity Angličanů a Američanů žijících ve třicátých letech na italském pobřeží Amalfi. Mladá lady Windermerová, v podání Scarlett Johanssonové, podezřívá svého manžela z milostné aférky s nově příchozí, skandály opředenou paní Erlynnovou (Helen Huntová). Sama však není daleko od toho, hodit za hlavu předchozí život a pověst a podlehnout milostným návrhům lorda Darlingtona (Stephen Campbell Moore). Záhadná paní Erlynnová má ale dobrý důvod jí v takové pošetilosti zabránit. Atraktivní, sluncem projasněné a vtipné drama nabízí překvapivý pohled na Wildovu klasiku a těží ze skvělých hereckých výkonů, mimo jiné Toma Wilkinsona a Mileny Vukotićové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (140)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $238,609Tržby Celosvetovo $6,877,842║ Kráska Scarlett Johansson sa ako vždy stáva potešením pre oči, v jej nežnej polohe manželky žijúcej v počiatku neohroziteľnom manželstve. Zvrat nastáva keď sa do neho vmiesi postava hraná herečkou Helen Hunt a potom sa začnú diať čudesné veci smerujúce k uplnému rozvráteniu. Rozohraný príbeh ponúkne vypäté scénky plné tajností, vyznejúce v plnej kráse samotným záverom ale dokým sa ich rozriešenia dočkáme, prežijeme krušné chvíle v doprovode tých najpodlejších klebiet aké len unudené zbohatlícke pánstvo vysediavace na Italskej ryviere môže napadnúť. V koncepte možno jednoduchý príbeh ale v konečnom výsledku intenzívne vyznejúci, aj vďaka zanietenému prejavu zúčastnených hercov. /80%/ ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde byl vynikající dramatik a spisovatel a režisér Mike Barker nám zprostředkoval na hodinu a půl možnost nechat se Wildeovým géniem ozářit. Protože jeho výstižnost s jakou glosoval svět okolo sebe je vskutku geniální. Ta lehkost, vtip a šarm všech jeho aforismů je fantastická. Scénáristům pak patří velký dík, že i když mnohé z předlohy pozměnili, vůbec tím Wildeovi neuškodili. Režisér vše podpořil vynikajícím výběrem hereckého obsazení, na Helent Hunt, Scarlett Johansson, Toma Wilkinsona a další je radost koukat. Inteligentní a vtipná konverzační komedie, jedna z těch, co by ani po x-tém shlédnutí nedokázala nudit. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Na Vějíř lady Windermerové se příjemně dívá. Sympaticky se jeví snaha o přiblížení Oscara Wildeho současnosti. I když je dávný divadelní kus již bez potřebné údernosti a drobné změny ji navíc ještě výrazněji utlumují, má tato filmová adaptace stále vznešené kouzlo jízlivé škádlivosti. Celkové vyznění je slabodušší, než by na první pohled mohlo nezaujatému připadat, to ale při zachování představy důvtipné životní moudrosti nikomu příliš nevadí a nechávají se unášet proudem zdáním neposedně drzé dravosti. Inu, proč ne. Hlavní postavou kdysi provokativního příběhu z vyšších kruhů je paní Stella Erlynne (zajímavá Helen Hunt), tajuplná cizinka s ženským šarmem, který přitahuje starší ctihodné pány a bodavě dráždí vdané a klevetící paničky. Je jen jedno tajemství, kterého se nechce vzdát a pobaveně sleduje ochranný mumraj pomluv a žárlivosti. Druhou hlavní postavou je mladičká Meg Windermere (snaživá Scarlett Johansson). Uvěří zaručeným zprávám a koketuje se svou vlastní špatnou pověstí navzdory všemu a všem. Hlavní mužskou postavou je manžel mladé Meg Robert Windermere (velmi zajímavý Mark Umbers), úspěšný ideální manžel na úrovni s nevrlou odezvou na pomlouvačné hlasy. Důležitou postavou je mladý anglický lord John Darlington (sympatický Stephen Campbell Moore), průhledný sukničkář, vytrvalý ve svém vábení naivně útlocitné paničky. Výraznou postavou je postarší lord Augustus alias Tuppy (příjemný Tom Wilkinson), upřímný v pohledu na příjemně strávený podzim života. Z dalších rolí: neumdlévající klepna a ctihodná hraběnka Lucchino (zajímavá Milena Vukotic), či ctihodní členové lepší společnosti Cecil (Roger Hammond) a Dumby (John Standing). Je to pestré a snaživé, skotačivé a vznešené, Provokace nemá ten samý účinek a šokovat nemůže už vůbec nikoho, neboť skutečnost je mnohem více zkaženější. Tehdy i dnes. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi nešikovně zpracovaný Wilde, nebo středně dobře zpracovaný hloupý příběh od téhož. Jediné, co tam září je Scarlett Johansson, která hraje neobyčejně věrně naivní novomaželku. Celá konstrukce tohoto filmu mi připadá jaksi poškozená v základech, volba Huntové do hlavní role, nešťastná. Wilde jistě plánoval, že uslintaní staříci budou vynášet moudrosti a bude to především moudré a zároveň vtipné. Staříci jsou skutečně uslintaní a odporní, moudra vynášejí ale vyznívá to velmi trapně. Jako divadelní hra by to myslím ušlo, film je zklamání. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Helen Huntová jediná září – lidsky i herecky – v této mdlé exploataci Wildeovy skvělé hry. Ta se pochopitelně vtělena ve filmové médium musela změnit, ale výsledek připomíná spíše setkání čtenářů sbírek bonmotů než sevřenou jazykovou hru, která projektuje všechny mluvčí v jednu geniální mysl hrající si sama se sebou. Hollywood… ()

Galerie (88)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Reklama

Reklama