Reklama

Reklama

Golem

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1987, 7 min

Režie:

Jiří Barta

Scénář:

Edgar Dutka

Hrají:

Rudolf Pellar

Obsahy(1)

Pilotní snímek o celovečerním Golemovi, financovaný z grantu Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. (oficiální text distributora)

Recenze (41)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ach jaká škoda, že Bártovi nebylo dopřáno stvořit film celý... Druhý geniální krysař by možná nevznikl, ale mohlo by se mu to alespoň blížit mílovými kroky. Sama animace je podivná, ale postupem času velmi příjemná, kéž by měl film alespoň pár minut navíc, takhle je v něm příliš starého žida a málo příběhu Golema... Takže... Jen za silné 4 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Barta patří k našim nejlepším animátorům a výtvarníkům, má za sebou řadu výborných filmů a tady jen dokazuje, jak velká je jeho schopnost imaginace a tvůrčí potenciál. Nevěřím tomu, že by se někdy v budoucnosti povedlo shromáždit dostatek financí na celovečerní film a je jen škoda, že tak talentovaný režisér vynaložil obrovské množství energie vniveč. Těch 7 minut, které se povedlo Bartovi kdysi natočit, je snivým atmosférickým výletem do dnes už neexistující židovské Prahy, po které nám zůstalo jenom něco málo památek. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu mám chuť založit veřejnou sbírku, abych si mohl vychutnat dílo v plnohodnotné podobě... Úžasná obrazová podívaná se zajímavě vystavěnou temnou atmosférou staré pražské židovské čtvrti, kde tmavě žlutá stylizace spolu s hebrejskými písněmi odpovídají přesně mojí představě o monstrozitě Golema. Když už kdejaký podprůměrný biják dostává poměrně tučnou podporu na vznik filmu, tenhle projekt by si ji také zasluhoval a vzhledem k úměře s určitými díly by měla být bezpochyby výrazně vyšší. ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Toto je Barta, který se mi líbí, kreativní, originální, hravý, ne úplně pochopitelný, přenechávající svobodu v interpretaci díla divákovi, spojující práci více tvořivých týmů dohromady na jednom díle. Docela rád bych viděl ten celovečerní film, který nakonec bohužel nevznikl. Barta je skvělý v tom, jak pracuje s různými materiály v animaci a spojuje kresbu, loutku, fotky a hraná videa v jedno kreativní dílo. Experimentující s praktickými materiály se mi líbí mnohem víc, než když to zkusil s počítačovou animací v "Domečku vař" (2007).  Líbí se mi jeho odvaha, když si řekne: "Golem byl vytvořen z hlíny. Co kdybychom zkusili animovat s hlínou?" A udělá to! Docela chápu, že to nemusí sednout každému, ale já tento kraťas cením za odvahu a hravost. ()

Driscoll 

všechny recenze uživatele

80 % --- Pravda, Golem má atmosféru, animace je neuvěřitelně působivá, ale těch sedm minut je tak akorát. Možná kdybych žil v Praze, dokázal bych poetiku Golema víc pochopit a pak bych třeba skousl i ty zamýšlené dvě hodiny. Uvidíme; možná se na Bartu usměje štěstí a někdo mu tento neuvěřitelně náročný projekt zasponzoruje; pak budeme mít možnost se přesvědčit. ()

Zajímavosti (1)

  • Původně se mělo jednat o celovečerní snímek, avšak materiál na natáčení ještě nebyl dostatečně připraven, a tak dal režisér Bárta přednost natáčení filmu Klub odložených (1989). Finanční náročnost a příchod roku 1989 pak projekt, který existuje pouze v této verzi, zastavil úplně. (sator)

Reklama

Reklama