Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se nepovedlo. Kim Ki-duk jakoby neměl čas na hlavní chod a snažil se hlad zachránit jen nevýživnou minutkou skládající se z obvyklých surovin, tentokráte bez chuti. Ono nestačí vzít hrdinům řeč, zavřít je na lodi a na konec přidat samoúčelnou scénu, kterak mladičká nevěstě přijde o panenství s duchem svého manžela. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tak buď je to tím, že koukám na stále horší filmy Kimovy filmografie, nebo mu to prostě přestávám žrát..možná,že to je kombinace obojího... Pokud to myslel vážně, tak je to opravdu dost prázdný projekt a neznat jiné Kimovy filmy, tak ho z fleku označím za prvoplánového rádobyintelektuálního onanistu bez přesahu....Tentokrát fakt ne-e=šíp šel naprosto mimo terč a ty tři hvězdy jsou tam možná jen tak ze slušnosti........Snad příště ()

Reklama

darm 

všechny recenze uživatele

Něco podobného jsem po těch prvních ohlasech čekal.. Hwal bych označil za něco jako "očekávané zklamání". Sic teprv druhý film co jsem od Kima viděl, ale i tak bez znalosti jeho údajně nejlepších filmů ve mě prakticky nic nenechal. Hwal není nudný film, jen mě k sobě nedokázal snad ani na minutu připoutat natolik, že bych byť jen trochu prožíval co se na plátně děje.. Nějaké prožívání pocitů těch postav, vůbec nic takového nepřicházelo.. Zpětná vazba na diváka naprosto žádná, aspoň na mě ne. Posledních dvacet minut, ač se v nich jakoby začne něco dít, tak paradoxně začíná nudit.. Zmíním se ještě o jisté předvídatelnosti děje, hlavně když už podesáté stařík natahoval luk, když se okolo jeho "lásky" motal někdo jiný.. Abych napsal aspoň něco kladného.. Moc se mi líbila ta staříkova slečna.. A námět taky vypadal moc dobře, jen jeho provedení bylo bohužel hodně nezajímavě pojaté.. Ani žádné obrazové orgie, které by se možná daly od Kima čekat se nekonaly.. Celkově - Hwal je film, který sic po většinu času nenudí, ale taky nemá skoro nic (až na herečku v hlavní roli a jednu, dvě povedené scény), čím by mohl víc zaujmout. Totální průměr a za tři s odřenýma ušima. 50%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„On nie je nemý?“ Nemýliť atmosféru s nudou. Ázijský režisér Kim Ki-duk už atmosféru stvoril (JAR, LETO, JESEŇ, ZIMA... A JAR/2003), ale nie v LUKU: starec pred rokmi uniesol/našiel dievčatko a zobral ho na svoju loď, kde čaká, kým nebude plnoletá, aby si ju vzal za ženu (fíha, pedofil so svedomím?). Medzitým loď navštevujú kvôli rybárčeniu „ľudia z brehu“ a práve s nimi príde pekný mladý Aziat s plochým bruškom, namakaným walkmanom a cool mobilným telefónom (s fotoaparátom, jaj!) a mužovi dievča skúsi odcudziť. Divák prestáva rátať šípy, letiace vzduchom (neviem, asi metafora na stoporené penisy...). Prestáva spýtavo nadvihovať obočie pri entom opakovaní „veštenia osudu“. A tragikomicky sa stráca v pokuse o „hlboké umelecké niečo“. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Už dlouho sem neseděl u televize tak přiřezanej jako teď. Po hodině sem měl pocit, že tohle bude jasně 5 hvězdiček, protože ta bezeslovná poezie, ty emoce, byly prostě úžasný a já si to fakt naplno užíval. Ale pak najednou přišla svatba a blik, celý se to ňák obrátilo a já se najednou nechytal, nechápal, najednou sem to Ki-dukovi nežral, tak jako celou hodinu předtim a konec sem prostě nepochopil. Škoda. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama