Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z povestných Kimových úvah. Poetickosť tohto snímku sa na plno prejaví v posledných minutách - asi rovnako ako tomu bolo v prípade 3 - Iron. Film je inak komorný. Takmer bez slov a z niektorými veľmi silnými scénami. Ukotvenosť na jednom mieste dáva krásne vyniknúť potrebným emóciám a Kim ich rozvíja pomaly ale precízne. Celý príbeh by sa dal zhrnúť do jednej vety, ale fascinácia detailom a postupné odkrývanie dôležitých pocitov je v tomto prípade omnoho dôležitejšie ako príbeh samotný. Transcendentný koniec považujem za výborný. Jeden z tých filmov v jeho filmografií, ktoré vypovedajú o mnohom a pritom sú jednoduché. V tejto polohe ho mám najradšej. Nie dokonalé, ale po všetkých stránkach veľmi príjemné. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Asi ne dokonalé, zbytečné pnutí je cítit především v občas trochu zbrklém scénáři. Psychologická nevěrohodnost, zpomalovaný závěr ani hlavní opakující se hudební motiv mi nevadily. Příběh bych ještě o něco oklestil, co se týče obrazové stránky, film se povedl moc, a pár poněkud surovějších míst - především to s posledním účinkováním šípu ve snímku - se do něj velmi hodí. ()

Reklama

brit84 

všechny recenze uživatele

Na Kima docela slabota, ale přesně v jeho stylu. Slizkej stařík si dělá zálusk na mladou kočičku a žárlí na její možné nápadníky. Ve zbytku filmu hraje dost nepřesvědčivě na luk a také nás poučí o tom, že lidskou hlavu, omotanou lanem, síla několikatunového člunu od těla neodtrhne. Zajímavé... Já čekal něco ve stylu praku a následného krmení ryb. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Než jsem se na tento film podíval, bedlivě jsem si přečetl všechny komentáře a s napětím jsem očekával, jak bude film působit na mě. Ukázalo se, že se zařadím mezi ty, které film nijak nenadchl. Jednak mi přišel v mnohých pasážích zbytečně zdlouhavý, ale hlavně mi vadilo, že i kdyby se takový příběh skutečně udál, tak se nemohl udát tak, jak bylo ve filmu ukázáno. Dítě, které by 10 let vyrůstalo v totální izolaci na několika čtverečních metrech lodi se starším mužem by se rozhodně chovalo a jednalo jinak. Je to film, pro který bych už nikdy těch 90 minut na jeho zhlédnutí neobětoval. (Čtvrtek 08.04.2010) ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Můj 5 film Kim Ki-duka a musím říci, že jeho rukopis je neoddiskutovatelný, ale bohužel už tak nepřekvapí. Sympatické obsazení a příběh podobný jeho filmu Jaro, léto, podzim, zima... a jaro. I přes to, že se Kim Ki-duk sám vykrádá, tak se jedná o oddychovou podívanou, u které jsem se nenudil. Mé hodnocení 3,5 hvězdičky... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama