Reklama

Reklama

Carmen z Khayelitshe

(festivalový název)
  • Jihoafrická republika U-Carmen e-Khayelitsha (více)
Jihoafrická republika, 2005, 120 min

Předloha:

Prosper Mérimée (kniha)

Scénář:

Ludovic Halévy (divadelní hra), Henri Meilhac (divadelní hra)

Kamera:

Giulio Biccari

Obsahy(1)

Režisérem další z nespočetné řady filmových verzí Bizetovy opery je anglický divadelní režisér Mark Dornford-May. Osobitý projekt, aktualizovaný do dnešní doby a lokalizovaný do jihoafrického černošského sídliště, realizoval v průběhu pěti týdnů se souborem Dimpho Di Kopane a s tisícovým komparzem místních obyvatel. Film parafrázuje drama z Mériméovy předlohy o svůdné, hrdé Carmen, znějí tu slavné operní árie, a přesto není běžně zfilmovanou operou. Do inscenovaných výstupů (většinou pod širým nebem) pronikají dokumentární záběry svérázného prostředí, herci hrají civilně, bez příznačného operního patosu. Etnikum, specifická mentalita i rasa aktérů se do značné míry podílely na originální koncepci tohoto díla. Představitelky zpívající hlavní dvě ženské role přeložily klasickou partituru do jazyka Xhosa, klasickou hudební složku, stejně jako choreografii, obohacují původní etnické motivy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (9)

VerteX 

všechny recenze uživatele

Carmen z Khayelitshe je tak trochu bláznivina... Přepracování italské opery na filmové plátno do moderní doby a v afrikánštině při zanechání operního zpěvu prostě není normální věc. Škoda, že se původní opery drží až tak striktně, že je druhá polovina pořádně protahovaná a omílá se v ní stále to samé. ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Rozhodne ne film pro kazdeho. Lide, kteri zde ztvarnuji hlavni role nejsou euro-americkym idealem krasy, dej klasicke opery preneseny na africke predmesti take nemusi byt kazdeho salkem caje. Ale u me dobry. ()

vik

všechny recenze uživatele

U-Carmen eKhayelitsha (Carmen z Khayelitši) je filmovým debutem anglického divadelního režiséra Marka Dornford-Maye. Stejně jako pro mnoho jiných režisérů i zde byla předlohou Bizetova opera Carmen. Děj je zasazený do současnosti a odehrává se v jihoafrickém městě Khayelitsha ležícího nedaleko Kapského města. Ojedinělá exotičnost tohoto filmového zpracování je dána jak spoluprací s místním černošským souborem Dimpho Di Kopane, tak i kompletní reprodukcí do místního jazyka Xhosa, jednoho z 11 oficiálních jazyků JAR. Původní Bizetova hudba obohacená tradičními písněmi a orchestrem mladých Jihoafričanů tvoří z filmu pozoruhodné sloučení Khauelitshské kultury a evropské opery. Představitelka jedné z hlavních rolí, pocházející přímo z tohoto města, premiéra v budově, kde se točila poslední scéna, ale i fakt, že U-Carmen eKhayelitsha je prvním africkým filmem za posledních 25 let, který byl nominován na velkém filmovém festivalu, je událostí nejen v rámci lokální kinematografie, ale svým muzikálovým pojetím bude jistě podívanou pro diváky z celého světa. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama