Reklama

Reklama

Velká cesta

(festivalový název)
  • Francie Le Grand Voyage (více)

Obsahy(1)

Réda by rád byl normální mladý Francouz jako jeho vrstevníci, ale jeho starý otec, který do Francie kdysi imigroval z Maroka, lpí na svém náboženství i tradicích. Není divu, že mezi nimi už léta panuje napětí. Když se starší bratr opije a přijde o řidičský průkaz, nezbývá ovšem Rédovi nic jiného než odvézt autem do Mekky otce, který by sám dlouhou cestu nezvládl. Cesta z Francie přes Itálii a území bývalé Jugoslávie je pro dva moderní poutníky plná nečekaných setkání i vážných vzájemných kolizí. Tradicionalistický otec likviduje každý synův pokus proměnit cestu v normální turistické putování. Vyhodí mu mobil, jediné mladíkovo spojení s dívkou, kterou má rád, a postupně ho vtahuje do svého vlastního světa. Návrat do země předků, v jejichž boha už nevěří, se pro mladíka stává putováním k vlastním kořenům i k synovské lásce, kterou ze svého života už dávno nesmyslně vyloučil. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Do značné míry duchovní film. A je jedno, že není o křesťanství. Duchovno spočívá v tom, že jsme lidé a svět kolem nám není lhostejný. V tom, že máme rádi své rodiče. V tom, že s námi vytržení z každodenního stereotypu dokáže pohnout. Na začátku filmu mě vytáčela postava autoritativního otce, ale postupně jsem se s ním dokázal "smířit" a film se mi líbil. Krásná hudba. Navíc je film pro většinu z nás výjimečný tím, že zobrazuje něco, co pravděpodobně nezažijeme (pouť do Mekky je výhradně pro věřící muslimy). Zajímavé. ()

VonHayek 

všechny recenze uživatele

Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdami, avšak nějako mne rozladily ty všudypřítomné emoce a "neemoce". Syn se často chová jako spratek a ignorant a nejen že jeho chování nechápu, já ho ani postavě příliš nevěřím.:-) A co se týče otce, ten mne zvláště na začátku štval svým klidným neemotivním autoritářským přístupem ke svému okolí, i když ten jsem jeho postavě v tomto případě věril. Pokud jde o cestu, krajinu, postavy i situace, je vše zvládnuto na jedničku... V jednom okamžiku jsem dokonce i pocítil Boží, tedy Alláhovu přítomnost. Snad mne můj ateistický Bůh nepotrestá.:-) Pokud jste tedy někdo emotivní či máte rádi roadmovie, popřípadě arabskou mentalitu, hvězda navíc. ()

Reklama

Myshkin 

všechny recenze uživatele

Přiznávám hned na začátku, že roadmovie je můj milovaný žánr. A z hlediska žánru je tento film výborně natočený. Postavy jsou zahrané skvěle a výstižně, cesta střídá intimní až "klaustrofobní" okamžiky (v autě, v hotelových pokojích) s širokými exteriéry (Istanbul, Mekka - tam se údajně filmová fikce točila vůbec prvně), na cestě potkávají různé další postavy, které děj této vlastně iniciační cesty posunují dál a pomáhají ústřední postavy více charakterizovat. Hlavním tématem je tu generační propast mezi tradicionalistickým a autoritářským otcem a jeho synem, který vyrůstá v sekulárním a libertariánském prostředí, odtržen od kultury svých předků. Oba snad už nemůžou být odlišnější (až člověka zaráží, že jsou skutečně otcem a synem), mladý neví zhola nic o náboženství svého otce, nemluví arabsky (jen přibližně rozumí jeho maročtině), rád si přihne a myslí na holky a zcela pochopitelně si s přísným a asketickým tátou moc nerozumí. Na cestě do Mekky přes celou Evropu, na které otec tak trvá, nedbaje synovy blížící se maturity a poutu k jeho snoubence, se Reda s otcem postupně smiřuje, učí se ho chápat, stejně jako jeho náboženskou disciplínu a morálku. Na téhle rodinné, generační linii je film taky velmi zdařilý. Příběh má ale ještě jednu rovinu, která mně nakonec nejvíc vadila. Tou je zcela zřetelně konflikt tradiční a náboženské společnosti s tou "západní", sekulární. Film byl prezentován jako "poselství tolerance", cesta za "vzájemným poznáním" (stojí na DVD), kritiky píšou o tom, jak je film prost moralistických soudů atd. A v tomhle teda podle mně jsou pěkně vedle. Ani v jednom momentě filmu totiž není vzájemná tolerance oboustranná. Otec a syn jsou postavy, které v sobě nesou mnoho klišé, postava otce se během filmu příliš nevyvíjí, obohacený z cesty vlastně vychází pouze Reda a celý film nakonec vyzní jako oslava tradic a náboženství. A to je přinejmenším nefér. ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Krásný film o tom, jak by měl každý člověk (nejenom muslim) vykonat aspoň jednou za život cestu poznání nejen sama sebe, ale i druhých... ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Jedná se o první hraný film, který obdržel od saudskoarabské vlády povolení filmovat v Mecce v období poutě Hadždž. Režisér Ismaël Ferroukhi se vyjádřil, že se během filmování nikdo z poutníků nedíval do kamery a dokonce ani na štáb, což doplnil slovy: "Všichni byli v jiném světě." (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama