Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Podle stejnojmenného románu Sharyn McCrumb. Příběh se odehrává na počátku 20. století v prostředí Appalačského pohoří. Ke své sestře - místní venkovské učitelce - přijíždí na čas muzikoložka Lily Penleric. Lily je znechucena akademickým prostředím, které jí jako ženě neustále hází klacky pod nohy, a když jí opět přeskočí v udělení profesury, rozhodne se odjet. Netuší ovšem, že v odlehlých horách najde nečekaný a nesmírně cenný předmět muzikologického výzkumu a že ji ovlivní i drsná příroda a tvrdý život horalů. (vandalka)

(více)

Recenze (7)

JimJam 

všechny recenze uživatele

Možná je moje hodnocení trochu ovlivněno tím, že mě dlouhodobě zajímá irská a skotská hudba, která má stejné kořeny jako hudba Appalačských hor. Navíc se film odehrával v překrásném prostředí, které v americkém filmu není moc k vidění. Aidan Quinn i Janet McTeer táhli celý film a zasloužili by si minimálně Oscara. ()

vandalka 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost pro každého, koho alespoň trochu oslovuje lidová hudba z Appalačského pohoří :) Staré anglické lidovky, které během staletí domácké produkce v drsném horském prostředí doznaly určitých změn v intonaci a odrážejí tak lépe rozpoložení a životní styl místních a prolínají se jejich každodenním životem, jsou prostě fantastické a ve filmu jich zaslechneme řadu. Neučesaně - přesně tak, jak asi dříve probíhal sběr v terénu. Horší už to je, když začne zpívat jinak skvělý Aidan Quinn - nezapře, že do těch hor prostě nepatří.. Jinak ale film můžu doporučit všem, jež se rádi podívají na výsek života městské akademičky, která uteče do hor a je nucena čelit manýrům "neotesaných horalů", místnímu zpátečnictví, divé zvěři, neustálému mávání flintou, a zároveň má i možnost propadnout kouzlu pospolitosti a jisté čistoty a původnosti nejen písní, ale i lidské duše. Mně se to líbilo moc! ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je na jednu stranu stejný jako já v šesté třídě, kdy jsem si myslel, že se mou Verča chodí, protože mi při matice odepsala na psaníčko - naivní a směšný. Na druhou stranu má ale i svoje kouzlo a jedinečnost, protože objevit krásu tradičních kultur lidí ukrytých vprostřed hor je pro člověka stejně přínosné, jako zjistit, že Verča není jediná holka ve třídě. (Takaka, NZ) ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

V Songcatcher by v podstatě ani nemusel být žáden děj, stačilo by, kdyby profesorka z města chodila v horách od chalupy k chalupě a poslouchala písničky, které se tam zatoulaly ze Skotska a staré Anglie spolu s přistěhovalci. I tak děj, který je tu nabídnut, neurazí a místy hodně pobaví... ... ... ... ... To je zajímavé, jak dokoukáte film, jehož hlavním námětem je hudba a máte naprosto vykradený slovník, protože byste komentář radši odbroukali... za 5*, dobrou. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama