Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Řek Zorba má ve světové kinematografii své neotřesitelné místo, a jistě právem. Je to moc slavný film, s velmi známou hudbou, výjev všedního dne ze života prostých vesničanů na Krétě.___Pokud ho ale zařadím do užší skupiny filmů z produkce Velké Británie 60´s (a já to samozřejmě udělám), je to hned najednou dlouhý, nudný film, jak by asi řekl pan Louka, celkem vo hovnu, soudruhu Bláho. Slovy ze samotného Zorby:Will you tell me what this is all about? A tím je myslím už řečeno všechno... Jenom bych ještě o téměř let později od tohoto komentáře teď uvedl, že jsem nedávno na Krétě přečetl knižní podobu díla, a film asi líp natočit nešlo, ani knížka nebyla kdovíjak zábavná. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

A.Quinn jednoznačne dominuje a je tak výrazný a presvedčivý , že má obrovský podiel na tom ako film výzerá a pôsobí na vás.Aký účinok má jeho večný otimizmus a dobrá nálada na skôr pesimistického šéfa , ktorý si ho najal , zistíte až v závere v podarenej scéne spúšťania dreva z hory. "Už si videl niekedy takú pohromu?" ...,tak po tomto som vybuchol aj ja a tanec v dobrej nálade na pláži v závere je krásnym zakončením .Veľmi príjemný film ,ktorý vám napumpuje optimizmus do tela. 80%. ()

Reklama

Brandon 

všechny recenze uživatele

Nekonečná pošetilost mužů a marnivost žen? Lžeme a chceme být (jsme) obelháváni? Zorba to řek přesně: "Šéfe, život znamená potíž, jenom smrt ne. Žít znamená odvázat se a potíže hledat!............Sakra šéfe, mám vás tak rád, že to nemůžu neříct. Máte všechno, vyjma jedné věci. Nejste blázen. A člověk musí být trochu blázen, jinak.....(zbytek moudra se dozvíte ve filmu ;-)" ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film jsem moc spoluprožíval s hlavním hrdinou už jako dítě. Později už tolik ne. Co mě jako dítě zaujalo? Jak jde hlavní hrdina hrát kostky a na všech má šestku, aby vydělal peníze na dobrou věc. A jak sbalil ženu, která neměla muže, a tak ji rozproudil, že pak už jen čekala na muže, co ji budou stále uspokojovat. A co mě zaujalo podzěji, jako dospělejšího? Že to co mě zaujalo jako dítě, tak už mě moc nezaujalo, ale něco jiného. Aby ne, když jsem byl starší! ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný soundtrack je to jediné, co bych si rád z tohoto paskvilu zapamatoval. Zcela nesouhlasím s udělenými Oskary a žasnu nad brutálním nadhodnocením a marně hledám důvody, pročpak se tento film stal kultem. Všemi do nebes posílaný Anthony Quinn mě svojí rolí a projevem spíše iritoval a Alan Bates byl neskutečně nezajímavá postava. Brutálně jsem díky nezajímavému ději ztrácel pozornost a vlastně mi to ani nevadilo. Na pozadí filmu se možná skrývá cosi za zmínku stojícího. Nicméně to "cosi" bylo zabalenou tak tlustou slupkou nudy, že jsem se k tomu ani za více než dvě hodiny neprokousal. Pro mě osobně žalostné a maximálně neatraktivní zpracování. Osudy všech zúčastněných mi byly absolutně lhostejné. Postavy byly do posledního kusy maximálně nezáživné. Věčná škoda. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel na řeckém ostrově Rhodos, kde můžete navštívit pláž Anthonyho Quina, kterou mu vláda věnovala, když slíbil, že v Řecku zřídí hereckou školu a tím ho zpopularizuje (což se stalo i díky natočení filmu). Quinn ale slib nesplnil, ale jméno pláži už zůstalo. (Kamkon)
  • Pláž Anthonyho Quinna sice najdete na Rhodosu, protože si ji tam v jedenašedesátým koupil, když tam natáčel film Děla z Navarone (1961). Pláž mu poté Řekové v 84. roce zase zestátnili. Nicméně Řek Zorba se točil na Krétě a slavná pláž je Stavros. (nada93)
  • Závěrečná část filmu se natáčela na pláži Stavros, což je nedaleko vesnice Kokkino Chorio. Tady také Zorba (Anthony Quinn) tancuje svůj tanec „Sirtaki“. (CharlieZ)

Reklama

Reklama