Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V cestě jejich přátelství stojí touha po pomstě a spravedlnosti... Jeden z nejlepších a divácky oblíbených westernů, který natočil klasik americké režie John Sturges. Manželka šerifa Matta Morgana, Indiánka Catherine, byla na cestě do městečka Pawley znásilněna a zabita dvěma neznámými muži. Prchající vrahové na místě činu zanechali koňské sedlo. Značka C. B. na něm jasně prokazuje, že patří k ranči, jenž vede starý Morganův přítel Craig Belden. Oba muži se již řadu let neviděli a Belden, který kdysi zachránil Morganovi život, je nyní nejmocnějším a nejbohatším mužem v Gun Hillu. Právě mezi jeho lidmi chce šerif Morgan najít vrahy své ženy Catherine a postavit je před soud. Odjíždí vlakem do Gun Hillu a jeho silnou touhu po pomstě a spravedlnosti nemůže nic zastavit… Úlohu mstícího se šerifa Matta Morgana ztvárnil Kirk Douglas. Roli mocného rančera Craiga Beldena vytvořil Anthony Quinn. Jeho zahořklou milenku Lindu hraje Carolyn Jonesová. Režisér John Sturges v příběhu, v němž právo a msta stojí proti přátelství dvou mužů, využil i prvky krimi a protirasistické tóny. Podobně jako ve svých filmech Sedm statečných, Černý den v Black Rock, Přestřelka v O.K. Corralu a Velký útěk také tentokrát efektně a sugestivně dokázal využít své mimořádné inscenační schopnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (124)

helrohir 

všechny recenze uživatele

Ďalší klasický western so všetkými kladmi a zápormi; no, zápormi je možno silné slovo, tak teda so všetkými klišé (dobovými aj žánrovými). Od iných westernov sa odlišuje snáď len tým, že hlavní protagonisti nie sú nezmieriteľní nepriatelia, ale naopak priatelia, ktorých proti sebe postavili okolnosti. Prestreliek veľa nečakajte, je to skôr konverzačný a trošku psychologicky ladený film, avšak základná kostra príbehu je celkom dobrá. Kirk Douglas aj Anthony Quinn sú charizmatickí herci a taktiež podávajú dobré výkony. Celkovo je to však len slušný priemer. 60%. ()

Kosmik 1 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nemyslel, že tento termín nebo spíše dvojsloví použiju, ale tohle je vážně psychologický western. :-) No jinak od momentu, co se šerif ukryl do hotelu, jsem byl celou dobu napjatý, jak to vlastně celé skončí a jak se z toho vyvleče bez újmy. Zápletka slušná a hlavní téma je pomsta šerifa za svou zavražděnou indiánskou manželku. Nutno dodat, že původně to měla být mírumilovná pomsta - tedy spravedlnost. 75% ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Výborně zahrané obě hlavní role (Kirk Douglas a Anthony Quinn), přesto nejsem s castingem zcela spokojen. Carolyn Jones se mi vůbec nelíbila, její obsazení se nepovedlo. Příběh je už od počátku velmi jednoduchý a přímočarý, směřuje k jasnému vyústění. Šerifovo odhodlání dosáhnout spravedlnosti je přesvědčivě podáno, film ani chvilku nenudí, jenom jsem čekal trochu více od závěrečného vyřešení patové situace. Na můj vkus to všechno šlo vzhledem k okolnostem moc hladce. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak trochu komorní western. Kirk Douglas si tu střihl roli šerifa, který prahne po pomstě i spravedlnosti. Po smrti své ženy se vydává najít její vrahy. To ho dovede až ke dveřím starého přítele. Vrahem je ovšem jeho syn a jeho otci patří celé město. V takovéto situaci se zákon jen těžko vymáhá. Kirk tedy musí zapojit svůj um, aby se z této složité situace dostal živý. Moc akce tu není a většinou se spíš čeká, ale i tak je to dost napínavé. "Půjdeš botama napřed." ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Základ to má dostatečně nosný a dobrý, dokonce více než dobrý. Dva letití přátelé, kteří se vzájemně respektují, ale také dva muži, které tíha odpovědnosti k rodu chtě nechtě osudově staví proti sobě. Problém je, že ten základ není nijak rozvoden, schází tomu jakákoli tenze a celkově je to uhlazené více než co jiného a navíc s otravně nesednoucí hudbou. Prospěla by tomu "léčba spaghetti přístupem" a právě za špinavý, vyhrocený a více na psychologii stavící remake bych se vlastně vůbec nezlobil, protože potenciál v tom nesporně je. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (6)

  • Natáčelo se od 31. března 1958 do 21. května 1958 v Arizoně a Kalifornii. (BMW12)

Reklama

Reklama