Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je velmi mrazící-mlha, noční prostředí pokoje a výborný výkon Rachel Hurd-Woodové (její výkřiky v originále jsou velmi strhující). Silná první polovina filmu, která ale ztrácí tempo v polovině opakovatelnými záběry a vrcholná zápletka taky neohromí. Courtney Solomon to měl trochu z ruky a poněkud nedotáhnutý, ale jinak dobrá atmosféra - za ty prachy. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to niečo, čo si si sama vytvorila. Aby si sa bránila.“ Režisérov predchádzajúci projekt, úbohá fantasy DRAČIE DIERY, ma mierne povedané neoslovil. Ale toto je takmer pozoruhodný krok dopredu. AMERICKÁ KLIATBA si robí reklamu „toto sa naozaj stalo, inšpirovali sme sa jediným dokázaným prípadom, kedy duch spôsobil úmrtie človeka“. Je úplne jedno, nakoľko je to pravda, lož, niečo uprostred alebo úsmevná (ale fungujúca?) mystifikácia. Tento po finančnej stránke lacný bubákovský horor (niektoré zábery sú ale výborné) funguje. Straší, desí, znepokojuje a napriek hlúpemu „súčasnému“ prológu (i epilógu) nadhadzuje zaujímavé otázky. Snímka s triviálnym scenárom odsýpa vďaka skromnej dĺžke (79 minút aj s titulkami!), kvalitnej výprave, tajomnej atmosfére starých časov, kedy do rozprávkami predchnutých nocí blikali roztrasené sviece a silnému hereckému obsadeniu (Donald Sutherland, Sissy „Carrie“ Spacek). Ja som bol spokojný, miestami až VEĽMI spokojný. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že by Americká kletba byla špatným snímkem, což by se z mého nízkého hodnocení mohlo zdát. Jedná se spíš o průměrný či lehce podprůměrný film, který by na mě, jakožto horor, fungoval tak v 15 letech, ale nyní, když jsem viděl řadu děsivějších a atmosférou zdařilejších, tak se prakticky v žádné scéně nedostavil nějaký pocit strachu a dokonce snad ani jedna "lekačka" nezapůsobila tak, jak by měla. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zlo bere na sebe různé podoby a dokonale skrývá svou tvář. Může mít podobu staré kletby nebo kostlivce ve skříni. Je jen otázkou času, kdy kostlivec ze skříně vyjde ven a začne vás děsit. Skrývá i vaše rodina děsivé tajemství? Donalde, tohle ti v životě neodpustím!!! Bylo příjemné vidět po letech Sissy Spacek v roli starostlivé matky. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Klasický průměrný horůrek o strašidelném domečku, ničím nevybočujíc z řady. V průměrném duchu se nesou i všechny herecké výkony, kde překvapivě nedobře zahrál veterán Donald Sutherland. Něco však přeci jen stojí za to vyzdvihnout. Hudba je krásně temná a navozuje tu pravou atmosféru, prostředí je velice, velice nádherné (natáčelo se v Rumunsku). Hodně mě zklamal konec, který působí poněkud hloupě a hlavně urychleně. Efekty také nic moc. Za příjemnou, chvílemi temnou atmosféru, za nadprůměrnou hudbu a za překrásné prostředí je průměrné hodnocení to pravé. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Horor od nezávislého distributora Freestyle Releasing stál 14 milionů a v amerických kinech debutoval (5. – 7. 5. 2006) s obratem 5,7 mil. dolarů na třetí příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek se vyšplhal na 16,2 milionu. (imro)
  • Kromě několika filmových zpracování se legenda stala také námětem pro mnohé písně. Například metalová skupina Mercyful Fate zpívá ve skladbě „The Bell Witch“ na albu „In the Shadows“ (1993). (imro)
  • V jednej scéne roztrhajú bibliu. Tu si môžete všimnúť, že na každej strane knihy je to isté. (Greenpeacak)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama