Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičký britský důstojník Jack Rose se za druhé světové války o dovolené zamiluje do půvabné zdravotní dobrovolnice Lizzie Carterové. Záhy je ale zajat a uvězněn v německém hradě Colditz, který slouží jako válečný zajatecký tábor. Ještě před tím ale stačí požádat desátníka Nicholase McGradea, aby Lizzii vyhledal a řekl jí, co se stalo. McGrade, který se dostal do Londýna a pracuje nyní u tajné služby, Lizzii najde a i on propadne jejímu kouzlu. Nedaří se mu ji ale získal, a tak začne zadržovat Jackovy dopisy a posléze ho dokonce prohlásí za mrtvého. Jack ale žije a se svými spoluvězni se opakovaně pokouší z Colditzu uprchnout. Když se dozví, že ho v Londýně již rok všichni považují za mrtvého, rozhodne se utéct na vlastní pěst. Jeho první kroky míří k Lizzii. Tu ale McGrade právě požádal o ruku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (52)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

V lásce a ve válce jsou povoleny jakékoli zbraně... Tuto tvář války jsem zatím na filmovém plátně moc nesledovala, osudy zajatých vojáků na německém hradě, ze kterého se jen těžko dostává na svobodu, nejsou na první pohled až tak krušné. Dostávají jídlo, zachází se s nimi slušně, oproti frontě hotový luxus. Britští mládenci ale stejně zažívají neklid, jednoho (Laurence Fox) žene vpřed soutěživost a bojechtivost, další- Jack (Tom Hardy) myslí jen na svoje děvče, které chtěl před odjezdem požádat o ruku, ale zdřevěnělý jazyk a tréma mu to nedovolily. U předešlého útěku pověřil kamaráda Nicka, aby dívce vyřídil, že na ni pořád myslí. Zřejmě ale došlo k nějakému informačnímu šumu, protože když Nick Lizzie v Londýně vyhledá, začne mít jiné úmysly a dokonce zařídí papírově Jackovu smrt. A mezitím zajatci v Německu stále pokoušejí ostražitost svých strážných... Prostě drama, při kterém vyžehlíte prádlo i bez napařovací žehličky a zase můžete řešit, co byste na místě hlavních hrdinů dělali vy. ()

Paxxx.cz 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá kapitola války která si doslova říkala o filmové zpracování, ale bohužel tahle verze se nezdařila z několika důvodů. Naprosto zbytečný zde byl přetažený romantický a melodramatický příběh, kterému dali tvůrci tohoto filmu daleko větší prostor než samotnému Colditzu. Dění v táboře působilo místy dost nevěrohodně, ale na druhou stranu zde byly pěkně zachyceny některé legendární pokusy (ten v německých uniformách). Pochválit by se dalo alespoň herecké obsazení Lewis a Hardy, které známe z daleko lepšího BOB. Kdo se tedy chce dozvědět o kapitole Colditzu něco víc, ten by rozhodně měl dát přednost nějakému kvalitnímu dokumentu, který přinese věcná fakta bez dalších zbytečností...4/10. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ale jo dá se na to dívat. Romantické drama převlečené do válečného hábitu si na televizní film nevedlo vůbec špatně a podobné filmy ze zásady moc nesleduju. Měl jsem jen strach, aby nebyla celá ta dlouhá stopáž o milostných kecech a o tom, jak se jeden voják snaží dostat pod sukni babě toho druhého. I tohle se dalo překousnout, ale naštěstí se zápletka točí i okolo množství pokusů o útěk z vězení. Tyto pasáže měly akční náboj, tvůrcům se podařilo vytvořit dobrou atmosféru a ani herci si nevedli špatně. Sophia Myles byla ozdobou filmu a potěšila rovněž účast několika českých herců ve vedlejších rolích s Pavlem Křížem v čele. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhé. Nastrkat to všechno alespoň do dvou hodin by dodalo trochu spádu a možná by se z toho nestala čistě televizní záležitost. Takhle ty útěky začnou pomalu unavovat a to, co se děje, nebo spíš neděje v Londýně místy vyloženě nudí. Tvůrci tak mohou hřešit na casting, který se v tomto případě víc než vydařil. Lewis, Hardy a a Sophia Myles patří k mým oblíbeným a neztratil se ani Jason Priestley v roli narkomana a letce kanadské RAF. Škoda, že to nedostal do rukou někdo renomovanější. 50% ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Dlouhou dobu jsem tento téměř tří hodinový televizní film odkládal, jelikož jsem se bál, že nenaplní mé očekávání. Teď již mohu s čistým svědomím přiznat, že jsem se mýlil. Jedná se totiž o velké překvapení, které si pro nás připravila britská televize, ta se pustila do velmi ošemetného tématu chodu zajateckého tábora během druhé světové války. Nutno podotknout, že je na celou problematiku pohlíženo trochu s nadhledem, nicméně nedá se říci, že by se jednalo o nějakou pohádku. Film vypráví příběh tří britských zajatců, pro které útěk je každodenním chlebem a láska je podmětem pro to nejzákeřnější chování. Ač se na první pohled může zdát, že je film příliš dlouhý, opak je pravdou, jelikož děj nemá výraznější kolísání a udržuje si velmi dobré tempo, takže jsem se ani chvíli nenudil. Herecké výkony hlavních představitelů jsou skvělé a Damian Lewis se zhostil role záporáka na jedničku. Musím podotknout, že mě mile překvapila atmosféra filmu, která je dech beroucí, přes bombardování Londýna až po dobové vykreslení jednotlivých lokalit, vše funguje jak má. Celkově se jedná o nadprůměrné válečné drama, které fanouškům válečných filmů vřele doporučuji. Moje hodnocení 70% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Vězení zvenku je hrad Český Šternberk, a zevnitř dnes už neexistující prostory za Jezuitskou kolejí v Kutné Hoře. Vězeňské kobky jsou skutečné a nachází se v prostorách soudní budovy také v Kutné Hoře. (Standik24)
  • Lokomotiva přijíždející na nádraží ve 27. minutě má na přední části viditelné označení 464.002. Jedná se o českou lokomotivu vyráběnou v ČKD.  Dodnes je z této řady zachován právě tento jeden kus.Tyto lokomotivy byly v provozu v letech 1940-1977. (šerminator)
  • V 32. minúte druhého dielu si Jack vo väzení listuje nemecký časopis. Fotka na obálke však bola urobená až o rok neskôr počas bitky v Ardénach. (Smok)

Reklama

Reklama