Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po skončení občanské války varuje obhroublý vůdce mexických banditů Jose Esqueda (Anthony Quinn) lidi ve své vesnici v jižním Texasu před hrozbou ztráty půdy kvůli Američanům, kteří se valí do oblasti Brownsvillu, aby se tam usadili. Vesničané se rozhodnou banditu podpořit, když jim slíbí, že domy nově příchozích osadníků zapálí. Rio (Robert Taylor), původem Američan, který byl vychován Esquedovou matkou a pokládá jej proto za svého bratra, však jeho úmysly podporuje jen velmi vlažně. Jako první lehne popelem nový dům, který postavil farmář King Cameron (Howard Keel) pro svou manželku Cordelii (Ava Gardner). Zorganizuje proto v místním kostele setkání, jehož cílem je Esquedovy nájezdy zastavit. Ten se i s Riem setkání účastní, a když farmář Esquedu obviní, že je vrah, zloděj a zbabělec, bandita se mu vysměje do očí. Schůzka končí náhle a bez dohody, poté co Cameron slibuje, že bude proti Esquedovi bojovat. Opraví svůj dům, ale Esqueda pošle Ria se svými muži, aby ho znovu spálili. Otec Antonio (Kurt Kasznar), uznávaný vesnický kněz, farmáře před Esquedovým novým útokem varuje, a během modliteb za bezpečnost Camerona i Cordelie oběma také pomáhá útok odrazit. Přestřelku ukončí příchod vojáků a Rio je Cameronem zajat. Překvapivě ho nepředá úřadům, ale nabídne mu partnerství, jež však neschvaluje Cordelie, která míní, že se Riovi nedá věřit. (elizabeth_ba)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Rančer King Cameron (Howard Keel) se usadí se svojí ženou Cordelií (Ava Gardner) v texaském Brownsville. Vůdce místních banditů José Esqueda (Anthony Quinn) však chce mermomocí zabránit dalšímu osídlování hraničních oblastí, a proto vypálí Cameronův dům... Napínavý western s pohádkově krásnou Avou Gardner a dvěma klasicky znesvářenými bratry Robertem Taylorem a Anthony Quinnem. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Tendle western je rozhodně něčím originální a zapamatovatelný. Vlastně se to chvílema mění až v takové malé psychologické drama, ve kterém vůbec nejde o střílení, koně nebo krávy (i když to všechno tam samozřejmě taky je), ale o vztahy mezi hlavními postavami, které nejedenkrát překvapí, nicméně nevyhnutelný konec lze tak nějak očekávat. Po celou dobu ale film rozhodně neztratí ze svého napětí a do samého konce má co nabídnout. Quinn i Taylor tady předvádí výborné herecké výkony (Taylor se tu objevuje v poměrně netypické roli málomluvného Ria), nezaostává ale ani krásná Ava Gardner. Škoda že je tendle snímek tak tochu zapomenutý, protože by si určitě zasloužil více pozornosti. Mě rozhodně překvapil a popravdě jsem z něj byla docela nadšená, takže hodně solidní 4* - a to vůbec nejsem žádnej velkej fanda tohodle žánru. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Celému filmu absolútne dominuje Anthony Quinn. Hoci je tu uvedený až na štvrtom mieste, úplne zatieňuje zvyšok osadenstva. Jedine vďaka nemu na tento, inak obyčajný tuctový western, len tak ľahko nezabudnete. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Tento western mě trochu minul. Nebyla to nuda, ale příběh i postavy mě připadaly příliš povrchově uchopené, žádné hlubší vykreslení nebo propracování. Žádná z postav a ani vztahy mezi nimi mě nijak výrazněji nezaujaly. Také mi zde chyběla nějaká výrazná zapamatovatelná scéna, anebo alespoň scéna, která by mě výrazněji zasáhla během sledování. Taylor i Quinn byli oba super. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Podľa záznamov MGM zarobil film $1,834,000 v USA a Kanade a $1,593,000 v ostatných krajinách, čo viedlo k zisku $895,000. (westerns)
  • Ava Gardner sa sťažovala na veľmi ťažké klimatické podmienky. Majiteľ hotela jej preto ponúkol svoj vlastný malý domček mimo mesta. (westerns)
  • Časti filmu boli natočené v Kanab Canyon a Johnson Canyon v Utahu. (westerns)

Reklama

Reklama