Reklama

Reklama

Machuca

  • Chile Machuca (více)
Trailer

Obsahy(1)

Chile v roce 1973. Dvě děti ve věku jedenáct let: stydlivý Gonzalo Infante pochází z bohaté rodiny, žijící v dobré čtvrti, Pedro Machuca, syn rolníka, se probíjí životem na chudinském předměstí. Tito dva chlapci, kteří nemají naprosto nic společného, se setkají díky iniciativě idealistického katolického kněze, otce MacEnroea. Ten chce do drahé soukromé katolické školy v Santiagu, kde je ředitelem, integrovat děti z nejchudších vrstev společnosti. Hodlá je učit vzájemnému respektu a toleranci v době, kdy se politické a společenské klima v zemi prudce zhoršuje. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

7/10 Příběh dvou jedenáctiletých chlapců z krátkého a bouřlivého období v Chille roku 1973 – demokraticky zvolená vláda presidenta Allendeho rozděluje zemi na dva znesvářené tábory sociálně slabí původní obyvatelé vs. bohatí potomci přistěhovalců. Pro dočasně odstavenou plutokracii je většina reforem uskutečněných marxistickým vedením státu nesnesitelných a existenčně ponižujících, takže se schyluje k vyhrocení situace. Žáci nelepší školy v Chille Gonzalo a Pedro aniž by si to uvědomovali, stojí díky svému rozdílnému původu v třídní opozici, což jim ale nebrání v tom, aby se spřátelili a zažívali spolu dětské radosti. Toto má ale ale díky mocenskému převratu brzy skončit. Trochu mi vadilo, že mimo hlavní 2 postavy dostaly ostatní minimální prostor, takže některé motivace byly poměrně dost schematické a vůbec nepřispěly k diváckému pochopení celé situace. Zaznamenáníhodné momenty: pití mléka, výměna vlaječek prodávaných na demonstraci, odchod padre McEnroa ze školy, přeměny Santiagských zdí a téměř každá scéna, kde se objevila malá Manuela, která před sebou snad velkou hereckou budoucnost. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Tak suverénně nejzajímavější částí filmu jsou líbačky na smeťáku za účasti kondenzovaného mléka, které si v té době v Chile mohl dovolit pouze skutečný kapitalista! Film se pohybuje na konzistentní lince, které by neškodila občasná parabola, aby divák nečekal na to, co se dle jeho předpokladů stane. 63 % ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu vykalkulovaná a místy až nesnesitelně černobílá záležitost, kde zjevně marxismus je v kombinaci se zásadovým a vždy spravedlivým knězem všelék na nedostatky ve společnosti a kapitalismus je jen pro povrchní, líný a zhejčkaný zrůdy, jejichž nejvýraznějším představitelem je vypatlaný (asi) teenager, který si přirozeně svoje intelektuální nedostatky kompenzuje tak typickými násilnými projevy buržoázního sraba. I přes onu do očí bijící vykalkulovanost a další těžko překousávatelné nedostatky má ovšem tahle záležitost celkem dost dobrých scén a je hlavně velmi dobře zahraná, škoda jen, že to nešlo podat trochu méně zaujatě. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vyborny film, ktery pres dva socialne rozdilne chlapce mapuje politickou situaci v Chile v prvni polovine sedmdesatych let 20. stoleti. Ocenuji herecke vykony, hlavne v detskych rolich. Nekomu se muze zdat pohled na konflikt neobjektivni, me to ale zaujalo. Velmi prijemne prekvapeni, skoda, ze z Latinske Ameriky k nam jdou predevsim telenovely. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama