Reklama

Reklama

Poslední skotský král

  • Velká Británie The Last King of Scotland (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mladý skotský dostudovaný lékař Nicholas Garrigan se dostává do Ugandy. Zde je plno vojáků, protože tu právě probíhá převrat pod vedením Idi Amina. Nicholas přijíždí do vesnice a začíná pracovat ve zdejší ordinaci pod vedením doktora Merrita a jeho ženy Sarah. Vesnice očekává příjezd nového prezidenta Idi Amina. Nicholas a Sarah sledují jeho proslov a poté ze slavnosti odjíždějí. Zastaví je však vojáci, že se prezident zranil a potřebuje ošetření. Svým jednáním udělá Nicholas na prezidenta dojem... Nicholas se sbližuje se Sarah, ale ta jeho návrhy odmítá. Druhý den si ho opět žádá prezident a on odjíždí za ním v domnění, že chce ošetřit svoji poraněnou ruku. Prezident ho ale žádá, aby se stal jeho osobním lékařem. Nicholas odmítá, záminka je vlastně Sarah. Je pozván ještě na večer, tak zůstává do druhého dne. Nicholas se účastní večeře, po které se prezidentovi udělá špatně a myslí si, že ho někdo otrávil. Jednalo se však pouze o zaražené větry. Prezident mu vypráví svůj příběh chudého chlapce. Nicholas se druhý den rozhodne a prezidentovu nabídku přijímá... Nicholasovi nastává úplně jiný život. Je v centru prezidentovy rodiny a ten ho pověřuje i jinými dost důležitými úkoly. Jednoho dne pomůže jeho synovi při epileptickém záchvatu. Prezident však odmítá jeho léčbu, což Nicholas nechápe. I přes jejich vzájemnou neshodu ho prezident odmění novým autem. Když v něm společně jedou, je na prezidenta spáchán pokus o atentát. Ten pak jedná natolik afektovaně vůči svým vojákům – pro něj zrádcům –, že je z toho Nicholas velmi zaskočený... Nicholas je přítomen i krutému výslechu atentátníků, což mu nedělá příliš dobře. Odchází se proto opít do baru, kde vidí, jak se člověk  prezidentova okruhu Johan Wasswa baví s divným bílým mužem. Informuje o tom prezidenta, ale chce, aby si vše ověřil. Časem se od muže jménem Stone dozvídá, že Wasswa zmizel a není prý jediný. Mizejí všichni, kteří jsou prezidentovi jen trochu podezřelí. Nicholas kývne Stoneovi na schůzku... Nicholas se setká se Stoneem, který mu potvrdí zmizení Johana Wasswy. Nicholas se rozhodne odjet domů, nedokáže se smířit s tím, že kvůli němu možná zbytečně „zmizel“. Prezident ho přesvědčuje, že jeho čin byl správný a odjezd mu svým způsobem rozmlouvá, až zakazuje. Pak vezme Nicholase na party, ale ten se nedokáže bavit, a tak jen popíjí. Je nešťastný a svěřuje se jedné prezidentově ženě Kay. Kay ho varuje před prezidentem a žádá ho, aby co nejdříve zmizel a odjel ze země. Nicholas nachází převrácený byt a zjistí, že mu zmizel jeho pas. Žádá Stonea o pomoc. Ten ho seznamuje se situací v zemi, s tím, jak prezident nechává bezdůvodně likvidovat spoustu lidí. Pomoc slibuje, ale pouze za prezidentovu smrt... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (599)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem rochu více, nicméně trio hlavních protagonistů v čele s McAvoyem podalo vskutnu bravurní herecké výkony. Velmi mile mne překvapila Gillian Anderson - škoda, že se více nevěnuje hraní ve větších (rozuměj komerčnějších) filmech. U snímku jsem se rád poučil, děj mi ale občas připadal trochu roztahaný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Whitaker se role diktátora zhostil velmi dobře. Scullyové (G. Anderson) zase velmi slušely blond vlasy a africký outfit.-). Zajímalo by mne jak to doopravdy bylo s postavou Garrigana. Zda ta inspirace skutečnými postavami je jen z hlediska Idi Amina a jeho nohsledů, či zda se skutečně kolem něj pohyboval bílý lékař. Film nabírá na intenzitě už od prvního setkání Amina a Garrigana. Amin je zprvu téměř okouzlující, ale jeho pravá tvář se dá tušit i bez znalosti této podivné postavy... Tématicky hodně podobným filmem je http://www.csfd.cz/film/285143-dabluv-dvojnik/. Jeho hrdina Latif Yahia si však na rozdíl od Garrigana nemohl vybrat ohledně angažmá v prezidentových službách... Pokud Vás film zaujal a chcete vidět snímek zabývající se osvobozením rukojmích koukněte na snímek http://www.csfd.cz/film/5232-operace-blesk/. Doporučuji vidět! * * * * ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jsem velmi smutná z toho, jak plytký a naivní je vnitřní svět tohoto filmu a bohužel i jeho ústřední příběh. Oba úhlavní mužové totiž měli šanci předvést něco výjimečného. Forest Whitaker se ve svém portrétu naneštěstí nedostal dál než do fáze expozice svých schopností a tělesné utrpení Jamese McAvoye zůstalo nevykoupeno jakoukoliv adekvátní obětí (fyzickou či psychickou) ze strany diváka. Podezřívám z toho fakt, že navzdory všem možnostem a okolnostem se film drží sterilní škatulky životopisného filmu, ještě k tomu dost politicky korektního a vyskládaného jenom ze standardizovaných struktur na místo konkrétních osobitých detailů. Jako příklad uvádím to, že film používá v obrazové složce uvozovací záběry měst, lidí a krajin jako vystřižených z televizních přírodopisných dokumentů, místo aby si všímal něčeho relevantního pro naše hrdiny nebo zachycoval temnící se prostředí Nicholasovy mysli nějakým pregnantnějším způsobem. Také mě hluboce znepokojuje, že je někdo ochoten se kvůli Nicholasovi nechat zastřelit - tento muž, jak je ve filmu zobrazen, toho není hoden. Tím mne minula i poslední myšlenka filmu, nechápu, jaké má být jeho vyznění. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

[6/10] (DNA Films, Fox Searchlight Pictures, FilmFour, Cowboy Films, Scottish Screen, Slate Films, Tatfilm, UK Film Council) (Barevný /// Produkce: Lisa Bryer, Andrea Calderwood, Christine Ruppert, Charles Steel /// Scénář: Jeremy Brock, Peter Morgan podle románu Gilese Fodena /// Kamera: Anthony Dod Mantle /// Hudba: Alex Heffes /// Oscar: Forest Whitaker (herec v hlavní roli)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Filmov som videl nespočet, no i tak napíšem, že sa jednalo o jeden z najlepších filmových zážitkov. Základom filmu je klasické rozprávanie o tom, ako zaslepený mladík spoznáva, že svet, do ktorého sa poľahky dostal, je len bahno obalené príťažlivým pozlátkom a po prebudení z krásneho sna sa snaží silou mocou dostať z tohto bahna. Tento starý príbeh je obohatený o druhú líniu a tou je zobrazenie diktátora Amina, ktorý bol veľmi charizmatický, ale zároveň aj nesmierne krutý voči svojím odporcom. Vďaka tejto línii sa film snaží aspoň trochu zabŕdnuť do témy opojenia mocou a snaží sa nájsť hranicu, po ktorú môže štátnik zájsť. Trochu (trochu dosť) ma mrzelo málo priestoru pre Gillian Anderson. Vyzerala tu na zjedenie. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (37)

  • Snímek je adaptací fiktivního románu anglického spisovatele Gilese FodenaPoslední král Skotska“. Inspiraci autor čerpal ze svého pobytu v Africe, kam se s rodiči přestěhoval a pobýval do 26 let. (Olík)
  • Forest Whitaker se na film připravoval četbou knih o reálném Aminovi, sledováním dokumentů a setkáním s jeho rodinou. Dokonce se naučil východoafrický akcent a také svahilštinu, kterou ve filmu plynně hovoří. (imro)
  • Podle režiséra filmu dostal štáb povolení přímo od prezidenta Ugandy, který jim ve všem vyšel vstříc, například mohli natáčet v budově parlamentu nebo dostali povolení k uzavření hlavní silnice v hlavním městě. (don corleone)

Související novinky

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Pan a paní Pittovi v akci

Pan a paní Pittovi v akci

23.03.2007

Pokud toužíte po podrobnostech adopce vietnamského caparta do superhvězdné famílie Pittových, listujte v bulvárních plátcích. Od nás se dozvíte pouze to, v jakých dalších filmech si Angie a Brad… (více)

Reklama

Reklama