Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Královský syn Hal Tara uvěří, že panovník země byl zavražděn rukou odvěkých nepřátel říše, a vydává se tragickou smrt otce pomstít. Postupně si však uvědomuje, že pravda je složitější, než si představoval, a že odlišit dobro od zla může být nesnadný úkol... Originální animovaný snímek, nápaditě propojující rámec klasické pohádky s prvky hrdinského eposu, hamletovské tragédie, tolkienovských ság, japonských anime i moderních sci-fi. (Atypfilm)

(více)

Recenze (144)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Niečo dreveného je v štáte dánskom!... ;-) Nesmierne zaujímavý, pochmúrny, dospelý a veľmi originálny film. Výhrady niektorých užívateľov ohľadom "otrepanosti" príbehu nechápem. Keď má niečo klasickú dejovú kompozíciu, ešte to nemožno nazvať otrepaným. A Strings ako kombinácia shakespearovského intrigovania a klasickej hrdinskej fantasy majú niečo do seba. A možno aj niečo viac. Navyše ten svet, v ktorom si bábky uvedomujú svoju bábkovosť, je prosto úžasný. Pre mňa jeden z najzaujímavejších filmových zážitkov poslednej doby, hoci netvrdím, že ľahko stráviteľný. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Vizuálně jsou Strings jednoznačně krásný film, potěší i temnota a depresivnost, kterou by divák u loutkového filmu příliš nečekal a která je patrná především v první polovině filmu. Odkazů na severskou mytologii, Hamleta nebo Star Wars je tu ošem tolik, až člověk začne pochybovat, jestli má tenhle film vůbec svůj vlastní příběh, nebo je jenom (podobně jako jeho představitelé) postavený z cizích částí. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdyby tomu příběhu a zápletce věnovali alespoň čtvrtinu toho, co loutkám a kulisám, tolik bych se neostýchal tam tu čtvrtou hvězdu přihodit a možná bych to přeplácl i tou pátou. Z ohledu "výpravy a masek" výborná až úchvatná práce, velmi potěšilo i zapojení loutkových negativ (ty věčné špagáty) do universa příběhu, proč jen to ale bylo tak kýčovité, prosté a milionkrát přežvýkané? ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Fascinujúca vec. A ak divák pristúpi na pravidlá tvorcov, tak ponúkne úžasný zážitok. Príbeh je síce prostučký archetypálny fantasy remix, čo je ale udivujúce, filmu to vôbec neškodí, scenár hrá v Strings totiž len druhé husle. Hlavnou výhrou filmu je samotná forma - nádherná, originálne a do posledného detailu prepracovaná a mrazivo atmosférická. Svet, kde si bábky uvedomujú, že zostanú navždy len bábkami, že žijú len vďaka nitkám, ktorými niekto hýbe, ale zároveň prežívajú svoje vlastné drámy, je skutočne uhrančivý a tak zvláštny, že ho nemôžem nazvať inak než geniálnym. (80%) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Po stránce formální nechybí nic k dokonalosti filmu "Strings". Chtěli jste někdy vidět film, kde budou loutky, jejichž provázky uvidíte? Na jedu stranu to může být doložení toho, že filmaři neměli mnoho peněz, na druhou stranu to může být záměr tvůrců, aby vytvořili něco, co tu ještě nebylo. Pokud se tedy kloníte spíše k první variantě, tak vězte, že tvůrci těžili z problematiky mnohem více, než by se dalo čekat. Ovládací provázky loutek zde nejsou pouze jako kuriozita, ale jako skutečná součást příběhu. Kolem loutek je vystavěn zvláštní fantasy svět. Když jsem se na film díval, skoro jsem si říkal, že takhle, přesně takhle, by mohl být natočen snímek podle knihy Stephena Kinga s názvem "Dračí oči". Neskutečně by to tou slušelo, protože tuhle Kingovu pohádku mám velmi rád a navíc si myslím, že příběh "Strings" s ní má společné některé prvky. Bohužel ale právě příběh je dle mého názoru to, co sráží "Strings" trochu do kolen. Není to až tak špatné, nápad je zajímavý a pro fantasy se loutky jednoduše hodí, ale také si myslím, že by to celé šlo udělat zajímavěji, barvitěji. Je to však dáno i tím, jak byla volena vizuální stránka, která spíše odkazuje na temné fantasy než na takového "Hobita". Jako začátek série by byl film zajímavější, dal by se na takovém stylu vystavět velmi zajímavý svět se svébytnými prvky, ale jako jediný snímek to místy vyznívá spíše jako experiment, snaha udělat věci trochu jinak, než touha přimět jiné, aby se jinak dělaly. Je to škoda, hlavně je škoda, že snímek trochu zapadl - je totiž evropský -, než aby výrazně ovlivnil další tvorbu jiných umělců, kteří by film podobného ražení také stvořili. Je však pravda, že širokému publiku se podobným filmem těžko zalíbíte. A bez širokého publika jen těžko budou finance na další, podobný film nebo pokračování. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2012/11/deja-vu-fred-claus-oko-dravce-penelope.html ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Anders Rønnow Klarlund chtěl vytvořit film o terorismu a reakci USA na události z 11. září. Nakonec se však rozhodl odvyprávět příběh jako pohádku, čímž získal snímek svou konečnou podobu. (Ajka1)
  • Snímek je označován za světově první „zcela jednotný loutkový celovečerní film“. (Ajka1)
  • Čeští animátoři odmítli pracovat na filmu poté, co jim bylo sděleno, kolik by museli vyrobit loutek. (Ajka1)

Reklama

Reklama