Reklama

Reklama

Sedmá kavalérie

  • USA They Died with Their Boots On (více)
Trailer
USA, 1941, 140 min (Alternativní 134 min)

Hrdinové nepřekonatelní svou odvahou, historie nepřekonatelná svou slávou! ... Volná filmová adaptace dramatického života George Armstronga Custera (v podání ikonického Errola Flynna), od jeho příchodu na West Point v roce 1857 až po jeho smrt v bitvě u Little Big Hornu. Na akademii se mu jako „zobákovi“ dostává jen málo disciplíny, ale je připraven postavit se staršímu kadetovi Nedu Sharpovi (Arthur Kennedy), který mu znepříjemňuje život. Během pobytu na akademii padne do oka veliteli Philu Sheridanovi (John Litel), a seznámí se také se svou budoucí nevěstou Elizabeth Baconovou (Olivia de Havillandová). Kvůli občanské válce předčasně ukončí studium a jen díky náhodnému setkání s generálem Winfieldem Scottem (Sydney Greenstreet) je nakonec přidělen k jezdeckému pluku. Během války slouží s vyznamenáním, a když je omylem povýšen na brigádního generála, vede své vojáky k rozhodujícímu vítězství. Po válce nemá moc co na práci, když odmítá lukrativní místa v soukromém průmyslu, a je to jeho žena, která s generálem Scottem domluví, aby byl jmenován podplukovníkem a pověřen velením 7. kavalerie. Mimo jiné se Custer střetne se „Splašeným koněm“ (Anthony Quinn), obávaným náčelníkem Lakotů, který jej nazýval „Žlutým vlasem“. George Custer posléze zemřel v dnes již slavné bitvě 25. června 1876 ve věku 36 let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (36)

dopitak 

všechny recenze uživatele

K čertu s historickými skutečnostmi, vždyť tohle je tak zábavné! Opravdu dobře natočený film, kterému bych vytknul jen zbytečně hlasité a časté fanfáry kavaleristů. Scénář, bez ohledu na skutečné události, umně spojuje několik žánrů, z nichž nejvýrazněji ční komedie (o které se tady či na imdb ani nepíše), o něco méně pak western, válečný... Zemřít jako Custer (v tomto filmu, nikoliv podle skutečnosti) určitě muselo být Flynnovi podle chuti. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Nejen na svou dobu velice zajímavý a zároveň velmi kvalitní western, který poutavě (a pro účely kina samozřejmě zkresleně) popisuje události okolo bitvy u Little Big Hornu. Na filmu mě kromě mladého Anthonyho Quinna zaujala i jeho rozmáchlost a na svou dobu a žánr celkem dlouhá stopáž. Černobílá zábavná klasika, u které jsem se ani na minutu nenudil. ()

Reklama

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Příliš romantická a historický moc neodpovídající, ale přesto velice zdařilá adaptace části života Žlutého vlasu, tedy generála Custera od jeho nástupu na West Point, přes občanskou válku, až do tragického konce u Little Big Hornu. Sladká Olivia a velice uvěřitelný Errol Flynn mě nabudili na zhlédnutí nějakého dalšího velkolepého snímku s nimi. Třeba Robina Hooda... Vzpomněla jsem si na informaci od kolegyňky Karkuly, že Errol Flynn nerad natáčel westerny. Ale tady to rozhodně nebylo poznat, asi proto, že to nebyl klasický western, ale malý a dost smutný kousek americké historie. Moc pěkně strávené odpolední čekání na dnešní atletiku. 😍 ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Errol Flynn, Olivia De Havilland a "mladičký" Anthony Quinn v hlavních rolích westernového eposu Raoula Walshe o legendárním generálu Custerovi a jeho poslední bitvě u Little Big Hornu. Takhle nějak se posilují mýty - takřka ani kapka pravdy - všechno podle legendy. Jinak film je dost zdařilou míšeninou žánrů. Errol Flynn v něm podstoupil svoji jedinou filmovou smrt kariéry. Zaujme též 26-letý Anthony Quinn jako náčelník Crazy Horse. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Překvapivě strhující životopisný western o slavném generálu Georgi Armstrongu Custerovi. Film zábavnou fabulací líčí Custerovy neslavné začátky na West Pointu, jeho osudovou lásku Libby, vojenské úspěchy u kavalérie získané paradoxně jeho neposloucháním rozkazů a neznalostí taktiky, i jeho smrt u Little Bighornu v boji proti přesile Siouxů. Custera hraje Errol Flynn, náčelníka Siouxů pak Anthony Quinn. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=pAMq08ovl9I ()

Galerie (47)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu Custer a jeho Sedmá kavalérie vedou útok šavlemi. Ve skutečnosti na tomto tažení žádné šavle neměli. (liquido26)
  • Kvůli nebezpečí, jaké přinášelo natáčení závěrečné scény, si Anthony Quinn trochu zažertoval na účet ostatních a zařídil, aby se na place objevil pohřební vůz. (liquido26)
  • Když 7. kavalérie pronásleduje indiány, jsou na zemi vidět stopy pneumatik. (Marek06)

Reklama

Reklama