Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný „tříhvězdičkový” generál Eugene Irwin, jenž během své dlouholeté vojenské kariéry proslul jako vynikající vojenský taktik, byl odsouzen za čin, který ve skutečnosti nespáchal. Svůj trest si musí odpykat v pečlivě střežené vojenské věznici spravované nemilosrdným plukovníkem Winterem. Jeho drsné metody zavinily smrt již řady vězňů, ostatní žijí v každodenním a neustálém strachu. Irwin se brzy stává nepohodlným, protože se nehodlá smířit s Winterovým způsobem vedení věznice. Ačkoliv tomu nikdo nevěří, právě on se postaví do čela vězňů, odhodlaných vzdorovat ozbrojené přesile jen s holýma rukama… Vězeňské psychologické drama z trestaneckého prostředí natočil režisér Rod Lurie, který působivě rozehrává partii mezi dvěma povahově odlišnými muži a zároveň předkládá úvahu na téma zneužití moci. Generála Irwina si zahrál populární hollywoodský herec Robert Redford (Captain America: Návrat prvního Avengera, Brubaker, Zaříkávač koní, Jeremiah Johnson). V rolích jeho partnerů a protihráčů vystupují James Gandolfini (Rodina Sopranů, 8 MM), Delroy Lindo (60 sekund, Pravidla moštárny), Robin Wright Pennová (Wonder Woman, Blade Runner 2049) a Mark Ruffalo (Zodiac, Avengers). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film, který bych asi v životě neviděl, nemít ho v zadání marketingového VŠ kurzu. A navzdory zde slabému procentu se mi líbil. Je mi totiž jedno jak béčkovitě, nedomyšleně a nerealisticky působil závěr, prostě to sunu na vedlejší kolej. Stejně jsem se nechal unést na vlně atraktivního tématu leadershipu, hrdosti a tyranie v ještě poutavějším prostředí vojenské věznice. Má to Redfordovo charisma, zajímavý vývoj v postavě Marka Ruffala, napínavý a hrdinný klimax. Prostě další taková lehce naivní američanská podíváná o zacházení s armádičkou a správných chlapáckých hodnotách - count me in. Fajn domácí úkol. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Výstavba tohoto těžce vlastenetckého dramatu ničím nepřekvapuje. Přes počáteční seznámení s prostředím a místními pravidly až k finále, zužitkovávajícímu všechny dříve předvedené finty. Redford pateticko-generálsko-otcovskou roli obohacuje jen nepatrně, mnohem zajímavější je sledovat velmi umírněného a přesto děsbudícího Gandolfiniho. Co však filmu skutečně ubližuje a tudíž i ubírá body je finále, které se příliš podřizuje předem nalajnovanému válečnému vyústění. Na úkor logiky, přirozeně. Máte-li rádi vězeňská dramata a plápolající americkou vlajku na pozadí, zkuste to. Jinak není oč stát. 60% Zajímavé komentáře: Tsunami_X,ScreamJay, Torrance, silent cut ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Repríza snímku mě po té opravdu dlouhé době příliš nepotěšila. Mám rád Roberta Redforda, takže mě netěší ubírat hvězdičku filmu, v němž účinkuje, ale nemohl jsem jinak. Narazil jsem totiž na vážný problém. Uvědomil jsem si, že je tento typ amerických vězeňských dramat natáčen podle jednoho mustru: hlavní hrdina je buď nespravedlivě nebo příliš přísně odsouzen; věznici řídí zakomplexovaný zmetek se sadistickými sklony; mladší spoluvězeň, který k hlavnímu hrdinovi s úctou vzhlíží jako ke svému vzoru, hyne na příkaz zakomplexovaného zmetka se sadistickými sklony; spravedlnost nakonec vítězí. S nechutí mi dnes došlo, že se tato záležitost od výše popsaného vzoru odlišovala jen tím, že šlo o věznici vojenskou, ale jinak zůstal postup zachován. A ani tato jediná odlišnost nakonec nebyla ku prospěchu věci, protože se kvůli ní dostalo nejen na očekávaný patos, ale i na nefalšovaný americký patriotismus, který se mi (velmi slušně řečeno) zajídá. Což je za těchto okolností vtipný výraz, protože kdybych to podal méně slušně, stáli bychom u přesně opačného konce trávící soustavy. Robert Redford zachránil filmu třetí hvězdičku, bez něj bych šel jen na dvě. / Poučení: Řídíš-li v boji jakýkoli létající prostředek, taranuj jako Sultan Amet-chan. Ale nezapomínej na hadovité přiblížení k cíli. 3*- ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Nie je to druhé vykúpenie z väznice Shawshank (to ani zďaleka) len priemerný film vo väzenskom prostredí, kde sa snažia odsúdení zvrhnúť vládu nespravodlivých. Robert Redford si zahral rolu generála, ktorý túto hodnosť stratil pre svoje prchavé rozhodnutia a tým si vyslúžil desať rokov v chládku. Mark Ruffalo si zahral rolu väzňa a syna kapitánskeho otca, otca ktorý bojoval vo vojne spolu s odsúdeným generálom. Po odmietavom prístupe sa pridať ku generálovi sa takmer stáva volavkou no v čas sa rozhodne pre správnu vec. Obidvaja herci boli vďaka svojím rolám užitočný, hrali slušne a bez pretvárok. Len musím podotknúť herca Roberta Redforda, preto lebo ho nie je často vidieť v takýchto priemerných filmoch. Aspoň priniesol iskru do zatieneného väzenského prostredia. Vo filme mi z hercov vadil iba jeden, hlavný dozorca s nechutným výrazom v tvári spolu s jeho vojnovou zbierkou. Nepáčil sa mi, z jeho výkonu som veru nadšený nebol. I keď po pravde hral ako mal no ale charakterovo bol strašne mimo. Po technickej stránke film nie je zlý. Dĺžka je trochu prehnaná, stačilo to všetko vtesnať do cca 90-100 minút. Veľkolepá dráma to žiaľ už nebude no s privretým jedným okom sa mžeme zhodnúť, že sa na tento film dalo bez nejakých väčších komplikácií pozerať. Ja som osobne spokojný. 60% ()

ja.rebel 

všechny recenze uživatele

Ředitel věznice léčící si své komplexy bezvýznamnosti na vězních a nový vězeň, který mu v minulosti k těmto kompexům výrazně pomohl. I tady platí, že silnější vyhrává. Jen každý z nich sáhl po jiné síle. Film, který ani zdaleka nepatří k tomu nejlepšímu co Redford natočil, ale rozhodně ho nelze nazvat propadákem. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Věznice, ve které se film odehrává, je Tennessee State Prison. Je to tatáž věznice, kde se natáčela Zelená míle (1999). (Cetnik_42)

Související novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama