Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva kandidáti na vedoucí post. Jejich soupeření, střety a přesvědčování ostatních... tato volba se podobá tisícům jiných - rozdíl je ale v tom, že tady jde o volbu hlavy gangu! Proto nebude nouze o opravdové napětí a drsné scény! (oficiální text distributora)

Recenze (28)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Volba je hrozně zvláštně pojatý mafiánský film. Zajímalo by mě jestli to takhle v triádách doopravdy funguje, že jsou ještě obřadnější než japonská jakuza, protože o tom tenhle film je především. Hlavní zápletka se točí kolem volby nového předsedy jedné z největších triád a o souboji mezi dvěma kandidáty na tento post. Námětově je to tak trošku podobné kitanovu Outrage, ale tohle na to jde úplně jiným a přímočařejším způsobem. Pořád jde totiž hlavně o samotný obřad volení nového předsedy, který je nutné za každou cenu dodržet a taky pochopitelně se s tím pojí i různá pravidla platící pro členy gangu. Jak tento problém volení nového předsedy tadyhle naši mafiáni řeší je taky poměrně zvláštní sledovat, protože docela významný podíl v tom má i policie, která věci tak trochu komplikuje, takže je v tom prostor i pro nějaká ta překvapení. Ve výsledku to sice je velmi zvláštně natočený mafiánský film s několika hodně působivými scénami a zajímavým pohledem na fungování čínských triád, ale je to tak trochu zmatené a hlavně mi to přijde takové bezcílné. Film sice chce ukázat fungování triády a má i určitou myšlenku v závěru, jenže k té se nakonec dopracuje takovým podivným způsobem, protože každá z posledních tří nebo čtyř scén vypadá už jako ta závěrečná a každá k tomu maličko s jiným vyzněním, jenže nakonec se z toho vyvrbí něco trochu jiného ale přitom zároveň i trošku čekaného. Každopádně k tomu závěru se to dostane tak podivně krkolomnou cestou, až se v tom ztratí veškerý dopad na diváka. Takhle je to jen zajímavý pohled na triádu a její rituály, ale to je tak všechno, protože jinak je to maličko bezcílné a hlavně pokud se člověk chce podívat na mafiánské soupeření o větší moc, tak tu je kitanův Outrage, který je v tomhle mnohem silnější, ikdyž na Volbu se určitě stojí za to kouknout přinejmenším pro zajímavost. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Johnny To natočil výbornú drámu z prostredia Triád. Najviac mi to pripomínalo Kitanovo Outrage. Ale zároveň sa to atmosférou približovalo k Internal Affairs. Pre mňa pomerne našlapaná konverzačka z výborne vykreslenými charaktermi. Človek by čakal, že to bude uťahané, hlavne kvôli množstvu detailov, ale opak je pravdou. Najväčšiu pochvalu si zaslúži strihač, ktorý odviedol naozaj skvelú prácu. Výborný strih, precízna réžia a ktokoľvek kto sa chce dozvedieť nie len o histórií vzniku Triád ale aj ich tradíciach, nemôže nájsť lepší film. Ak vás teda podobná tématika zaujíma. Pekne premyslené vraždy a neúprosnosť zmien dopadajúca na každú jednu postavičku v komplexnej hierarchií v čínskej spoločnosti, na ktorú je polícia krátka. Pre mňa skoro dokonalé. ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Johnny To ako režisér predvádza celkom zaujímavé kúsky (to prestrihávanie z detailov na malebné panorámy vnáša do diania na plátne slušnú dynamiku), ale je to iba štylistické cvičenie. Po scenáristickej stránke je totiž Volba slabota. Veľká slabota. O hlavných postavách sa vlastne vôbec nič nedozvieme, prejavujú sa len svojím "pohybom v príbehu". A ten príbeh tiež nie je žiadna veľká sláva. Pod pomerne komplikovanou chrastou v podstate svrbí len klasická čínska báchorka o súboji viacerých skupín o nejaký zázračný predmet, ktorý dá držiteľovi absolútnu moc. Akurát tu nie je kung-fu a mágia, ide o žezlo pre nového vodcu triády. Záverečná scéna s "vraždou čínskym kameňom" je solídne brutálna, ale po nej si poviete - no dobre, a ďalej? Akékoľvek pocity z filmu vyprchajú do 2 hodín - videl som ho dnes večer a už som k nemu absolútne ľahostajný a nechcem ho nikdy vidieť znovu. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Triáda si volí nového bosse a ačkoli Big D podplatil koho mohl a hodně se s tím nadřel, většina si zvolí Loka, který reprezentuje poněkud rozumnější a umírněnější vedení. Jenže Big D se nemíní vzdát, protože dokud nemá nový vůdce žezlo, což je starobylý symbol moci, tak nemůže být všemi uznán jako hlava gangu. A tak se rozpoutá šílená honba za získání Dračí hlavy. To všechno v situaci, kdy jsou špičky triády zatčeny policií. Vcelku zajímavý a drsný gangsterský film s poněkud překvapivým závěrem. ()

t_gon 

všechny recenze uživatele

První volba hlavy triády v podání Johnnieho se povedla výtečně. Místo aby naservíroval krvavou řež mezi jednotlivými členy, sledujeme jejich pomalá a klidná sezení a slovíčkářské postrkování mezi dvěmi kandidáty, Big D a Lokem. Každý má jinou taktiku přesvědčování ostatních členů gangu a hlavně jinou metodu jak získat Baton (něco jako velitelská hůl, bez ní by nemohl být bosem nikdo a ceremoniál by neproběhnul), kolem kterého se točí většina stopáže. Takže sečteno podtrženo je to výtečná gangsterka s pohledem za oponu „typických gangsterů“ s dobře zahranými party postav a několika twistery… Ale kdo od Johnnieho čekal méně? ()

Galerie (56)

Zajímavosti (3)

  • Původní plakát, který byl roku 2005 použit na filmovém festivalu v Cannes, nebyl v Hong Kongu povolen, jelikož zobrazoval gesta triád. Provádění těchto gest nebo vlastnění triádských symbolů je v Hong Kongu zakázáno. (Jigvell)
  • Scéna s pojídáním porcelánu byla převzata ze skutečnosti. (Rodriguez)

Reklama

Reklama