Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Asociální mladík Michel, který se stane psychicky i fyzicky závislý na nalezeném předmětu, připomíná některé postavy z předchozích Ferreriho filmů. Michel si tu vytváří závislost, jež postupně přerůstá v posedlost, svým vztahem k elektronické klíčence v podobě ženské tváře, která po každém zapískání vysloví ženským hlasem „I Love You – Miluji tě“. Klíčenka tady nesymbolizuje pouze závislost jedince na konzumních výrobcích kapitalistické společnosti, ale představuje také sexuálně fetišistický objekt, bez kterého není hrdina postupem času schopen dosáhnout orgasmu ani navázat trvalý partnerský vztah s opačným pohlavím. Ferreri zde přímo intertextově odkazuje na svůj snímek Dillinger je mrtvý, který Michel v závěru filmu sleduje v televizi a v němž také dochází k prolnutí reality a fikce. Otevřený konec, kdy hrdina plave v moři za iluzorní jachtou, vybízí diváka k různým interpretacím. Dosáhl Michel nové existence? Vyřeší své problémy útěkem ze skutečnosti do vlastní vytvořené iluze či sebevraždou v reálném světě? K podobným otázkám vybízí Ferreri též v závěru svého filmu Žádám o azyl (Chiedo asilo, 1979), kde se Roberto buďto identifikuje se světem dětské představivosti nebo společně s malým chlapcem ukončí život pod hladinou moře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

rivah 

všechny recenze uživatele

Chladný, odtažitý film o pohledném mladíkovi závislém na nalezené klíčence, která po zapískání řekne ženským hlasem "I love you". Není zřejmé, zda jde o kritiku konzumerismu anebo sexuální fetišismus. Film končí rozpačitě... ()

Pafl 

všechny recenze uživatele

Každý Ferreriho film budí očekávání, v tomto případě ještě znásobené zápletkou: hlavní hrdina najde na pláži klíčenku a zamiluje se do ní. Kritický tón, kterým tvůrci komentují kapitalistickou připoutanost k věcem, je očividný, ale v 80. letech už trochu vyčpělý. Stejné je to s výpravou - vtipná karikatura natvrdlých hrdinů se zapadajícím sluncem se střídá s příšerně dobovým studiovým areálem. Nakonec nejvíc pobaví vedlejší věci, jako je nezaměstnaný spolubydlící nebo výborná závěrečná sebe-citace Dillingera. ()

Galerie (12)

Související novinky

12. Seminář archivniho filmu: Marco Ferreri

12. Seminář archivniho filmu: Marco Ferreri

17.04.2010

12. ročník tradiční akce proběhne v Uh. Hradišti 7. - 9. května a přiblíží u nás až na výjimky vesměs neznámou tvorbu slavného italského režiséra Marca Ferreriho, který v mnoha ohledech bořil… (více)

Reklama

Reklama