Reklama

Reklama

Komuna

(festivalový název)
  • USA Commune

Obsahy(1)

1968. Skupina mladých umělců a aktivistů se odstěhuje do odlehlých končin v horách severní Kalifornie, aby tam vytvořila nový svět pod novým heslem Země zdarma pro svobodné lidi, a to včetně volné lásky a společného majetku. Zakladatelé komuny koupí za peníze hollywoodských a rockových hvězd pozemek uprostřed divočiny a vybudují tam nový, drsný domov. Tak se zrodí hippie komuna The Black Bear Ranch. Každý člen komuny má ovšem vlastní představu o tom, co to je svoboda. Realizaci jejich utopického snu zkomplikuje první krutá zima, sledování FBI, nově narozené děti a také sekta, která se snaží zrušit i poslední zbytky klasické rodiny. Dnes tam žije nová skupina mladých lidí. Komuna je první dokumentární film, který se pokouší ukázat, co to na přelomu 60. a 70. let ve skutečnosti znamenalo žít pohromadě. Zkoumá také, jak dopadli lidé, kteří tam kdysi žili, a co se s nimi stalo. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Lynn 

všechny recenze uživatele

Hnutí Hippies je mi velmi sympatické a někdy lituji, že jsem ho nemohla alespoň na chvilku zažít na vlastní kůži. Film Komuna mi to však částečně zprostředkoval. Co je pro mě zvlášť důležité, je to, že ukázal jak světlou stránku života v uzavřeném společenství lidí řídících se heslem "Svobodná země pro svobodné lidi", tak se nebál poukázat i na některé negativní důsledky vznikající z volného způsobu života (například děti až skoro zneužité sektou Shiva Lila). Dokument mísí archivní záběry ze života komuny s těmi současnými, kde autor zpovídá dnes již zestárlé členy společenství. Nechybí tomu vtip, lehkost, ale ani hlubší zamyšlení. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Hippies mi v niečom sú sympatickí. Taká tá voľnosť v prírode, spolunažívanie, zdieľanie, pomoc, možno aj to pohybovanie sa nahí a voľný sex, proste také to užívanie si života mimo nejakých povinností od spoločnosti, ktorá tlačí na niektoré kultúrne vzorce správania. Avšak nie všetko sa mi tam páčilo. Mnohé veci majú zaostalé, zdravotná starostlivosť, pôrody, výskum, práca na vymoženostiach spoločnosti, veď keby tak všetci žili, tak by sme sa asi do vesmíru tak skoro zas nedostali, no skrátka to má svoje pozitíva aj negatíva si myslím. Tento dokument však bola riadna nuda. Rozhovory, hudba také akoby zabrnknutia na gitaru, proste akoby som sa ocitol niekde v stepi a žužlal steblo trávy v ústach. Veľa som sa nedozvedel a to čo aj áno som trocha tušil. Hippies sa ukázali ako výstrelok, protest, pokus, kde sa zjavne prerečnili do stratena. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Dokument o lidech co odesli z civilizace a zalozili si vlastni komunitu. Trochu mi vadilo, ze nektere veci byly nacrtnuty jen velmi povrchne a moc neuspokojily mou zvedavost ohledne historie komunity a zivota v ni. Black Bear Ranch mimochodem stale jeste existuje a funguje, viz web http://www.blackbearranch.org , kde se da najit plno dalsich informaci. ()

Reklama

Reklama