Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vykresluje útok maniaka na nic netušící rodinu. A to hned těsně po propuštění z vězení. Tento film nemá obsáhlý děj, je to spíš takový portrét a ukázka činů vraždícího násilníka během 24 hodin. Obsahuje minimum dialogů, ale celé řádění je doprovázené vrahovým monologem o jeho dětství, minulosti, traumatech, sadistických touhách atd. (Flipnic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prepustenie šialeného sériového vraha z vezenia bude mať katastrofálne následky. Toto je jeho spoveď. Prevažne monológovo vyrozprávaný príbeh v ktorom sa hlavný "hrdina" spovedá zo svojich hriechov, činov, dôvodov, prečo koná tak ako koná. "Angst" je akýsi psychologický pohľad do temnej duše, chorej mysle jedinca, pre ktorého je jediným spôsobom ako dovŕšiť "orgazmus", vražda. Musím uznať, že tak, ako herecký výkon hlavnej postavy, aj snímok samotný, pôsobí veľmi realisticky. Pokiaľ fanúšik hororu očakáva nejaký výnimočný slasher s bohatým gore, môže zabudnúť. Tu ide o myšlienku, ktorej prevedenie nemusí sadnúť každému - 70%. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Sugestivně ztvárněný a natočený hnus. Kamera je skutečně vtahující, ale nějak netuším, jaký smysl může mít sledování hodiny a půl řádění psychopatického vraha. Bez výraznějšího vyvážení obsahu pozitivním přínosem, hodnotným protipólem nebo hlubší výpovědí s přesahem mimo svět zvráceného sociopata. Zdokumentovat skutečnou brutální událost a vyvolat z ní hrůzný pocit lze taky spousty jinými způsoby, než jí takhle detailně a explicitně ukázat – připomínat, jaké zlo znamená násilí, vlastně také. Leda žeby režisér trpěl rovněž nějakou úchylkou a rozhodl se natočit film pro uspokojení sociopatů podobných hlavní postavě. Přes vyvolanou silnou nevolnost jsem Angst (byť někdy raději pouze jedním okem) dosledoval, ta atmosféra dokáže zapůsobit tak, že vypnout to kdesi uprostřed, bez spatření konce by to ve mě vyvolávalo ještě větší neklid. Ale pro mě jde o film bez přidané hodnoty, který jsem vidět nepotřeboval, autentický vnitřní monolog bez pořádného rozehrání dramatu nepostačí. Horrory můžou být děsivé a vyvolat v člověku strach nebo ho alespoň různě připomínat, ale tenhle film případnou děsivost a strašidelnost nahradil jen čistým hnusem vedoucím až k totálnímu znechucení. Od odpadu to zachraňuje alespoň dokumentární rámec v úvodu a solidní závěr. A hlavně, ten pejsek to přežil !! :o) [20%] ()

Reklama

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejvěrohodnějších vyobrazení řádění vraha na plátně vůbec. Snímek byl ve své době zakázán ve většině zemí Evropy, tudíž si na sebe nevydělal a režisér skončil v dluzích, které splácel ještě několik let poté natáčením reklam a do dnešního dne nenatočil žádný jiný celovečerák, což je kurevská škoda, protože režisérský talent z filmu přímo sálá. Film se dostal k veřejnosti během 90. let díky VHS a později na DVD a Blu-ray discích díky Cult Epics, kteří jako první vydali film s anglickými titulky. Předtím byl k dispozici jen s francouzskými. Zasvěcení od první sekundy poznají, odkud pramení umělecký styl Gaspara Noého, který film často zmiňuje v rozhovorech jako hlavní inspiraci. Dekadentní umělecký zážitek do nitra vyšinuté mysli schizofrenního vraha. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je docela tvrdý oříšek. Na jednu stranu až děsivě znepokojivé svou jednoduchostí a brutální výřečností, na druhou stranu ale nepěkně amatérské a strašně odtažité. Jediným motivem filmu se mi zdá být snaha šokovat, a to samo na kvalitní výsledek zdaleka nestačí. Zvláště pak, když hlavní postava vraždícího maniaka vystupuje jako naprosto odporné a zmateně se chovající individuum, jehož úchylné jednání musí být trnem v oku každému divákovi, který praktikuje logické přemýšlení. Vrahovy vnitřní monology doprovázející scény násilí mi tak byly úplně ukradené, protože o té nelidské a zvrácené bytosti jsem se ani nechtěl nic konkrétního dozvědět. Ovšem zase je třeba si uvědomit, že takoví lidé mezi námi opravdu žijí, a z toho pohledu se stává Angst skutečně oním kontroverzním a znepokojujícím thrillerem, který stojí zato vidět. Myslím si dokonce, že se zde skrývá námět pro velmi zajímavý remake..55% ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Další z mnoha příběhů o fiktivním sériovém vrahovi a dle mého názoru také jeden z nejlepších. Nestaví na brutalitě ani explicitním násilí, tudíž za slasher se to nedá označit ani náhodou. Na diváka působí úplně jiným způsobem - vše je postaveno na úhlu pohledu samotného vraha a jde čistě jen o jeho vlastní vnímání světa a situací, do kterých se dostává. Jiným postavám je zde věnován prostor minimální, hrají vesměs nevýznamnou roli a jsou čistě jen prostředkem pro vrahovu úchylnou seberealizaci. Proto mi ani nevadí, že herecké výkony "obětí" nejsou na kdovíjak vysoké úrovní. A když už jsme u těch hereckých rolí, nemůžu nepoznamenat, že Erwin Leder v roli psychopata na mě působil opravdu přesvědčivě. Děj je zde velmi jednoduchý: vrah je propuštěn po mnoha letech z vězení a i když si systém myslí, že je napraven a nemůže už nikomu ublížit, on ví, že hned jak se dostane ven, začne s vraždami znovu. A proto se vydává hledat ideální prostředí, které nalezne v jednom domě, kde se ukryje a čeká na příchod jeho obyvatel. Během té doby a i v dalším průběhu filmu se dozvídáme prostřednictvím jakéhosi vrahova vnitřního monologu o jeho mládí. Za povšimnutí tak stojí, že na rozdíl od spousty jiných filmů, kde je pro nás chování vrahů něčím absolutně nepochopitelným, tak zde mu vidíme do hlavy perfektně a není těžké si domýšlet, jaké jsou motivy i těch sebezvláštěnjších činů, kterých se dopouští. Dojde samozřejmě i na vraždy, které ačkoliv nejsou kdovíjak brutální, jsou působivé svým naturalismem. Nejedná se o film, který by nadchl každého a ani se o to nesnaží, ale dle mého názoru je to jeden z nejvíc nezapomenutelných psychologických filmů, jaké jsem kdy viděla. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (7)

  • Film je založen na skutečném případu řádění masového vraha Wernera Knieseka. (hladass)
  • V roce 1983 byl film zakázán v celé Evropě kvůli extrémnímu násilí. (Homerking)
  • Vo viacerých scénach vidieť, ako sa obete hýbu. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama