Reklama

Reklama

Šípková Růženka aneb Spící krasavice

  • Česko Šípková Růženka (festivalový název) (více)
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka
Japonsko / Československo, 1990, 22 min

Obsahy(1)

Dosud jediný japonsko-český koprodukční film. Za šíření dobrého jména české kultury byl na jubilejním 40. ročníku MFF Karlovy Vary vyznamenám cenou Artis bohemiae amicis. (oficiální text distributora)

Recenze (12)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Kawamoto před projekcí řekl, že tahle Šípková růženka je jiná, než jak známe z pohádky, protože nese Freudovské prvky.. a díky tomu se stala asi mým nejoblíbenějším animákem, protože to, v co příběh vyústí, je svým způsobem kouzelné :-) BTW nenechte se zmást tím, co tu píše hobit... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to tedy jiná Šípková Růženka a rozhodně bych ji nenazval pohádkou. Od klasického pojetí se liší mnohými způsoby počínaje samotnou verzí příběhu. Stejně tak erotický podtón celého příběhu nesvědčí zrovna o pohádkovosti, zkrátka dítěti bych to nepustil. Celý příběh navíc disponuje nezvyklým koncem. Po animační stránce nevypadá zle, ale takhle to zkrátka dopadá, když se českého příběhu ujmou Japonci. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Při loutkovém filmu nám koprodukce s Japonskem neskutečně svědčí, zejména co se zpracování předlohy týká. Toto skutečně není klasická ospalá pohádka, ale dospělácká nadinterpretace, která má svůj smysl a je podobně invenční jako Goethova Růžička. A samozřejmě vyprávění Daniely Kolářové tomu dodává přirozený půvab zabraňující nevkusu. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Šípková Růženka trochu jinak aneb "Jak to bylo doopravdy". Předně je třeba zmínit, že rukopis Studia Jiřího Trnky je zcela zřejmý již na první pohled. Loutky (ty jsou ovšem Kawamotovy) jsou krásné, stejně jako do nejmenšího detailu propracované prostředí a život vdechující animace. Vyznění příběhu je velmi fatalistické a poměrně syrové, přes svou civilnost má chvílemi až mrazivou atmosféru. Mmch jde patrně o jediný snímek, kde ŠR odhalí ňadra..:) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

I když na režijním postu byl japonský tvůrce, který zároveň stojí i za výtvarnou stránkou filmu, inspirace klasickou českou loutkářskou školou a jmenovitě Trnkou se nezapře. Kawamoto je Trnkův fanoušek a svůj snímek pojal jako hold našemu klasikovi. Se starou a všeobecně známou pohádkou o šípkové Růžence se vypořádal po svém a nutno říct, že jeho verzi mám za neskonale bližší pravdě, než tu, co známe z knih našeho dětství a z hraných filmů. Film má poetickou náladu s baladickým temným podbarvením, zajímavé výtvarné pojetí a v neposlední řadě erotický náboj, což je u loutkového filmu rarita. Celkový dojem:95 %. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama