Reklama

Reklama

Kniha mrtvého

(festivalový název)

Obsahy(1)

Teprve druhý film režiséra Kawamota, který se svou metráží přibližuje celovečernímu formátu, byl dokončen nedávno, v dubnu 2005. Režisér, jenž se v jeho ději obrací do dávné minulosti Japonska, do poloviny osmého století, měl v úmyslu odpovědět na válku v Iráku podobně mírumilovnými prostředky, jakými hrdinka jeho filmu, krásná Iracume, vykupuje prostřednictvím svého uměleckého činu násilí spáchané v minulosti. Iracume, bohy vyvolená žena svého ctihodného rodu, při následování své vnitřní snové vize utká látku, kterou pokryje krásným duchovním obrazem. Kniha mrtvého je ovlivněna mýtem o roli umělce, jenž stojí beze všech iluzí na straně dobra. Možná poněkud staromódní a romantický názor, na jehož základě nicméně vznikl velmi silný a působivý příběh. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (5)

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Říkám to nerad, ale jak je to dlouhé, tak to narozdíl od kraťasů i občas nudí. Na druhou stranu jsou pro mě velkým kladem dialogy... 70 % ()

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

O co tam sakra šlo? To lákání ducha jsem ještě pochopil, ale zbytek filmu přede látku. A to je celý... I poetika se musí točit kolem něčeho, a to, kolem čeho se točí tohle, je myslím míň než nic. Viděl jsem to odpoledne, na časomíru jsem koukal téměř neustále a několikrát jsem málem usnul... Brrr! ()

stub 

všechny recenze uživatele

Poměrně typický Kawamoto, samozřejmostí jsou jak vizuální orgie, tak přiléhavá hudební kulisa. Tentokrát je nám servírován zadumaný, mírně provokativní příběh plný parafrází. Byť jsou režisérovy krátké snímky pro evropana atraktivnější, velmi přijatelnou hodinu čistého času se podařilo bez problémů zaplnit kvalitní látkou. Pro seznámení se s autorovou tvorbou bych však zvolil raději jiný kousek. ()

Reklama

Reklama