Reklama

Reklama

Tango

všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
Polsko, 1981, 8 min

Obsahy(1)

V rytmu tanga odehrávající se příběh kuchyně a jejich hostů za celou dobu jejího života... aneb jak to vypadá, když se lidé všech generací spojí do jediného záběru. (ČSFD)

Recenze (38)

asLoeReed 

všechny recenze uživatele

V jediné místnosti (a jediném záběru) se současně pohybují postavy všech generací, aniž by se střetly: načasování každého pohybu je tak dokonalé, že se vždy těla vyhnou a v rytmu tanga 8 minut bez přerušení rotují v prostoru. Zbigniew Rybczyński za úchvatný snímek získal Oscara, Velkou cenu v Annecy i 4. místo mezi nejlepšími animovanými filmy podle asociace ASIFA. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Jojinecko, myslím, žes vůbec nepochopil, oč v tomto kraťasu šlo. Rozhodně ne o 'velký "organizovaný chaos"'.. Režisér se spíše pokusil (a dle mého názoru se mu to podařilo) představit si, co všechno může zažít jeden jediný pokoj v průběhu věků..i ona symbolika je jasná, celé to začíná chlapcem a končí stařenkou.. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Protože, jak nedávno trefně poznamenal můj guru, hodlám Džezince zrevidovat mezikopytní prostory, záhyby a zákoutí, nemohl jsem odolat její decentní prosbě o zhlédnutí tohoto veledíla (,,debile, máš mezery, koukej si to pustit a moc mě neser"). Poloomalovánka o retardovaném chlapci, který leze oknem, babě, rodící hysteriky rychleji, než se u nás střídají ministři války a o ťulpáskovi, montujícím žárovku, dostane skrytý smysl teprve ve chvíli, kdy !SPOILER! bloncka vyndá dudany. Při troše fantasie si v tom jeden najde toute une longue vie, tedy celý žiDot! Má romantická duše na chvilinku povstala z popela, odložila bůček a pivní nápoj, koukla na to a - pokrčila rameny. ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Začíná to zakutáleným míčem v jedné malé místnosti a to se začnou dít věci! U jednoho stolu se sejde tolik postav, že je nestačíte spočítat. Nikdo do sebe nenarazí a v tom guláši je to obdivuhodný výkon. Geniální škatulata, která jsou dobře promyšlená a opisují stále stejnou trajektorii. Lahůdka na mozek i oči. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najvtipnejších, najoriginálnejších a zároveň myšlienkovo bohatých a zároveň najvtipnejších experimentálnych filmov všetkých čias, oscar absolútne zaslúžený. Divák sa zameria na jednu postavu, zacyklí sa v jej sledovaní, potom sa zrazu uvdomí a začne sledovať ďalšiu, aby zistil, že na scéne je tých dejov omnoho viac, ale stále je čas sledovať všetko a všetkých a nakoniec sa možno vrátiť aj k pôvodnému obrazu. Rybczynski reaguje na rôzne sociálne neduhy socializmu a vtip vidím aj v tom, že tieto životné stereotypy pripomínajú skôr rytmické kvapkanie z kohútika ako elegantné tango. ()

Zajímavosti (3)

  • Zbingniew Rybczynski získal za tento snímek v roce 1982 Oscara v kategorii nejlepší animovaný film. V průběhu galavečera si pak zašel ven zakouřit a ochranka ho následně odmítala pustit dovnitř. Námitky, že má Oscara, nepomohly a byl po potyčce dokonce odvezen na policejní stanici. (hippyman)
  • Bylo nahráno 16000 černých masek. Tyto obrysy herců byly ručně vybarveny na 35mm filmu a mnohoticíckrát exponovány. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)
  • Tento cenami ověnčený film vznikl pod speciální kamerou v sedmiměsíčním produkčním maratonu při šestnáctihodinovém pracovním dni. [Zdroj: Festival nad řekou] (hippyman)

Reklama

Reklama