Reklama

Reklama

Půlnoční filmy

(festivalový název)
  • Kanada Midnight Movies: From the Margin to the Mainstream

Obsahy(1)

Co mají společného filmy El Topo Alejandra Jodorowského, Noc oživlých mrtvol George Romera, Pink Flamingos Johna Waterse, The Harder They Come Perryho Henzella, Mazací hlava Davida Lynche a The Rocky Horror Picture Show Richarda OBriena? Všechny se doslova přes noc proměnily ze zcela neznámých filmů ve snímky kultovní prostřednictvím revolučního fenoménu americké kinematografie 70. let tzv. půlnočních filmů, představených v dokumentárním snímku Stuarta Samuelse. Radikální experimenty s žánry a porušování sexuálních, náboženských a dalších tabu tehdy nalezly značnou odezvu mezi mladými lidmi, kteří stejně jako jejich vrstevníci z jiných částí světa právě podrobovali radikální revizi hodnoty poválečné společnosti. Navštěvování půlnočních projekcí se z módní záležitosti vcelku rychle stalo společenským rituálem, jak dokládají nejen dobové záběry kin našlapaných odvázanými diváky, ale i režiséři půlnočních filmů vystupující v dokumentu, který byl uveden na letošním festivalu v Cannes. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Matty 

všechny recenze uživatele

Objevné, vtipné, nostalgické a zasazující probírané tituly do širšího kontextu. Pro úvodní seznámení s často mylně vykládaným konceptem půlnočních filmů ideální. Škoda, že na projekcích nebylo pořízeno více záběrů, pouhá slova, s jakkoli velkým nadšením pronášená, zrovna v tomto případě nestačí. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Je to skvělé. Jen nevím, jestli tím, že je skvělý ten dokument nebo ty filmy o kterých je. O většině těch půlnočních filmů jsem nikdy neslyšel, ale po tomto dokumentu mám chuť to hned napravit. Ale asi bych to nedokázal víc než jednou a ne 3000x jako jeden z diváků v dokumentu. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Úplně mě mrzí, že jsem nemohl být v 70. letech v USA na nějaké půlnoční projekci, protože ta atmosféra tam! Dostal jsem chuť se znovu podívat na Rocky Horror Picture Show :) ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Fenomén polnočných filmov predstavuje také klasiky večerného kina ako EL TOPO (1970), NIGHT OF THE LIVING DEAD (1968), THE HARDER THEY COME (1972), PINK FLAMINGOS (1972), THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW (1975) a ERASERHEADa (1977) ako kultové záseky, ktoré stáli za dlhoročným úspechom filmového undergroundu. Časy sa ale menia a s nimi aj spoločnosť v ktorej žijeme. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

..keby som potrebovala základné informácie pre ďalší rešerš, veľmi rada po tomto dielku siahnem..ale obdobné dokumentárne filmy som zvykla odchytávať na VH-1, tzn. základná rutina rutinne urobená, s povinnými cvikmi.. ()

Reklama

Reklama