Reklama

Reklama

Náhražka

(festivalový název)
  • Jugoslávie Surogat (více)
Animovaný / Krátkometrážní
Jugoslávie, 1961, 10 min

Obsahy(1)

Příběh muže, který se rozhodne strávit odpoledne u vody. A co by to bylo za příjemné odpoledne bez něžného pohlaví? Snímek byl roku 1962 oceněn Oscarem. (keddy79)

Recenze (11)

Velemír 

všechny recenze uživatele

Miróovsko - Pojarovsky roztomilý zážitek! ... Obávám se, že Machrovic je Tatar... Anebo je tomu alespoň nedalek, připustím-li, že Surogat (ačkoli na červený diplom bezpochyby dosáhne) možná skutečně není tím echtnejlepším ve svém ročníku ... I když, zmíněný Oscar(R) svědčí o tom, že Surogat je s výpomocí své pumpičky schopen dosáhnout vskutku vysoko...!!! ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Název znamená "Náhražka". Jugoslávská groteska o tvoru (kdyby to bylo podstatně lépe nakreslené, mohl bych ho označit za člověka), který má úplně všechny plážové potřeby nafukovací: gril, matraci, udici, ženskou. Ukáže se, že s nafukovací ženou jsou ještě větší problémy, než s nenafukovací. Silně mi to připomínalo jeden díl Krtečka, ale nemůžu si vzpomenout, který to byl, navíc téma je prostě i na těch pouhých deset minut příliš dlouhé, roztahané, nafouknuté. Vysloveně debilní animace a hudba, odporně infantilní kresebný styl (= všechno je převedeno do zaoblených pastelově zbarvených trojúhelníků, je to ještě nechutnější než Disney) v kombinaci s neinfantilním, ale stejně dementním tématem. Ta jedna hvězdička je za jistou nafukovací parybu, která je na celém filmu asi jediným vtipným prvkem. ()

Reklama

MarekT 

všechny recenze uživatele

Celkem zábavná jugoslávská groteska o instantním světě. Mimořádně sympatický je mi především Vukotičův smysl pro absurditu a humor z něj pramenící, čím se - aspoň dle mě - v některých pasážích dokáže vyrovnat i samotnému Terry Gilliamovi. Zpracování je však i na tehdejší standarty poměrně fádní, "Kráva na měsíci" se z tohoto pohledu zdařila mnohem lépe... Ale i tak silné čtyři hvězdičky. ()

Landauer 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní animace, která ve své době odvážně využila extrémní animační zkratku, jež se dnes používá běžně, hromada vtipných gagů (nechápu, že je zde někteří přehlédli) a neotřelé hranaté výtvarno (v jednom momentě si z něj dokonce udělají legraci), které je záměrně v rozporu se zažitými oblými tvary nafukovacích předmětů. Oscar zaslouženě a poprvé v historii putoval do země východního bloku. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Náhražka vyhrála Oscara v kategorii krátký animovaný film jako první snímek, který nevytvořili ani neprodukovali Američané. (Bilqis)

Reklama

Reklama