Reklama

Reklama

Portrét neznámé ženy

(festivalový název)
  • Írán Sima-ye zani dar doordast (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Stárnoucí architekt Ahmad Salavati najde na záznamníku vzkaz od neznámé ženy, která tvrdí, že se chystá spáchat sebevraždu a že jeho číslo zvolila náhodně. Byt na udané adrese však Ahmad nachází prázdný - potkává tam jen zneklidněnou přítelkyni neznámé. Společně začnou jeho vozem objíždět nemocnice, avšak po sebevražedkyni není ani stopy. Ve společnosti mladé ženy, která je stejně jako její přítelkyně herečkou, Ahmad podniká dlouhou pouť nočním městem. Během ní zažije několik zdánlivě nedůležitých událostí a setkání, která se v jeho znavené mysli postupně skládají do neklidného obrazu světa postiženého odcizením a pochybnostmi. Zamlklá mladá žena po jeho boku se stává průvodkyní, zavádějící ho nečekaně hluboko do jeho vlastní minulosti. Komorní psychologické drama debutujícího režiséra se dotýká témat paměti a osamělosti a svou tajemnou, zneklidňující atmosférou připomíná díla Andreje Tarkovského. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

molotov 

všechny recenze uživatele

Film je více o atmosféře, než o ději. Znepokojivá atmosféra, kdo, kde, jak a proč vlastně spáchal sebevraždu, děj se pohybuje velmi pozvolna, žádné velké zvraty. Na začátku filmu lze najít i stopy humory, ale ty se poté vytratí. Dobrá je kamera a hudební stopa. Občas je to ale celkem nuda, intelektuálština, která vás těžko strhne. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ani mě moc nepřekvapilo, že hlavním hrdinou filmu s takovýmhle názvem je muž. Jinak je to film celkem průměrný a jak Homayon Ershadi v hlavní roli, tak zápletka točící se kolem sebevražedných úmyslů, jen připomínají, o co lepší byla taková Chuť třešní. ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Portrétu neznámé ženy chybí náboj a vše se odvíjí jen kolem chytané sebevraždy. Íránský režisér Ali Mosaffa tak natočil film, který nikoho nestrhne a je určen spíše pro náročnějšího diváka. ()

Reklama

Reklama