Reklama

Reklama

Africa United

(festivalový název)
  • Island Africa United
Komedie / Sportovní
Island, 2005, 82 min

Obsahy(1)

Někteří z diváků ve svých reakcích zpochybňují dokumentární status filmu, je však zřejmé, že jej takto můžeme vnímat. Fotbalový tým cizinců na Islandu skutečně existuje (účastní se nejnižší místní fotbalové soutěže) a osoby vystupující ve filmu ztělesňují samy sebe. Skutečnost, že autentičnost některých záběrů je snad vyvratitelná, nemusí zákonitě znamenat, že se nejedná o dokument.
Jak vědí např. pravidelní návštěvníci MFDF Jihlava, pojem dokumentární film již dnes nezastupuje pouhé mechanické zaznamenávání reality. Spíše naopak, autoři dokumentárních filmů manipulují nejen s obrazem, ale často i s projevy jednání zobrazovaných osob. Výjimečná není ani přímá inscenace. Rozlišení hranice mezi hraným a dokumentárním filmem je čím dál obtížnější. A většinou i zbytečné.
V případě snímku Africa United islandského režiséra Olafa de Fleur Johannessona můžeme uvažovat o dokumentárnosti v souvislosti s autentičností sdělení filmu i projevů jednotlivých aktérů. Záznamy fotbalových utkání rozhodně nejsou inscenované. Nemluvě o scénách emotivních výbuchů, především ze strany Srba Zlatka. Nemůžeme ani mluvit o konkrétních hereckých výkonech. Jednotliví představitelé filmu snad vystupují příliš suverénně, na druhou stranu lze tento fenomén odůvodnit temperamentem většiny z nich. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (2)

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Fotbalový tým složený s cizinců se snaží prosadit mezi islandskými týmy. Z Islandu toho moc nevidíme, i většina dialogů je v angličtině. žánrově je film je snad dokument, sleduje osudy týmu i jednotlivých hráčů. Ti jsou většinou impulsivní, hádají se mezi sebou, nejsou moc soudržní a jejich tým pořád prohrává. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Film jsem teď byla donucena vidět podruhé a některé hlášky mi tedy přijdou převelice cool. Např.: „Když zbankrotuješ, máš jistá omezení, nemůžeš skoro nic, jen myslet na fotbal.“ Nebo tak nějak. ()

Reklama

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Ocenění: Edda (islandská výroční cena) 2005: nejlepší dokument. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama