Reklama

Reklama

My zděs

VOD (1)

Obsahy(1)

Krnachova rodina se po 2. světové válce odstěhuje ze středního Slovenska do Podkarpatské Rusi (Zakarpatská Ukrajina). Po jejím zabrání Sovětským svazem vycestuje do vesnice Balgarka v dalekém Kazachstánu. Když se velmoc rozpadne, táhne je to zase zpět do Evropy. V roce 2000 se nová generace s tatínkem Dimitrijem rozhodne vydat za svými kořeny zpět na Slovensko. Odchod z domova ve stepi je plný emocí a strachu. Na Slovensku je nouze o bydlení i práci. Členové rodiny křižují zemi a setkávají se něpřívětivostí vůči imigrantům. Sen o novém blahobytném životě se rozpadá. Dimitrij uvažuje o návratu, ale dům v Kazchstánu už mu nepatří.
Dokument režiséra Jaro Vojteka vznikal po dobu pěti let a premiéru měl na MFF v Karlových Varech 2005. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Skip 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument o jedné rodině, jíž osud kdysi zavál až do Kazachstánu a po návratu na Slovensko, kde mají kořeny, se musí vyrovnávat s trpkou realitou. Lidé bez kořenů a opravdového domova to nemají nikdy a nikde lehké. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Vojtek ako rejza mi nehovori toho vela, ale namet je dobry : cesta do kazasskej dediny pocas existencie ZSSR a cesta naspat do priestoru byvaleho Ceskoslovenska. Ovsem spracovanue a herecke vykony su hrozne priemerne. 50 % ()

Reklama

agassi68 

všechny recenze uživatele

Príbeh obyčajnej rodiny, ktorá iba hľadá kúsok životného šťastia. Úplný protiklad tupým celebrity show predkladaným divákom každodenne našimi televíziami. Nechcú od života veľa, a predsa sú nešťastní. Ten chlap, otec rodiny prichádzajúcej na Slovensko z Kazachstanu bol vyložený dobrák s chuťou pracovať a zmyslom pre humor. Jednoduchý poctivec, aký by mal byť pilierom každej spoločnosti. A ako ťažko sa pretĺka.. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Film je veľmi zaujímavý, ale tiež dosť dlhý na to, že sa venuje len samotnému mapovaniu skutočnosti tak, ako ju vníma Dimitrij. Chýba mi pohľad viacerých členov rodiny a viac z celkovej situácie tam a zdes, ktorý by zoobjektivizoval jeho pohľad. Pravdepodobne to nebolo cieľom autora, ale u mňa by to pridalo hviezdičku. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejdříve bych rád opravil nepřesnost textu v záhlaví. Rodina z Podkarpatské Rusi do kazašské stepi nevycestovala dobrovolně, ale byla přesunuta Chruščovovým dekretem. Jinak osudy rodiny po návratu na Slovensko vypadají dost trpce. Zvlášť když zjišťují, že v Kazachstánu se měli lépe. Ale když se asi po čtyřech letech Dimitrij vrátí do tohoto předchozího bydliště, zjišťuje, že ani tady by už žít nechtěl. Přes občas horší kvalitu obrazu tenhle dokument stojí za pozornost. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Dimitrij Kiossya ml. navštevoval Združenú strednú školu dopravnú na Sklenárovej 9 v Bratislave. V 34. minúte je jeho mama v škole kvôli prospechu jej syna u výchovného poradcu. (zetpi)

Reklama

Reklama