Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve svém režijním debutu líčí herec Aksel Hennie, který zde ztělesňuje protagonistu Davida, drsný příběh mladíka, jenž se musí sám vyrovnávat s těžkými životními zkouškami. Otec umírá na rakovinu, bratr postižený Downovým syndromem potřebuje trvalou péči, matka jen rezignovaně vegetuje. Právě když má David zařídit otcův pohřeb, zaplete se v posilovně, kde pracuje, do obchodu s drogami, organizovaného Pákistánci. Jejich vydírání je nemilosrdné a David mu musí čelit docela sám poté, co ho opakovaně zradí nejlepší přítel. Ubránit se je nad jeho síly, David se však nevzdává, a navíc pochopí, že nejdůležitější hodnotou v životě je zodpovědný postoj. Kulisou tohoto dramatu je dnešní Oslo, pocity bezvýchodnosti a neustálého ohrožení umocňují scény uzavřené do těsných interiérů a opakované výjevy brutálních fyzických útoků. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (45)

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Severská depresivní klasika, kde přátelství zná své hranice. Mladého muže, který si žije svůj malý, posmutnělý a nijak perspektivní život, semelou kola osudu a dostává se do problémů, z kterých jen těžko vyvázne bez šrámů. Špinavá realita, ano, ale jen pro ty, kteří si tenhle způsob života vyberou. Chápu, že žít normálně může být nuda, ale zase je menší pravděpodobnost, že u vás budou zvonit Pakistánci, protože jim dlužíte prachy za někoho jinýho. Existovat hlavní hrdina na mý planetě obyčejného člověka, pravděpodobně bych se nechal Unem rozsekat. Ovšem neřekl bych, že neměl jinou možnost. Drsné a reálné, zejména ono jasně ohraničené přátelství dokáže sevřít pěsti. Silné však jen v mantinelech prostředí a otázka volby či její možnosti nebyla položena, a proto "jen" za čtyři. Filmová Výzva 2015 od emma53 ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Moc Aksela neznám, ale tady byl jedinečný a já mu Davida maximálně věřila. Celkově má hlavní hrdina David v životě pech, doma to nestojí za nic a ještě se mu podaří dostat do problému, z kterého je cesta hodně nejistá. Výborné drama a já si dám určitě Aksela Hennieho do hledáčku, protože tady byl rozhodně excelentní a na jeho režijní debutní snímek to bylo velmi příjemné překvapení. Soundtrack je v Uno minimální a když už, tak to byl přesně můj šálek kávy......a to, že čerpal i ze svých osobních zkušeností je určitě velkým bonusem. ()

Reklama

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Aksel Hennie je "borec" jako herec, ale koukám, že i jako režisér. Hlavní hrdina v jeho podání je na první pohled tvrďák, kterého jen tak nic nerozhází, uvnitř však má citlivou duši, což se snaží úspěšně maskovat.. Když se mu shodou něšťastných okolností život otočí o 180 stupňů, přijde o všechny přátele a ještě se nešťastně zaplete s Pákistánci, najednou nemá v životě žádné východisko a tady se (bohužel) žádný happy end nekoná. "Reálnější než realita".... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niekedy sa ľudia dostanú do problémov, aj keď chcú druhým pomôcť. Nevinné odovzdanie správy rozpúta kolotoč udalostí, ktoré budú pre hlavného hrdinu dosť nepríjemné... Bolo to reálne, surové a bezútešné, presne ako mám v severskej kinematografii rád. Žiaľ na plný zásah mi tu chýbala výraznejšia negatívna postava, Floberg sa snažil, ale bola to len okrajovka, Pakistanec moc nepresvedčil. Možno by pomohla aj údernejšia hudba. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Čistokrevná sociální depka, která snad nemá jedinou světlejší chvilku, pokud tedy nepočítám chvíle s postiženým bratrem a i ty jsou trošku diskutabilní. Tady je echt znát, že Hennie si prošel pohnutější minulostí, protože to špinavé a bezútěšné prostředí Osla působí hodně sugestivně a příběh o klukovi, kterému padají sračky na hlavu jedna za druhou, se zadírá pod kůži. Herecky excelentní a vůbec bych se nedivil tomu, kdyby si mnozí z přítomných prošli podobnou životní poutí jako režisér. Vynikající debut. 90% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (8)

  • Soundtrack má na svědomí norská kapela Ulver. (bohhous22)
  • Přestože se jednalo o Hennienův režijní debut, byl oceněn cenou Amanda za nejlepší režii. (morgos)
  • Film je částečně založen na životních zkušenostech režisérů filmu. (Cheeker)

Reklama

Reklama